Nogomet

Jurčić traži nastavak niza

Vedran Attias • nedjelja, 22.03.2009.
Jurčić traži nastavak niza
Foto: Davor Sajko

Nakon što su prošla samo dva tjedna od utakmice Dinama i Osijeka u Gradskom vrtu, isti će akteri ponovno odmjeriti snage. Istina, Dinamo je trenutno u znatno boljem raspoloženju nego što su Plavi bili kada su nedavno putovali u grad na Dravi, a ako još k tome dodamo kako se utakmica igra u Maksimiru gdje Osječani tradicionalno vrlo loše prolaze - jasno je kako bi sve osim pobjede Jurčićeva sastava bilo golemo iznenađenje...

Prije samo dva tjedna Kruno Jurčić debitirao je na klupi aktualnih prvaka Hrvatske i odnio tri vrijedna boda za, kako je tada rekao, "podizanje potencijala momčadi". Danas je stanje u Dinamu bitno drugačije nego prije utakmice u Gradskom vrtu te je momčad u naletu. Dinamo je pred gotovo 10.000 gledatelja vrlo dobro igrao i uvjerljivo slavio protiv Šibenika, a Plavi su preko tjedna lako dobili i Zagreb te ušli u finale kupa.

Unatoč tome, trener Dinama ne pomišlja na nikakvo opuštanje; dapače, Jurčić upozorava: "U svlačionici je maksimalna mobilizacija i na ovu utakmicu gledamo kao na finale Lige prvaka", jasan je mladi strateg na klupi. Kao što je to njegov prethodnik na klupi najbolje osjetio, od Dinama se ne traže samo pobjede nego i lijepa igra: "Moramo odigrati na visokom nivou jer nije dosta pobjeda nego igramo za dojam i iskorak; stalni iskorak koji moramo imati."

Jurčić je nekoliko puta naglasio kako mu je cilj standardizirati sastav u koji se teško ulazi, ali i teško ispada i - blizu je. Naime, "rezerve" koje su priliku dobile protiv Zagreba u srijedu, osim Pedra Moralesa, nisu oduševile pa tako bez razmišljanja Jurčić kaže: "Sastav protiv Osijeka bit će isti onome protiv Šibenika s time da imam dvojbu oko jedne pozicije." Baš je ta dvojba vrlo vjerojatno oko pozicije Čileanca koji je u uzvratu polufinala kupa odigrao vrlo dobru utakmicu i tako se približio najboljem sastavu. Hoće li od početka krenuti on ili Sammir ili možda trener Plavih ima neku treću soluciju - treba vidjeti.

Što se tiče Osijeka, trener Jurčić je u najavi one prve utakmice sve rekao tako da ništa novoga nije imao za dodati: "Sve sam već rekao; ekipa s mladim igračima na čelu koje su iskusni Smoje i Skender koji vade ekipu u teškim trenucima. Kod takvih ekipa moguće se oscilacije i zato inzistiram na pravom pristupu kako se njihovi mladi igrači ne bi razigrali jer onda mogu biti vrlo opasni", završio je Jurčić. Koliko Plavi ozbiljno shvaćaju ovu utakmicu najbolje pokazuje detalj što je kompletna momčad večer prije utakmice otišla u karantenu kako bi se igrači potpuno koncentrirali samo na utakmicu koja je pred njima.

S druge strane, pritiska na Osječanima - nema. Mnogo puta smo čuli kako je dolazak u Maksimir zapravo "najlakše gostovanje" jer u Zagrebu nemaju što izgubiti. Baš zbog toga, trener Osijeka Tomislav Steinbrückner odlučio je na teren poslati vrlo ofenzivan sastav i tako se pokušati suprotstaviti Dinamu: "Ranije utakmice pokazale su da se u Maksimiru ne isplati čekati." Unatoč vrlo ofenzivnoj formaciji, Osijek neće jurišati: "Jasno, to što ćemo zaigrati s tri napadača, ne znači da ćemo se bezglavo zaletjeti."

Nakon ozljede oporavljenom Karlu Primorcu tako bi se u napadu, na krilnim pozicijama, trebali pridružiti Barišić i Miličević. Osječani imaju problema s kartonima pa će umjesto suspendiranog Pranjića na stopersku poziciju stati Domagoj Vida. Pored njega, na desnom beku debitirat će Ivan Ibriks: "Na pripremama je pokazao zanimljive karakteristike i već bi i prije zaigrao da se nije ozlijedio", poručio je trener.

Osim debitanta na desnom beku, na lijevom će igrati također vrlo ofenzivno orijentirani Luiz, a u sredini će uz Vidakovića i Jugovića biti mjesto samo za jednog "razarača" i to će vjerojatno biti Todorčev. Iako momčad Osijeka na papiru izgleda vrlo ofenzivno orijentirana, teško je nešto više prognozirati do samog početka susreta kada ćemo vidjeti koliko će zapravo ofenzivno gosti stati.

Gostima iz Osijeka svakako u korist ne ide - statistika. Naime, u posljednjih šest utakmica u Maksimiru dali su samo tri gola i to Ante Vitaić dva na istoj utakmici, no čak je i to bilo dovoljno samo za poraz 3:2. Posljednji puta su gosti bod iz Maksimira odnijeli 2005., a otkako je naše lige iz Maksimira su podignutih ruku otišli samo - jednom. Bilo je to u rujnu 2000. godine.

1. HNL, 23. kolo, 15.30h, Zagreb, Maksimir:

Dinamo: Butina - Tomečak, Kovač, Bišćan, Ibanez - Vrdoljak, Calello, Etto, Sammir - Mandžukić, Sivonjić

Osijek: Skender - Ibriks, Smoje, Vida, Luis - Todorčev, Vidaković, Jugović - Barišić, Miličević, Primorac

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Dinamo0:0Osijek
Slaven Belupo1:1Cibalia
Šibenik4:0Inter-Zaprešić
Rijeka3:2Sesvete
Varaždin0:0Zadar
Hajduk2:0Zagreb
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!