Nogomet

Hajduk kreće u obranu vrha

Bernard Jurišić, Mihaela Bradovski • nedjelja, 22.03.2009.
Hajduk kreće u obranu vrha
Foto: Bruno Karadža

Prvo mjesto na koje su zasjeli na početku proljeća nakon gotovo tri godine čekanja, svidjelo se Hajdukovcima i ne žele tako lako s njega. Danas protiv Zagreba "bili" otvaraju treću fazu prvenstva u kojoj je otvorena utrka s Dinamom za dva preostala trofeja...

Devet pobjeda i remi, prvenstvena je bilanca Ante Miše od trenutka kad je preuzeo mjesto trenera Hajduka. Uz to, ostvaren je plasman u finale kupa, tribine su pune, a ništa manje dobre atmosfere se ne očekuje ni u nedjelju navečer, kad na Poljud stižu zagrebački "pjesnici".

U treći prvenstveni krug Hajduk ulazi potpuno izjednačen s Dinamom, ali s "bodom prednosti" zbog činjenice da bi im jednak broj bodova na kraju prvenstva značio i toliko željeni naslov zbog dvije pobjede u međusobnim susretima ove sezone. Stoga Hajdukovcima ne preostaje ništa nego - skupljati bodove od danas pa do 31. svibnja.

"Dinamo me ne zanima, zanima me samo ime našeg sljedećeg protivnika. Znamo što nam je činiti, treba pobjeđivati u svakoj utakmici, nema tu velike filozofije. Zagreb je neugodna momčad, no vjerujem da ćemo večeras ubilježiti novu pobjedu", jasan je Miše.

Zagrebovu neugodnost potvrđuje i poraz "bilih" minule jeseni od čak 0:3, iako su "pjesnici" Splićane dočekali u Maksimiru umjesto Kranjčevićeve. No, bio je to neki drugi Hajduk, neuigran i nedefiniran, Hajduk koji još nije dobio današnje konture agresivne i samouvjerene družine gladne pobjeda.

Na Poljudu se večeras očekuje desetak tisuća gledatelja, a pitanje koje najviše muči Hajdukovce u posljednjih desetak dana je - je li kriza realizacije tek privremena ili može postati opasnost Hajdukovim šampionskim ambicijama? Samo dva pogotka u posljednja tri susreta i desetak propuštenih prigoda, podigli su pitanje učinkovitosti Hajdukove momčadi.

"Svjesni smo da smo imali problema u realizaciji u posljednje vrijeme, no vjerujem da će se to popraviti. Mislim da bi gore bilo da uopće ne stvaramo prigode i da igramo loše. Međutim, mi igramo dobro, dominantni smo svakom protivniku, stvaramo puno šansi i siguran sam da će se i realizacija poboljšati", kaže Miše.

Protiv Zagreba će na raspolaganju imati udarnih 11, a čak šestorici od njih prijeti treći žuti karton koji bi oslabio momčad uoči teškog gostovanja u Osijeku. Kartona se trebaju paziti Vejić, Pandža, Šerić, Andrić, Gabrić i Kalinić. Zbog ozljeda Miše neće moći koristiti Rubila, Brkljaču, Rossa i Jerteca, svi ostali su spremni.

Samo četiri dana nakon Kup susreta s Dinamom, nogometaše Zagreba očekuje vrlo teško gostovanje na Poljudu. Nakon niza slabih rezultata Pjesnici su svjesni kako nije realno očekivati "vađenje" na trenutnom lideru HNL-a. Ipak, nadu "bijeli" nisu ostavili u Zagrebu. "Idemo u Split iznenaditi. Hajduk je veliki favorit, napravit će sve da ne bude iznenađenja. Nemaju pravo na kiks no utakmica će biti na televiziji i naš je veliki zadatak predstaviti se javnosti što boljom igrom. Najvažnije nam je odigrati dobro, koliko će naše najbolje izdanje biti dovoljno za pozitivan rezultat ne znam, ali pokušat ćemo biti bolji nego prošli put na Poljudu. Igrom, a zatim i rezultatom", kaže trener "pjesnika" Luka Pavlović.

U najavi susreta Pavlović nije propustio komplimentirati splitskom sastavu. "Hajduk je dobro posložena momčad koju krasi disciplina i agresivnost. Ne vjerujem da ih utakmica u Vinkovcima može izbaciti iz ritma. Ja bih želio da su moji igrači po tom pitanju kao Hajdukovi, to je ono što nama treba, pogotovo na domaćim dvobojima. Da se postavimo kao gazde, da se zna kuda sve te gostujuće momčadi dolaze."

Što se Zagrebove igre tiče, zamisao je sljedeća: "Mi moramo biti kombinatorni, ali onda to moramo i konkretizirati. Opasnije napadati protivnički gol. Moramo odgovoriti na njihovu čvrstoću, tu ne smijemo posustati i predati se."

Nakon pogleda na budući susret, vratio se trener Zagreba i na susret s Dinamom. Pavlović iz Maksimira nosi i neke pozitivne utiske. "Rezultat ne valja, baš je ružan, ali ja sam siguran da bismo mi s tom igrom iz Maksimira dobili sve domaće utakmice. Usporedba s utakmicom u Splitu? Od pristupa do značaja bit će to sasvim drugačija utakmica. Dinamo je utakmicu započeo s dva pogotka prednosti, Hajduk će od prve minute krenuti agresivno. Pritiska javnosti nema, nitko ne očekuje nešto od nas, no mi sami sebi stvaramo pritisak, onaj koji će nas potaknuti. Dat ćemo sve od sebe da ovu utakmicu odigramo što najbolje možemo."

Za kraj, sjetio se Pavlović i prošlog susreta na Poljudu. "Ne mogu zaboraviti ona tri gola u tri minute. Nadam se da ćemo ovoga puta imati više sreće. Naravno i znanja, bez znanja ništa ne ide."

Što se Zagrebovog sastava tiče, na put je krenulo 19 igrača, a jedina promjena u početnih jedanaest, u odnosu na Maksimir, ona je u obrambenoj četvorci. Umjesto Matea Pavlovića od prve će minute zaigrati Josip Mikulić.

1. HNL, 23. kolo, 20:15h

Hajduk: Subašić - M.Buljat, Vejić, Pandža, Šerić - Gabrić, Andrić, Skoko, Tomasov - Ibričić, Kalinić.

Zagreb: Škorić - Mujdža, Mikulić, Ivanković, Pejić - Jurendić, Parlov, Šovšić, Špičić - Krstanović, Vugrinec.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Dinamo0:0Osijek
Slaven Belupo1:1Cibalia
Šibenik4:0Inter-Zaprešić
Rijeka3:2Sesvete
Varaždin0:0Zadar
Hajduk2:0Zagreb
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!