Košarka

Tko su prvi polufinalisti?

Ante Jukić • četvrtak, 02.04.2009.
Tko su prvi polufinalisti?

Danas su na rasporedu prva dva četvrtfinala završnice Eurokupa. Final Eight u Torinu otvorit će Dinamo iz Moskve i Hemofarm, dok će poslije njih na teren Benetton i Lietuvos Rytas. Pobjednici ovih dvoboja u subotu će se boriti za mjesto u finalu...

Košarkaši Hemofarma ulaze u završnicu još jedne uspješne sezone. Prije bitke za naslov na beogradskom Final Fouru regionalne NLB lige, Vrščani su "skoknuli" do Torina, gdje ih očekuje nastup na završnom turniru najboljih osam momčadi Eurokupa. Prva prepreka za momčad Stevana Karadžića bit će Dinamo iz Moskve, a ovaj susret ujedno će i otvoriti ovotjedni program u torinskom Palasportu.

Sam pogled na imena suparnika, a još više učinak Dinama i Hemofarma u grupnim fazama natjecanja, u ulogu favorita guraju rusku momčad. Moskovljani su u dosad odigranih 12 utakmica upisali tek dva poraza, oba od Uniks Kazana, no treba reći su ti posrtaji stigli u ranoj fazi natjecanja. Nakon drugog poraza od svojih ruskih rivala, Dinamo je nanizao osam pobjeda i nema sumnje da mu ambicije u Torinu sežu više od ovog dvoboja s Hemofarmom.

Svjestan je toga i Bojan Krstović, bek srpske momčadi, koji za Moskovljane ima samo lijepe riječi: "Svi znamo što Dinamo znači u europskoj košarci. Imaju odlične igrače, vrhunskog trenera i zasigurno u ovaj dvoboj ulaze kao favoriti."

Ipak, Krstović je istaknuo kako Hemofarm u Italiji nipošto ne želi igrati ulogu turista: "Samim plasmanom na Final Eight napravili smo veliku stvar, no sportski je uvijek željeti i tražiti više. Izgubiti od Dinama nije sramota, ali jedino pod uvjetom da ostavimo srce na terenu. Ako to ne bude dovoljno, pružit ćemo ruku našim protivnicima i zadovoljni se vratiti kući, znajući da smo učinili sve što je u našoj moći."

Nakon susreta Hemofarma i Dinama, koji počinje u 18.00 sati, glavne uloge na parketu torinskog teatra preuzet će igrači Benettona i Lietuvos Rytasa. Momčad iz Trevisa jedini je talijanski predstavnik na ovom natjecanju, te će stoga imati svojevrsnu prednost domaćeg parketa, no bez navijačke podrške zasigurno neće biti ni Lietuvos, budući da košarkom zaluđeni Litavci na gostovanja redovito putuju u velikom broju. Ako ovom "egalu" na tribinama dodamo i kvalitativnu izjednačenost momčadi, kao i činjenicu da su i Benetton i Lietuvos u Torino stigli nakon suverenih nastupa u dosadašnjem dijelu natjecanja, sve upućuje na zanimljivu i neizvjesnu utakmicu, bez izrazitog favorita uoči početka iste.

Hrvatski ljubitelji loptanja pod obručima u ovom će dvoboju s posebnom pozornosti pratiti nastup Sandra Nicevića, jednog od najvažnijih igrača talijanske momčadi. S druge, pak, strane posebno treba istaknuti Chucka Edisona, MVP-a ovogodišnjeg izdanja Eurokupa. S prosjekom od 22 poena i pet asistencija, Edison je predvodio Lietuvos na putu do Torina, i nema sumnje da će i ovdje biti glavni adut svoje momčadi.

Sve je, dakle, spremno za podjelu prve dvije polufinalne ulaznice Eurokupa. Hoće li Lavrinovič, Nachbar, Bikov, Koroljev i ostatak moskovskog društva, pod palicom "dirigenta" Davida Blatta, opravdati ulogu favorita protiv borbenih, ali kvalitetom ipak inferiornih košarkaša iz Vršca? Tko je bolji, Benetton našeg Sandra Nicevića ili Lietuvos Rytas prevođen odličnim Chuckom Edisonom? Odgovore na ova dva pitanja saznat ćemo u četvrtak navečer...

Eurokup - Final Eight, četvrtfinale:

Dinamo Moskva - Hemofarm 18.00
Benetton - Lietuvos Rytas 21.00

Eurokup, završnica

četvrtfinale

Dinamo Moskva85:93Vršac
Benetton Basket79:85Lietuvos Rytas
Valencia73:76Himki
Dominion Bilbao Basket76:67Zadar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!