Nogomet

Dalmatinski derbi u rođendanskom ruhu

Ivana Jurica • subota, 11.04.2009.
Dalmatinski derbi u rođendanskom ruhu
Foto: Davor Sajko

Susjedski derbiji oduvijek u sebi nose posebnu draž. A kad k tome, susret prenosi i HRT, a domaći navijači slave svoj rođendan dobra atmosfera je zagarantirana. Šibenčani u susret ulaze s ciljem da se novom pobjedom učvrste na trećoj poziciji, dok Zadrani, iako oslabljeni, imaju svoje želje, a to bi bilo i osvajanje jednog boda...

Pobjeda nad Croatijom Sesvete dodatno je popravila ionako odlično raspoloženje u svlačionici Modrih. Trener Ivica Kalinić u miru je ovog tjedna pripremao svoje igrače za dalmatinski derbi protiv Zadrana. Šibenčani su uvjereni kako su bolja momčad od susjeda iz Stanova i kako će svojim navijačima za rođendan pokloniti najbolju moguću čestitku, a to znači pobjedu.

''Očekujem pravi dalmatinski derbi. Oni su se digli u nastavku prvenstva, imaju par pobjeda i mislim da ne zaslužuju to mjesto na kojem su bili. Imaju kvalitetnu momčad, ali oni se ovdje neće doći nadigravati, nisu u poziciju da se nadigravaju. Branit će se, a pokušat će zaprijetit iz kontri i prekida. Mi smo, naravno, favoriti, igramo doma, a doma trebamo pobjeđivati, okruniti sad i pobjedu nad Croatijom Sesvete s nova tri boda da se učvrstimo na trećem mjestu'' – kaže Ivan Elez, vezni igrač Šibenika koji je prošle sezone nosio zadarski dres.

Funcuti slave rođendan

Šibenski navijači ovog su tjedna različitim događanjima obilježili svoj 26. rođendan. Darivanje krvi, prodaja navijačkih suvenira i rekvizita na štandu, koncert u petak navečer, a završnica će biti na Šubićevcu. Funcuti za tu priliku spremaju i posebnu koreografiju koja će ostati tajna sve do posljednjeg trenutka. Najljepša čestitka šibenskim navijačima zasigurno bi bila pobjeda nad susjedima iz Zadra.

Početni sastav i ovog će puta doživjeti promjene. U sastav se, nakon odrađene utakmice kazne zbog tri žuta kartona, vraća prvi strijelac Ermin Zec, ali i mladi Arijan Ademi koji je gostovanje u Zagrebu propustio zbog ozljede. Iz udarnog sastava ispao je i branič Josip Bonacin, zbog tri žuta kartona, a umjesto njega u sastavu će se naći Tomislav Labudović.

U posljednje dvije utakmice na Šubićevcu, protiv Rijeke i Intera, Šibenčani su postigli sedam pogodaka (mogli su i više), a niti jedan nisu primili. Mreža Gorana Blaževića već je drugu utakmicu ostala netaknuta. I ovog puta pristaše Šibenika najviše nade polažu u napadački dvojac Zec – Rodić, odnosno ''kreatorski'' dvojac GovićAlispahić.

Pobjedi Šibenika u Kranjčevićevoj radovali su se i u Zadru. Nakon dugo vremena fenjer su prepustili nekom drugom. Tri boda iz ogleda s Rijekom Zebićevoj momčadi dobro su došla za bijeg sa začelja, ali i za popravak cjelokupne situacije u klubu. Zadrani sada puno optimističnije gledaju na nastavak prvenstva, samim time i na utakmicu na Šubićevcu.

Tijekom tjedna trener Dalibor Zebić muku je mučio s ozljedama najvažnijih igrača. Kapetan Surać je ranije završio i susret sa Riječanima na Stanovima, a propustit će i ogled na Šubićevcu. Izostat će i strijelac dva gola protiv društva s Kantride, Marin Ljubičić, koji ima tri žuta kartona. Na ozljede se žale i Župan, Terkeš i Šaranović, ali barem jedan od njih trebao bi zaigrati od prve minute (najvjerojatnije Šaranović).

Zadrani vjeruje kako će se borbenošću i angažmanom tijekom čitavih 90 minuta mogu nositi sa Šibenčanima. Ambicije su i da se postigne jedan pogodak, jer prema riječima Zadrana, u tom se slučaju mogu nečemu nadati. Sudeći po sastavu koji je najavljen Zadrani će se i ovog puta na Šubićevcu orijentirati na obranu. Podrška s tribina ni ovog puta neće izostati: na put u Krešimirov grad sprema se i Tornado.

I u redovima Šibenika i u redovima Zadra nekoliko je igrača koji su igrali i za jedne i za druge. Dražen Gović i Ivan Elez trenutno nose šibenski, a ranije su igrali i na Stanovima, dok su na suprotnoj strani Jozo Pletikosić, Dragan Župan i Marin Batur.

Šibenik i Zadar sastali su se do sada 29 puta i Šibenčani su uspješniji: imaju 12 pobjeda, Zadrani su slavili u osam, dok je devet susreta završilo bez pobjednika, gol razlika 50:35. Gledajući samo susrete na Šubićevcu domaćini su uspješniji. U 14 dosadašnjih susreta ostvarili su deset pobjeda i četiri remija, uz gol razliku 36:15. Oba ovosezonska susreta završila su minimalnim pobjedama Šibenika, odnosno Zadra. U posljednjem ogledu na Šubićevcu presudio je pogodak Dražena Govića iz 41. minute.

T-Com I. HNL, 25. kolo, Šibenik – Zadar, 20:15 h:

Mogući sastavi:

Šibenik: Blažević – Kwedi, Raič, Labudović, Celiščak – Milanović, Ademi, Alispahić, Gović - Rodić, Zec.

Zadar: Vuković – Šiklić, Milin, Parmaković – Bilaver, Batkoski, Bečiri, Jozinović, Ćurjurić, Batur – Šaranović.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

25. kolo

Hajduk2:0Cibalia
Dinamo1:0Inter-Zaprešić
Slaven Belupo5:1Sesvete
Rijeka4:1Varaždin
Zagreb1:0Osijek
Šibenik0:0Zadar
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!