Nogomet

Čija je Slavonija?

Petar Plevnik, Ante Jukić • nedjelja, 19.04.2009.
Čija je Slavonija?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Kada u nedjelju sudac Vučkov označi početak još jednog slavonskog derbija, malo će značiti što gosti u njega ulaze s pet bodova prednosti (32-27) na tablici. Cibalia traži pobjedu kojom bi napravila veliki korak ka očuvanju prvoligaškog statusa, Osječani se nadaju bodovima za produžetak "europskog sna", a mjerilo će, kao i uvijek, biti samo jedno - teren.

Nakon što su u posljednjih nekoliko kola pošteno "zakuhali" borbu za naslov, došao je red da nam nogometaši Cibalije i Osijeka odgovore na pitanje - tko je trenutno najbolji klub ravne nam Slavonije? Iako svjesni da gosti imaju nešto kvalitetniju momčad, što, uostalom, potkrepljuje i pogled na tablicu, u Vinkovcima su uvjereni da će se Osječani u nedjelju navečer kući vraćati pognutih glava.

GAME OVER ZA ANTOLOVIĆA

Nažalost, Marijan Antolović na Poljudu je upisao svoje posljednje ovosezonske minute. Mladi vratar nebesko-plavih iščašio je lakat na trening-utakmici koju je Cibalia u srijedu odigrala protiv lokalnog niželigaša Dilja, tako da će u nedjelju na klupi nebesko-plavih debitirati golobradi Paradžiković.

"Nemamo si što lagati, nas u nedjelju zanima samo pobjeda. U prethodna tri-četiri kola i bod nam je, s obzirom da smo igrali s najboljim momčadima lige, bio "puna šaka brade", ali protiv Osijeka neće biti tako. Pobjedom u nedjelju napravili bi veliki korak prema ostanku u prvoj ligi", odlučan je uoči slavonskog derbija trener Vinkovčana, Stanko Mršić, koji se vraća na klupu nakon odrađene kazne zbog neprimjerenog ponašanja za vrijeme utakmice s Dinamom.

Iako nebesko-plavi ni ovog puta nisu lišeni problema s ozljedama i kartonima, Mršiću optimizma ulijeva povratak dvaju stožernih igrača, Burcse i Milardovića, kao i odlična atmosfera u svlačionici. Nešto više o tome doznali smo od Tomislava Pavličića. igrača od kojeg navijači Cibalije najviše očekuju? Može li Šlajfo, nakon što je u dvobojima protiv Hajduka i Dinama pokazao kakvu zlatnu "ljevicu" ima, "zapapriti" i ljutom slavonskom rivalu?

"Uf, to bio stvarno bilo odlično. No, više od gola, razveselila bi me u nedjelju naša pobjeda, s obzirom da stvarno već dugo nismo uzeli tri boda. Baš gledam suigrače ovaj tjedan na treninzima, svi rastrčani, odlučni i željni igre. Nadam se da ćemo to prenijeti i na teren te, u konačnosti, slaviti pobjedu u slavonskom derbiju", zaželio je Pavličić.

Usprkos prošlotjednom porazu od Zagreba u Kranjčevićevoj, Osječani su u optimističnom raspoloženju otputovali u Vinkovce, svjesni kako im je susret s Cibalijom vjerojatno presudan žele li očuvati izglede za plasman u Europu. Razlog optimizmu ponajviše leži u činjenici da će Tomislav Steinbrükcner za večerašnji susret moći računati na čak pet igrača koji nisu bili na raspologanju za susret protiv Zagreba.

TEŠKO U SUSJEDSTVU

Gostovanje u Vinkovcima jedno je od najneugodnijih za osječkog prvoligaša. Na stadionu uz Bosut bijelo-plavi su trijumfirali samo četiri puta u dosad odigranih 16 susreta, no optimizam mogu graditi na svom posljednjem nastupu u Vinkovcima, kada su Cibaliju "ponizili" s visokih 3:0. Bilo je to 02.11.2008. godine, a koliko je to bila velika pobjeda za njih, dovoljno govori i podatak da su njome Osječani prekinuli devetogodišnji post kad su slavlja na travnjaku najvećih rivala u pitanju.

Uz Ibriksa, Vidakovića i Vidu, koji su odradili kaznu žutih kartona, spremni za nastup su i Karlo Primorac te Josip Knežević. Nakon što je u susretu 21. kola protiv Dinama zbozg ozljede morao napustiti igru, Knežević je propustio četiri susreta te je napokon spreman za igru. Upravo na njemu te Vidakoviću trener Osijeka polaže velike nade kade je u pitanju napadačka igra, pa nije nemoguće da Osijek nakon dužeg vremena ponovno zaigra u varijanti s dva klasična napadača.

Iako im je posljedni slavonski derbi, kada su prekinuli devetogodišnji post protiv Cibalije u Vinkovcima, ostao u vrlo lijepom sjećanju, svjesni su bijelo-plavi kako ih ovaj put očekuje puno teži zadatak. Nekadašnji strateg Osječana Stanko Mršić unio je u igru Vinkovčana veliku dozu agresivnosti, a kako bi i domaćini eventualnom pobjedom gotovo prebrinuli sve brige oko ostanka u ligi, jasno je da pred Osječanima težak zadatak.

Ono što Steinbrückner prvenstveno traži od svojih igrača u večerašnjem susretu je agresivan pristup, koji je Osječanima itekako nedostajao u Zagrebu. Uđe li osječka momčad na taj način u slavonski derbi, onda bi i kvaliteta, koja je objektivno na strani bijelo-plavih, trebala doći do izražaja. Uostalom, baš kao što je to bilo u posljednjem ogledu ova dvije momčadi, nadaju se u redovima Osječana.

T-Com 1. HNL, 26. kolo: Cibalia – Osijek 20:15

Cibalia: Burcsa - Duvnjak, Milardović, Medvid, Mešić - Mazalović, Pavličić, Husić, Lukačević - Babić, Malčić

Osijek: Skender - Andre Luiz, Smoje, Vida, Ibriks - Todorčev, Jugović, Vidaković, Knežević - Barišić, Primorac.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

26. kolo

Inter-Zaprešić0:2Hajduk
Sesvete0:4Dinamo
Zadar0:1Slaven Belupo
Varaždin2:2Šibenik
Rijeka2:0Zagreb
Cibalia1:1Osijek
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!