Nogomet

Susret za opstanak i čast

Mario Lešković, Mihaela Bradovski • nedjelja, 03.05.2009.
Susret za opstanak i čast
Foto: Kristijan Komarica

Po drugi puta u dva mjeseca Ulicu pjesnika posjetit će zaprešićki Inter. U 19. kolu gosti su Zagrebu nanijeli poraz kojeg teško da je itko mogao prognozirati, a osim uspomena na taj dvoboj Pjesnici iza sebe imaju bolan i friški poraz na Šubićevcu. Gostima, nije potrebno reći, o svakom bodu ovisi prvoligaški status pa bi danas u Kranjčevićevoj itekako moglo biti zanimljivo...

Vraćali su se često tokom proteklog tjedna nogometaši Zagreba na posljednji susret i tragičan poraz u Šibeniku. No bez obzira koliko su sjećanjima još uvijek bili u Krešimirovom gradu, svi su u Kranjčevićevoj naglasili upravo važnost ovog susreta. Svjesni su "bijeli" i svojih mana, ali i svojih prednosti, koje bi im ipak trebale biti dovoljne da svladaju Diva iz predgrađa. Pokazali su Zagrebaši da mogu i znaju igrati i efikasno i atraktivno i pametno, a takav će im pristup, sigurni su, pomoći da u susretu s, nerijetko neugodnim gostom, stignu do novog domaćeg trijumfa, te sačuvaju poljuljanu čast nakon Šibenika, ali i posljednjeg susreta s ovim protivnikom.

"Inter je sigurno dobra momčad koju moramo ozbiljno shvatiti. Moramo biti maksimalno oprezni, no mi mo favoriti, igramo na našem terenu i krećemo samo na pobjedu", najavio je susret sa "žutima" strateg domaćeg sastava Luka Pavlović naglasivši kako misli da razmišljanjima kako Zagreb do kraja sezone nema nikakav imperativ zbog stanja na tablici, nemaju mjesta u nogometu, a posebno unutar njegove momčadi. "U razgovoru s igračima tražio sam da ne vidim nikakvu opuštenost u radu, na treninzima, a posebno utakmicama. Postavili smo si ciljeve i mislim kako idućih mjesec dana, do završetka sezone, sijedi onaj pravi posao."

Istina je, "bijeli" teško da se ozbiljnije mogu uključiti u borbu za Europu, koliko god želja u njima i dalje postojala. No nije potpuno nemoguće da ukoliko Pjesnici pozitivno odgovore u borbi za postavljene ciljeve te uz poneki kiks direktnih suparnika nada ponovno postane realnija. "Jedan od ciljeva o kojem pričamo cijeloga proljeća su pobjede na domaćem terenu. Osim toga, u idućih ćemo mjesec dana raditi na tome da dovedemo momčad na jedan nivo dobrih rezultata, ali i da stvorimo igru koja će još bolje funkcionirati. Osim toga, moramo još dosta poraditi na agresivnosti i ritmu, no ipak najviše od svega na jednoj mentalnoj snazi."

"Vratit ću se malo unatrag i reći kako smo napravili vidljivih pomaka u samoj igri, na trkačkom, tehničkom i taktičkom planu, ali po pitanju psihe smo pali. Kažu da je pobjednik onaj koji izdrži minutu duže, a te se minute vuku upravo iz sređenog mentalnog stanja. To nam se baš dogodilo u Šibeniku, bili smo bolji nego u onom ranijem susretu kada je tamo bilo 1:1, ali nam se dogodio trenutak kada nismo bili "u igri"."

A osim spomenutih nedostataka, "bijelima" je jedno vrijeme probleme stvarala i slaba realizacija. Bilo je tako i na prošlom gostovanju Intera, kada su Pjesnici tri boda izgubili bez ispaljenog metka. Točnije, jedinu priliku, onu s bijele točke sjajno je zaustavio mladi vratar gostiju. U današnji će susret Zagrebaši bez napadača Ivana Krstanovića koji je u posljednjim kolima dohvatio zavidnu formu, posebno onu najvažniju, realizatorsku.

Umjesto njega, koji susret preskače zbog javnih opomena baš kao i Jurendić, zaigrat će Davor Piškor. U sastav se nakon lakše ozljede vraća i središnji veznjak Damir Šovšić, a Pavlović je ponovno u obranu postavio četvoricu koja je u susretima protiv Varteksa i Osijeka primila tek jedan pogodak. Osim kartoniranog dvojca, u konkurenciji nema oporavljenika Mikulića i Džolana te ozlijeđenog Oršulića.

Današnje gostovanje Intera u Kranjčevičevoj jedno je od "lakših" za Zaprešićane. Još pamte prvu proljetnu pobjedu pogotkom Yankepa i debija mladog vratara Delača. Što se tiče Intera, neka se ponovi 19. kolo.

Kada bi barem svako gostovanje bilo kao u Kranjčevićevoj u 19. kolu. Svi su već bili prežalili Inter, Zagreb je bio u odličnoj formi i sve osim čistog fiksa na Zagreb bilo je iznenađenje. Tada je prvo Yankep u 17. minuti utišao domaće navijače, a susret prelomio mladi Delač, vratar Intera koji je u 85. minuti obranio kazneni udarac Vugrincu i time će svoj debi pamtiti do kraja života.

Danas je ipak malo drugačija situacija. Zagreb u mirnim vodama, Inter u grčevitoj borbi za ostanak (iako su svi već otpisali prvoligaša iz Sesveta). Situacija je još teža kada se zna da "žutima" nedostaju dva bitna obrambena igrača, Pecelj i Krznar.

Dok se za Pecelja zna da već dulje pauzira, za Krznara je kobna bila prijateljska utakmica u Dubravi Zabočkoj. Kako je ultrazvuk pokazao da je otišao aduktor, sezona je za njega gotova, a dodatne pretrage će pokazati da li je još nešto oštećeno. Kao što je sam Krznar izjavio:"Ako je osim aduktora otišao i trbušni zid, postoji mogućnost da završim nogometnu karijeru. Nemam snage za novu operaciju."

Time bi Inter bio jako oslabljen u idućoj sezoni, a trener Perković je dosad nagovarao Krznara na još jednu sezonu kako bi uz njega stasali zaprešićki mladići. Sada je takav epilog upitan.

Što se tiče kartona, u Interu svi igrači imaju pravo nastupa, a trećeg kartona, koji bi ih izbacio iz konkurencije pred bitnu utakmicu protiv Croatije idućeg vikenda, moraju se paziti Batarelo, Buden, Jonjić i Delač.

T-Com 1. HNL, 29. kolo: Zagreb - Inter 16:30

Zagreb: Škorić - Celjak, Kartelo, Ivanković, Pejić - Mujdža, Šovšić, Parlov, Špičić - Piškor, Vugrinec

Inter Zaprešić: Delač, Batarelo, Golem, Buden, Budimir, Cavrić, Yankep, Grgurović, T. Šarić, Luiz Hilario Dodo, Gulić

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

29. kolo

Dinamo4:0Rijeka
Slaven Belupo1:0Šibenik
Osijek1:0Zadar
Cibalia3:0Sesvete
Zagreb1:0Inter-Zaprešić
Hajduk0:1Varaždin
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!