Nogomet

Kao da domaćima prijeti ispadanje

Mihaela Bradovski, Borna Rupnik • nedjelja, 17.05.2009.
Kao da domaćima prijeti ispadanje
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Zanimljive su najave uoči današnjeg susreta u Kranjčevićevoj stigle iz tabora Pjesnika, odnosno Sesvećana. Tri boda od petoga mjesta, čini se, veći su motiv domaćoj momčadi nego što je borba za goli život sastavu Milana Đuričića. Kako su domaći najavili borbu od prve minute, bez ikakvog opuštanja, bojazni od nezanimljivog susreta ne bi trebalo biti. Jedini nedostatak čini se, mogao bi biti onaj na tribinama...

Posljednji međusobni susret ove su dvije momčadi odigrale prije nešto više od dva mjeseca, a današnji domaćini, tadašnji gosti, do uvjerljive su pobjede (4:1) stigli tek nakon isključenja vratara Sesveta Radoša. U strijelce su se upisali Davor Vugrinec (dva pogotka) i Ivan Krstanović, napadački tandem "bijelih" koji će i danas startati od prve minute, te jedan od šestorice kapetana koliko ih je Zagreb imao ove sezone, veznjak Matija Špičić. Iako se njegovo ime nalazi u najavljenom početnom sastavu, lako je moguće da zbog viroze u potpunosti propusti ovaj susret. Kartoniranih u sastavu Luke Pavlovića nema, no zbog bolesti će van terena biti i standardni Pejić, koji uz Špičića pokriva lijevu stranu momčadi iz Ulice Pjesnika.

Iako će zaigrati u ponešto izmijenjenom sastavu, strateg domaćih, kao i ranije, nije našao mjesto žaljenju za igračima koji nedostaju. Još je jednom, baš kao i prije susreta u Koprivnici, najavio kako opuštanja u redovima njegove momčadi neće biti i kako u Kranjčevićevoj još uvijek postoje ciljevi koji se do kraja sezone pokušavaju dohvatiti. A prvi korak ka tome današnja je pobjeda na domaćem terenu protiv posljednjeplasirane momčadi prvenstva. Sve osim nje zaista bi bilo iznenađenje s obzirom da u Sesvetama polako prihvaćaju ulogu koju su veći dio sezone i držali.

"Imamo plan koji do kraja želimo odraditi onako kako smo si svi zacrtali. Cilj je odraditi ove tri utakmice u smislu da u svakoj podignemo igru u odnosu na onu prošlu, a posebno su nam važne utakmice na vlastitom terenu gdje očekujemo i dvije pobjede. I dvoboj u Koprivnici pokazao je pomak u odnosu na susret ranije odigran na istom terenu (poraz 0:2, sada 1:2 uz vodstvo), kontrolirali smo situaciju u našu korist gotovo do kraja, no problemi koje imamo u koncentraciji i mentalnoj izdržljivosti ponovno su bile jače od nas da sačuvamo rezultat do kraja. Opuštanja nema, želimo korektno sezonu privesti kraju, a jedina nam je želja da će na tribine doći više gledatelja nego prošli put", nedvosmislen je u najavi bio Pavlović.

Croatia će se momčadi Zagreba, koja im redovito posuđuje domaći teren, suprotstaviti više reda radi nego s nekim konkretnijim motivom. S ulogom fenjeraša pomirili su se svi u Sesvetama, a preostala tri kola poslužit će tek kao priprema za dodatne kvalifikacije za ostanak u prvoligaškom društvu. Teoretske šanse o eventualnom preskakanju Zadra na 11. poziciji nitko ni ne spominje.

Milan Đuričić sada konačno ima pravog razloga za kombiniranje prve postave kako bi pronašao idealnu kombinaciju za doigravanje, što će se naposljetku pokazati ključnim dijelom sezone. Pod kaznom nema nijednog igrača te će o jedanaestorici koja će istrčati Pjesnicima na noge odlučivati isključivo trenutačna forma i zdravstveno stanje.

Stoga je logično očekivati da će mladi reprezentativac Antun Palić, glavni pokretač sesvetskog kluba na terenu, nastaviti liječiti svoju ozljedu, a isto vrijedi i za Stjepana Jukića te Ivicu Landeku. Upitno je također koje će mjesto zauzeti Artim Pollozhani, koji je tijekom proljeća isprobao gotovo sve dostupne pozicije.

Pod posebnim će povećalom biti igra Marija Čuture, bivšeg Zagrebaša koji je u Croatiju stigao u zimskom prijelaznom roku kao zamjena za lijevi bok na kojem je ordinirao otpušteni Kristijan Polovanec, ali se utopio u sivilo koje su prezentirali njegovi suigrači, a mučio se i sa zdravljem. Nema sumnje da će ga Bijeli anđeli ponovno korektno i srdačno pozdraviti s tribina, kako su to učinili i na prošlom ogledu ovih dvaju suparnika.

Izostanak rezultatskog pritiska mogao bi biti dodatan poticaj sesvetskim nogometašima da konačno pokažu da znaju i mogu više nego što to poredak na tablici pokazuje, no to zahtijeva i ono s čime se nikako ne uspijevaju sastati - koncentraciju u obrani i odlučnost u napadu. Ne bude li promjena na tom planu, bez obzira na sve ostale čimbenike, Zagreb bi mogao provesti vrlo ugodno poslijepodne.

T-Com 1. HNL, 31. kolo: Zagreb - Croatia Sesvete, 16:30

Zagreb: Škorić - Celjak, Pavlović, Kartelo, Ivanković - Mujdža, Šovšić, Parlov, Špičić - Krstanović, Vugrinec

Croatia Sesvete: Šimić - Čutura, Pilipović, Mus, Mamić - Agić, Pollozhani, Čižmek - Zubak, Juroš - Vojnović

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

31. kolo

Osijek1:2Rijeka
Cibalia2:1Varaždin
Inter-Zaprešić2:2Zadar
Zagreb0:0Sesvete
Hajduk2:0Šibenik
Dinamo2:0Slaven Belupo
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!