Nogomet

Video: Kakva je Hrvatska u lipnju?

Vid Horvat • srijeda, 03.06.2009.
Video: Kakva je Hrvatska u lipnju?
Foto: Davor Sajko

Nekoliko dana prije vrlo važne utakmice s Ukrajinom pozabavili smo se kvalifikacijskim nastupima hrvatske reprezentacije u lipnju. Koliko su to bili važni nastupi za našu izabranu vrstu i je li umor od netom završene sezone utjecao na igrače? To su samo neka od pitanja koja ćemo proći, a prisjetiti ćemo se i najzanimljivijih trenutaka na terenu...

Lipanj - mjesec u kojem su se igrala sva veća natjecanja, razdoblje sparnih vrućina i završetaka nacionalnih prvenstava. Upravo u tom periodu Hrvatska je odigrala najviše službenih utakmica u svojoj povijesti. Mi ćemo se posvetiti isključivo kvalifikacijskim nastupima i uspjehu naših reprezentativaca u spomenutom mjesecu.

Hrvatska nogometna reprezentacija u lipnju je odigrala neke od najvažnijih dvoboja prije odlaska na velika natjecanja. Znali smo biti razočarani, ljuti na igrače i cijeli stručni stožer, ali i skakati od veselja, ljubiti sve oko sebe te slaviti do zore. U predvečerje utakmice s Ukrajinom vratit ćemo se malo unatrag i podsjetiti se kojim smo se lipanjskim trenucima najviše radovali, ali i tugovali.

Kad malo prođemo po utakmicama ispada da smo u lipnju odigrali osam kvalifikacijskih susreta, slavili smo u njih pet, a izgubili samo jednom, dok smo imali i dva neodlučena rezultata. Od pet pobjeda, čak četiri su stigle u gostima, a doma smo pobijedili samo San Marino. Istina da smo igrali samo dvije utakmice kod kuće te nam je susret protiv Ukrajine treći po redu.

Prvu kvalifikacijsku utakmicu u lipnju Hrvatska je odigrala 1995. upravo protiv Ukrajine. To su ujedno bile i prve kvalifikacije naše reprezentacije za jedno veliko natjecanje (Euro 96'). U Kijevu smo istrčali nakon teške sezone za većinu igrača, s obzirom da je veći dio njih igrao u bogatim klubovima diljem Europe.

Nažalost, izgubili smo sa 1:0, dok je susret obilježio debi bivšeg vratara Varteksa Marijana Mrmića. Na kraju smo se ipak uspjeli kvalificirati na veliku smotru u Engleskoj, a Davor Šuker bio je najbolji strijelac kvalifikacija sa 12 pogodaka.

Do sljedećeg nastupa čekali smo četiri godine, a ponovno se radilo o borbi za odlazak na Euro. Kasnije se pokazalo da je to bio ključni dvoboj za odlazak u Nizozemsku i Belgiju. "Balkanska skupina" bila je nesretna za Hrvatsku, remizirali smo u Skoplju protiv Makedonije s time da smo vodili deset minuta prije kraja utakmice.

Poveli smo golom Šukera u prvom poluvremenu, da bi u 80. minuti pogodak za Makedonce zabio Hristov. Tvrd makedonski orah koštao nas je skupo, dovoljno da ostanemo bez prvog velikog natjecanja. Imali smo još priliku za popravni, ali smo u Zagrebu remizirali sa Srbijom i Crnom Gorom te izgubili bilo kakve šanse za Euro.

U obje utakmice Hrvatska je igrala u gotovo najjačem sastavu, ali se moglo osjetiti da nam je falilo potrebne svježine i poletnosti koja nas je krasila u to vrijeme. Dvije godine kasnije imali smo jedan lagan ispit protiv amatera iz San Marina, igrača koji većim dijelom igraju treću i četvrtu ligu. Slavili smo glatko sa 4:0 i sačuvali neke igrače za utakmicu s Latvijom u Rigi, koja se igrala četiri dana poslije.

Tada je na klupi naše reprezentacije bio Mirko Jozić, kojem su mnogi spočitavali defenzivnu taktiku i promjenu stila igre od kada smo osvojili broncu u Francuskoj. No, moramo napomenuti da to nije bila više ista momčad i trebalo je prihvatiti realnost. Latviju smo jedva dobili, a jedini pogodak na utakmici zabio je Boško Balaban.

To je bio vrlo važan susret u kojem su nam bila potreban sva tri boda, a imali smo velikih problema s ozljedama. Izostali su Živković, Soldo i Robert Kovač, a na popisu nisu bili niti Bokšić, Stanić i Bišćan. Dosta igrača je bilo izvan pogona zbog završenih nacionalnih prvenstava, a obrana je ostavila najbolji dojam na utakmici.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Portugalu izbornik Hrvatske reprezentacije bio je Otto Barić. Iskusni stručnjak poveo je naše igrače u Talinn na susret protiv Estonije. Estonci su se pokazali kao neugodan suparnik i ponovno smo grizli nokte sve do 77. minute kada je Niko Kovač zabio za 1:0, što je bio konačan rezultat. Treba spomenuti da se prije lipanjskih dvoboja od reprezentacije oprostio Mario Stanić.

Nakon toga slijedila je najbolja utakmica naše reprezentacije u lipnju. Hrvatska je u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. gostovala 11. lipnja u Sofiji protiv nezgodne Bugarske. Cico Kranjčar protiv Hriste Stoičkova. Gotovo svi su mislili kako nemamo šanse i da će bod biti velik kao kuća, ali dogodilo se upravo suprotno.

Hrvatska je uništila Bugare i pogocima Marka Babića, Igora Tudora i Nike Kranjčara ostvarila jednu od najvećih kvalifikacijskih pobjeda. Naši igrači bili su rijetko kad tako razigrani i raspoloženi te su potpuno uništili bugarsku reprezentaciju usred Sofije. To nam je olakšalo put za odlazak u Njemačku jer smo direktno izbacili suparnika iz skupine.

Preostale dvije utakmice Hrvatska je odigrala pod Slavenom Bilićem. Dobro se sjećamo koliko je bio presudan pogodak Eduarda da Silve u Talinnu. Opet smo igrali protiv Estonije i stvarno je bilo velike želje i znanja, ali smo na kraju do tri boda stigli teškom mukom. Dovoljno govori kako je najbolji pojedinac utakmice bio Stipe Pletikosa, koji je pred kraj susreta dvaput fantastično intervenirao i spasio mrežu od pogotka.

Pokazalo se da je to bila jedna od najlošijih partija pod ravnanjem izbornika Bilića. No, vremena za veće analize nije bilo jer nas je čekao vrlo težak dvoboj protiv Rusije u Maksimiru. Hrvatska je prikazala totalno dijametralnu igru od one u Talinnu, ali nažalost nismo uspjeli postići pogodak i završilo je 0:0. Rezultat protiv taktički zrele Rusije nije nas koštao odlaska na Euro i sami sebi smo krojili sudbinu.

U skoro svim lipanjskih utakmica pokazalo se da je dosta igrača umorno od završene sezone i da je bilo poteškoća zbog ozljeda. Također smo imali problema u susretima u kojima nismo postigli rani pogodak. Ako bi ipak zabili, to bi u većini slučajeva bio jedini gol na utakmici. Jednom smo se dobro opekli, ali dobrim dijelom smo prolazili pozitivno.

Budemo li po tome mjerili utakmicu protiv Ukrajine, čeka nas zahtjevan susret s malo pogodaka i kontroliranjem igre od strane naših reprezentativaca. Teško da će Ukrajinci slaviti, ali treba bit na oprezu i strpljivo čekati svoju priliku pa se nadamo da neće zakazati realizacija kao protiv Rusije.

Hrvatska u lipnju

Kvalifikacije za Euro 96', 11. 06. 1995. (Kijev)
Ukrajina - Hrvatska 1:0

Kvalifikacije za Euro 00', 05. 06. 1999. (Skoplje)
Makedonija - Hrvatska 1:1 (Šuker)

Kvalifikacije za SP 02', 02. 06. 2001. (Varaždin)
Hrvatska - San Marino 4:0 (Vlaović, Balaban, Šuker, Vugrinec)

Kvalifikacije za SP 02', 06. 06. 2001. (Riga)
Latvija - Hrvatska 0:1 (Balaban)

Kvalifikacije za Euro 04', 11. 06. 2003. (Talinn)
Estonija - Hrvatska 0:1 (N. Kovač)

Kvalifikacije za SP 06', 04. 06. 2005. (Sofija)
Bugarska - Hrvatska 1:3 (Babić, Tudor, Kranjčar)

Kvalifikacije za Euro 08', 02. 06. 2007. (Talinn)
Estonija - Hrvatska 0:1 (Eduardo)

Kvalifikacije za Euro 08', 06. 06. 2007. (Zagreb)
Hrvatska - Rusija 0:0

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!