Košarka

Cibonino slavlje ili majstorica?

Branimir Korać • petak, 05.06.2009.
Cibonino slavlje ili majstorica?
Foto: Davor Sajko

Dobivamo li danas novog prvaka Hrvatske u košarci? Zadrani ako žele obraniti tron i izboriti petu utakmicu finala, moraju svladati na svom parketu Cibonu koja je u finalnoj seriji dosad ipak više pokazala...

Dojam "od oka" je kako je Cibona ipak pokazala više u ovoj finalnoj seriji. Vidjeli smo kako Zadrani nemaju baš nikakvo rješenje za nezaustavljivog Andersona i kako je Cibona ipak jača momčad ako se Andersonu priključi još netko. U zagrebačkim utakmicama to je bio Davor Kus i Ciboni je bilo dovoljno. U Zadru je pak Anderson bio posve usamljen te su domaćini slavili.

Što trebaju učiniti kako bi izborili majstoricu? Andersona će teško zaustaviti, trebaju ga pokušati barem "usporiti". Domaći teren im je veliki plus, navijači su njihova velika prednost, ali to je već peta utakmica Cibone u Višnjiku i za očekivati je kako su se već priviknuli na tu atmosferu i na teren koji je za sve osim za njih i Benetton bio neosvojiva tvrđava.

Trener Zadrana Zmago Sagadin nakon sva tri susreta bezrazložno je radio predstavu i bacao krivnju za probleme u igri svoje momčadi na suce i kriterij. Uobičajen je to folklor i stvaranje pritiska na suce, ali postoji opasnost od podizanja tenzija i bit će zanimljivo vidjeti kako će se igrači izdići iznad toga. Dok je Sagadin držao svoju malu predstavu nakon zagrebačkih utakmica, igrači Zadra su korektno priznavali protivniku da ih je nadigrao i nadamo se kako će se i nastavak finalne serije na parketu odigrati u korektnom tonu.

Toliko puta spominjani Damir Rančić uz Andersona na drugoj strani, mogao bi biti čovjek odluke. Rančić igra i dalje u reprezentativnoj formi, tek u drugoj utakmici u Višnjiku Cibona je uspjela zaustaviti Rančića, ali za pobjedu je trebala nešto više od jednog raspoloženog igrača. U zagrebačkim dvobojima Rančić je imao dovoljno prostora i punio je Cibonin koš, a u Zadru se nadaju kako će se to dogoditi i u ovoj utakmici. Ipak treba napomenuti i kako je Rančić većinu poena ubacivao u trenucima kada je Cibona već imala prednost i agresivnost u obrani je opadala, stoga ako Rančić "krene" odmah, moglo bi biti vatreno po goste.

Ipak, Cibona će najveću pozornost morati posvetiti iskusnom Todoru Gečevskom koji i kad ne ostvari posebno velik učinak, predstavlja stalnu opasnost po protivnika.

Dosta toga ovisit će o raspoloženju Roka Stipčevića koji nakon ozljede nije još uhvatio pravi ritam i u njegovoj igri ima dosta uspona i padova. Na agresivnu Ciboninu obranu teško je odgovarao, posebno je to loše izgledalo u utakmici broj tri u kojoj je izgubio velik broj lopti i nije razigrao momčad.

U obje Cibonine pobjede igrao je Nikša Prkačin. "Prkinim" igranjem Cibona dobiva još jednu opciju u napadu, ali i u samoj rotaciji jer više prostora ostaje i za Callowaya koji je najpogođeniji pravilom o dva stranca na parketu. Hoće li Prkačin igrati u Zadru, ostaje upitno, situacija s laktom je i dalje neizvjesna.

U svakom slučaju prognoze su nezahvalne. Zadrani ulaze u susret s malom prednosti isključivo zbog domaćeg terena, ali kvaliteta je na strani Cibone. Cibona je sposobna uzeti naslov prvaka već u četvrtoj utakmici i tako možda Zadrane po drugi put ostaviti bez trofeja upravo na njihovom parketu. Anderson si je rezervirao kartu za SAD za subotu, žuri mu se doma, ne treba sumnjati kako će "gristi" da dovrši posao već danas. Kad on "grize", Vukovi su opasni...

Finale PH, četvrta utakmica:
Zadar - Cibona 18:00 (1-2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!