Tenis

Ljubavna priča Gorana i Wimbledona

Maja Giljanović • subota, 13.06.2009.
Ljubavna priča Gorana i Wimbledona

Britanski Sky Sports izabrao je šest najvećih priča u 112-godišnjoj povijesti Wimbledona i toliko puta opjevani trijumf Gorana Ivaniševića proglasio najljepšom...

Još se živo pamte Wimbledon 1985. kad je Boris Becker prvi od tri Wimbledona osvojio u nježnoj dobi od 17 godina (sedam mjeseci) ili 2000. kad je sedmi i posljednji put Pete Sampras zaslužio trofej u All England Clubu, osvojio rekordni 13. Grand Slam i srušio Roya Emersona - njega je osvajanjem Roland Garrosa prije tjedan dana izjednačio Roger Federer - ali Sky Sports je odabrao svojih šest.

Goran Ivanišević 2001.

Ivanišević je u All England Clubu izgubio tri finala - 1992. protiv Agassija te 1994. i 1998. Samprasa - a u dobi od 29 godina Wimbledon 2001. bila je njegova posljednja šansa ispunjenja najvećeg sna.

Osebujnog navijači su ga oduvijek voljeli, ali što zbog činjenice da se borio s ozljedom ramena, što zbog rankinga (125.), što zbog wild-carda organizatora, nisu od njega previše očekivali.

Ljubimac tribina je, međutim, prolazio kolo za kolom (Jonsson, Moya, Roddick, Rusedski, Safin, Henman), izborio četvrtu šansu i u nezaboravnom finalu zbog kiše odigranom na People's Mondayu slavio u pet setova (6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7) protiv Patricka Raftera.

Finale za povijest

Borg - McEnroe 1980.:

Tie-break četvrtog seta finala u kojem je McEnroe spasio pet meč-lopti i izjednačio na 2:2 (18:16), ali je Šveđanin u petom setu "najboljeg finala u povijesti" uspio osvojiti svoj peti uzastopni naslov.

Nadal - Federer 2008.:

Njihovo treće wimbledonsko finale zaredom izrodilo se u epski meč, a rovovska bitka u pet setova nakon 288 minuta (najdulje finale singla u povijesti Wimbledona) pripala je Španjolcu koji je nakon višegodišnjeg "batinanja" Federera na Roland Garrosu Švicarcu nakon pet uzastopnih naslova uzeo i njegovu omiljenu igračku.

Virginia Wade 1977.:

U 100. godišnjici turnira i na srebrni jubilej Kraljice Elizabete 31-godišnja Wade je u svom 16. pokušaju osvojila Wimbledon (Betty Stove u finalu) i posljednja je Britanka (Britanac pogotovo) koja je slavila u All England Clubu.

Arthur Ashe 1975.:

Ashe koji je 1968. u New Yorku na U.S. Openu postao prvi Crnac koji je osvojio Grand Slam naslov jedini je tamnoputi igrač u povijesti koji je osvojio Wimbledon (Jimmy Connors u finalu).

Jana Novotna 1998.:

Pet godina nakon što se nakon izgubljenog finala (vodila 4:1 i 40:15 u trećem setu) protiv Steffi Graf isplakala na ramenu Vojvotkinje od Kenta i godinu dana poslije finala protiv Martine Hingis Čehinja je pokopala sve demone i osvojila svoj jedini Grand Slam (Natalie Tauziat u finalu).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!