Tenis

"Možda u Wimbledonu budem užasan"

Ivor Krapac • nedjelja, 14.06.2009.
"Možda u Wimbledonu budem užasan"
Foto: EPA

Nije lako biti najbolji britanski tenisač u Wimbledonu. Godinama je taj teret na leđima nosio Tim Henman, koji je četiri puta dolazio do polufinala, a i prije nego se Henman oprostio od tenisa, dobar dio pritiska je na sebe već preuzeo tada tek dolazeći Andy Murray. 22-godišnji Škot sada je u prvom planu, o njegovim šansama priča se sve više, osobito nakon što se probio u finale Queen's Cluba...

Prvo finale karijere na travi i prilika da postane prvi britanski pobjednik u londonskom Queen's Clubu nakon Bunnyja Austina davne 1938. donijet će i dobro i loše Andyju Murrayu. Dobra stvar je što igra dobro i što mu nije trebalo puno vremena za prilagodbu travi, a loša što će pritisak uoči Wimbledona biti još veći - pogotovo ako svlada Jamesa Blakea i osvoji Queen's Club.

Osjeća li Škot već sada teret na leđima i koliko mu to smeta još je rano reći, ali otkrio je da nije baš ugodno: "Postaje teško čim se Wimbledon približava, moram se suočiti s puno pitanja sa svih strana, a u tom slučaju je lako početi misliti unaprijed i dopustiti da pritisak i očekivanja drugih utječu na mene. No, ako se koncentriram samo na posao koji me čeka, nemam problem čim turnir počne - očekujem puno toga od sebe, sam sebi stavljam pritisak da odigram dobro u svakom meču, ali za svaki meč zasebno, ne razmišljam o osvajanju turnira."

Vezane vijesti

Ipak, mnoštvo domaćih navijača će od Murraya očekivati baš to - britanskog pobjednika Wimbledona nisu imali još duže nego ga nije bilo u Queen's Clubu, Fred Perry i njegova titula iz 1936. i dalje su zapisani u knjigama. No, Škot smatra da to nije njegov problem i stvar koja ga se pretjerano tiče: "Problem mnogih ljudi u ovoj zemlji je što očekuju velike stvari, kao da je to nešto što će se jednostavno dogoditi."

Murray, jasno, ne misli da je tako lako: "Ovog tjedna igram jako dobro, zadovoljan sam gotovo sa svim stvarima u svojoj igri. Sada izgleda sjajno, ali tko zna, može se dogoditi da dođem u Wimbledon i tamo budem užasan."

"Ne postoji ni dio mene koji razmišlja o osvajanju Wimbledona. Ako se tome približim, normalno da će mi i to biti u glavi, ali od toga sam trenutno jako, jako daleko - mislim jedino o ovom finalu koje me čeka i najboljoj mogućoj pripremi za Wimbledon nakon toga", zaključio je 22-godišnji Škot kratku lekciju o skidanju pritiska drugih s vlastitih leđa.

Teško je vjerovati da zaista ne misli o prilici koja je pred njim, ali Murray je vjerojatno odabrao pravi put. Do početka Wimbledona je još osam dana, zadnje što mu treba je da mu već sada guraju pobjednički trofej u ruke...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!