arhiva

Od istočne farme do prvaka Europe

Borna Rupnik • srijeda, 29.07.2009.
Od istočne farme do prvaka Europe
Foto: EPA

Poznato je da većina engleskih (i ne samo engleskih) nogometnih klubova nosi ime svog grada ili gradske četvrti, no najslavniji klub iz Birminghama nije tamošnji Birmingham City nego Aston Villa, koja ne otkriva svoj zavičaj već na prvi pogled...

Birmingham je drugi najveći grad u Engleskoj, a perjanica gradskog nogometa je Aston Villa, višestruki prvak države i osvajač Kupa prvaka. Dres tamnocrvene boje sa svijetloplavim rukavima jedan je od simbola uspjeha engleskog nogometa - Aston Villa je po broju osvojenih trofeja četvrti najuspješniji engleski klub.

Ujedno je i jedan od najstarijih engleskih klubova: na životu je od 1874. godine. Za to su zaslužni Jack Hughes, Frederick Matthews, Walter Price i William Scattergood. Spomenuta se četvorka uglavnom bavila kriketom i tražila zanimljiv način kako provesti zimu, tijekom koje kriket nije pretjerano popularan. Stoga su osnovali klub pod imenom Aston Villa Football Club, koji je prvo poluvrijeme u svojoj povijesti igrao - ragbi. Tek je poslije predaha zaigrao nogomet.

Osnivači su svojem uratku odlučili nadjenuti ime gradske četvrti, Astona. Taj se predio napismeno spomenuo još u davnom 11. stoljeću, a sam naziv dolazi od staroengleske riječi estone, koja označava "istočnu farmu" ili "istočni posjed". Inače, Aston se nalazi sjeveroistočno od današnjeg središta Birminghama, a u Engleskoj postoji još nekoliko naselja identičnog imena.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Premda su se osnivači kluba prema legendi sastali ispod plinske svjetiljke u ulici Heathfield, drugi dio klupskog imena engleski je prvoligaš dobio po ulici Villa. Naime, navedena četvorica bili su članovi kriketskog kluba koji je djelovao u sklopu anglikanske crkve Villa Cross, koju su posjećivali sljedbenici Johna Wesleya. Villa Cross je naziv raskrižja ulica Villa i Heathfield, a kao zanimljivost treba spomenuti da je ulica Heathfield zapravo bliža stadionu Villa Park od ulice Villa.

Logično, Villa Road ime je dobila po tipu kuća koje u njoj prevladavaju, a uglavnom su izgrađene u 18. stoljeću. Tako djelomično stoji tvrdnja da je za ime Aston Ville zaslužna i raskošna gradnja imućnih Engleza.

Međutim, postoji i druga teorija. Prema istraživanju pokojnog G. L. Wilsona, osnivači Aston Ville nisu puno kombinirali pri odabiru imena. On se slaže da su Hughes, Matthews, Price i Scattergood bili pripadnici kluba tamošnje crkve, no tvrdi da se ona u doba osnutka kluba zvala Aston Villa, a ne Villa Cross, te da su osnivači jednostavno stvorili istoimeno nogometno sportsko društvo.

Pritom se navodi i da je Aston Villa bilo ime obližnje ladanjske gregorijanske kuće, koja još uvijek čuva svoje mjesto pored stadiona. Ipak, u najvećem se broju izvora ključna crkva, srušena 2007. godine, naziva Villa Cross.

No, neovisno o točnom podrijetlu, Up the Villa! je jedan od omiljenih slogana više od milijun stanovnika Birminghama i još jednom toliko stanovnika bliže gradske okolice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!