Košarka

Domaćin startao pobjedom

Vedran Babić • ponedjeljak, 07.09.2009.
Domaćin startao pobjedom
Foto: EPA

U prvoj utakmici skupine D Eurobasketa Poljska je upisala prvu pobjedu. Domaćin je u Wroclawu bio bolji od autsajdera Bugarske...

Iako pod vodstvom legendarnog trenera Pinija Gershona, reprezentacija Bugarske nije uspjela iznenaditi Poljsku u utakmici 1. kola skupine D. Domaćin je opravdao ulogu favorita i kontrolirao utakmicu od početka do kraja, pobijedivši u konačnici 90:78.

Nakon početnih sedam solidno odigranih minuta Bugarske i minimalnog zaostatka 17:16, Poljska je naglo pojačala tempo i serijom 15:5 prvu četvrtinu završila u velikom plusu (32:21). Sredinom druge četvrtine Poljaci su imali najveću prednost na utakmici (44:25), a na poluvrijeme su otišli s plus 15, 52:37.

U trećoj četvrtini Bugari se nisu uspjeli približiti na manje od deset koševa zaostatka, čak dapače. Taj period igre završili su na 17 koševa minusa i činilo se kako je utakmica riješena. Međutim, već u prve četiri minute posljednje četvrtine Bugari smanjuju zaostatak na samo sedam koševa (79:72) i kompliciraju situaciju.

Ipak, domaćini su pravovremeno reagirali i ubrzo se opet odvojili na dvoznamenkastu razliku, koja im je ovoga puta bila dovoljna za mirno privođenje utakmice kraju. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je David Logan s 23 poena, devet asistencija i tri skoka, a ne smijemo zaboraviti ni double - double učinak Marcina Gortata (16 koševa, 10 skokova).

Krug poljskih košarkaša s dvoznamenkastim brojem koševa zatvaraju Michal Ignerski (22) i Maciej Lampe (17). Kod poraženih najbolji dojam ostavili su Earl Rowland s 20 koševa te bivši igrač Splita i Zadra, Dejan Ivanov, s 18.

Izbornik Poljske Muli Katzurin bio je zadovoljan: "Ova pobjeda je za nas bila imperativ. Svi znaju da su prve utakmice na Eurobasketu uvijek otvorene i ja sam se u to sam uvjerio kroz prijašnja iskustva. Atmosfera je bila sjajna, a moja momčad je odigrala vrlo dobro. Obrana je bila na visokoj razini, pogotovo u prvom dijelu."

Bugarski izbornik Pini Gershon: "Sve čestitke Poljacima, zaslužili su pobjedu. Bili su bolji od nas većim dijelom utakmice. U pripremi utakmice smo znali da im ne smijemo dopustiti da se rastrče, a opet smo primili jako puno koševa iz kontranapada."

Eurobasket, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Poljska90:78Bugarska
Turska84:76Litva
1Turska 30+54
2Poljska 21+5
3Litva 12-4
4Bugarska 03-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!