Košarka

Rusija teže od očekivanog

Mario Plavčić • ponedjeljak, 07.09.2009.
Rusija teže od očekivanog
Foto: EPA

Ruska košarkaška reprezentacija otvorila je Eurobasket u Poljskoj pobjedom protiv Latvije rezultatom 81:68. Rusi su do prvih bodova došli teže od očekivanog, a junak susreta bio je Kelly McCarty...

Rusi su u susret ušli prilično nervozno u želji da se odvoje već u ranoj fazi susreta i na taj način izbjegnu neizvjesnu završnicu, no to im nije pošlo za rukom. Nasjeli su na brzopletu igru Latvije koja je kvalitetom ipak slabija od aktualnih prvaka Europe i potpuno izgubili konce u igri. Rusi su imali prednost tijekom cijelog susreta, no ona je konstantno bila oko šest poena.

Prva četvrtina završila je rezultatom 28:21 u korist Rusa, no do poluvremena Latvija smanjuje na 39:36 i samo je tri koša zaostatka. I u nastavku ista slika - puno pogrešaka s obje strane, a to je rezultiralo i velikim brojem osobnih pogrešaka. Od Rusa isključeni su Sokolov i Mozgov, a kod Latvije Valters.

U posljednji period igre Rusi ulaze sa šest koševa prednosti, no četiri minute prije kraja susreta odlični Kambala smanjuje na svega koš zaostatka - 65:63. To je razljutilo Kellyja McCartyja koji u seriji postiže 8 poena i u samo dvije minute Rusija odlazi na visokih 12 razlike - 76:64. Latvija je na kraju ipak "potpisala kapitulaciju" i susret je završen rezultatom 81:68 u korist Rusije.

Najbolji strijelac susreta bio je McCarty s 24 pogotka ispred suigrača Bikova i Kambale iz redova Latvije koji su postigli 22 pogotka.

"Iako smo bili blizu cijelu utakmicu moram priznati da smo zasluženo poraženi. Ovo je veliko natjecanje i tu oprosta nema, a mi smo dobar dio utakmice igrali neorganizirano uz previše pogrešaka. Čestitam Rusima iako ni oni nisu odigrali nezaboravnu utakmicu" izjavio je izbornik Latvije Kestutis Kemzura.

Izbornik Rusije David Blatt bio je zadovoljan nakon pobjede na otvaranju Eurobasketa: "Bio sam iznenađen nakon što smo postigli više od 80 koševa. Tijekom cijelog pripremnog razdoblja to nismo uspjeli postići. Moja momčad nije igrala briljantno što je i logično u ovoj fazi natjecanja, ali pokazali smo moć u ključnim trenucima susreta i to me veseli."

Eurobasket, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Rusija81:68Latvija
Francuska70:65Njemačka
1Francuska 30+19
2Rusija 12+5
3Njemačka 12-8
4Latvija 12-16

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!