Košarka

Tursko slavlje u Wroclawu

Vedran Babić • ponedjeljak, 07.09.2009.
Tursko slavlje u Wroclawu
Foto: EPA

U kakvom god sastavu bila, reprezentacija Litve uvijek je jaka. Međutim, večeras to nije pokazala. Bolje rečeno, nadigrala ih je Turska u prvoj utakmici Eurobasketa i dala naslutiti da će bivši prvak Europe teško do medalje...

Nakon što je u prvoj utakmici skupine D domaćin Poljska bila bolja od Bugarske, večeras je pobjedu ostvarila i reprezentacija Turske, koja je s 84:76 porazila Litvu, koja je u Wroclaw stigla bez čak petorice vrhunskih igrača (Šiškauskas, Kaukenas, Jasikevičius, Macijauskas, Ilgauskas). Unatoč tome, Litavci su se nadali dobrom startu, no raspoloženi Turci imali su druge planove.

U prvih deset minuta obje su reprezentacije imale po pet koševa prednosti. Turska je vodila 11:6, a Litva 22:17. Dvije minute prije poluvremena Turska je povela 37:33, no Litavci su poravnali na 39:39 i s tim se rezultatom otišlo u svlačionice.

Nastavak je ponudio prvu opipljiviju prednost Turaka, koji su prvo serijom 9:3 poveli 50:44, a potom i 57:50. U samoj završnici treće četvrtine na semaforu je svijetlilo 63:55 za Tursku, no Litva se vrlo brzo vratila u igru i smanjila na 63:61.

Turci su se ponovno odlijepili na plus šest, Litavci vratili na 69:66 i onda je uslijedila presudna serija Turske - 7:0 za vodstvo 76:66 i konačno rješenje utakmice.

Turke su do pobjede očekivano predvodila dva najbolja igrača, Hidayet Türkoglu s 19 koševa i Ersan Ilyasova sa 17, dok je Marijonas Petravičius bio najefikasniji Litavac s 21 košem.

Izbornik Turske Bogdan Tanjević bio je presretan zbog pobjede, pogotovo zato što je ostvarena protiv momčadi poput Litve: "Mislim da je ključ pobjede bio naš pristup i respekt kojeg smo imali prema protivniku. Koncentracija pri izvođenju slobodnih bacanja je također bila visoka (89%). Nikada nismo imali tako visoki postotak ubačenih slobodnih bacanja tijekom priprema i zato sam posebno zadovoljan."

Najbolji strijelac Turske, Hidayet Türkoglu, istakao je obranu kao ključ pobjede, dok je izbornik Litve, Ramunas Butautas, izjavio: "Igrali smo prebrzo u posljednjoj minuti. Moji igrači su bili previše nervozni i pokušali su utakmicu riješiti tricama. Imali smo problema u obrani i izgubili smo previše lopti, čak 15, no siguran sam da možemo bolje i da ćemo već sutra na parket istrčati mnogo jači i spremniji."

Eurobasket, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Poljska90:78Bugarska
Turska84:76Litva
1Turska 30+54
2Poljska 21+5
3Litva 12-4
4Bugarska 03-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!