Košarka

Britanci pokazali zube

Branko Barić • ponedjeljak, 07.09.2009.
Britanci pokazali zube
Foto: EPA

Tri četvrtine prvog susreta na Eurobasketu u skupini C mirisalo je na veliku senzaciju, no Slovenci su se u posljednjih deset minuta uspjeli malo pribrati i mirno privesti kraju utakmicu protiv Velike Britanije, najvećih autsajdera na turniru. Najzaslužniji za to je novi član Barcelone - Erazem Lorbek...

Nakon prve četvrtine ništa nije dalo naslutiti da će se Slovenci morati pošteno namučiti da ubilježe prvu pobjedu u Poljskoj. U prvih deset minuta izgledali su razigrano i raspucano kao protiv Hrvatske u Pazinu, a Britanci impresionirano scenom na kojoj su se našli, što dokazuje i rezultat 27:15.

No, u drugih deset minuta Archibald i Mensah-Bonsu pravili su pravi nered u obrambenim redovima naših susjeda, te u 17. minuti prvi puta dolaze do vodstva 34:33. Zdovc zove minutu odmora i postavlja zonsku obranu, no to je bilo dovoljno da njegova momčad na veliki odmor ode tek s prednošću od dva poena razlike – 37:35.

Iako se očekivalo da će po izlasku iz svlačionice jedni od najozbiljnijih kandidata za medalju prikazati puno bolju igru i brzo slomiti Britance to se nije dogodilo. Unatoč dobrom slovenskom šutu iz igre, Mensah-Bonsu drži na pristojnoj distanci momčad koja je pokazala da neće biti "kanta za napucavanje", pa se u posljednju dionicu ulazi s rezultatom 51:47 za Slovence. Tek tada se Lorbek, Lakovič i društvo uspijevaju odvojiti i kada su u 36. minuti otišli na 67:52, sve je bilo riješeno. Do kraja je sve bilo samo pitanje rutine, da bi se na koncu završilo sa 72:59.

Prvo ime susreta je Erazem Lorbek s 19 poena, a pratio ga je Lakovič sa 11 poena, šest skokova i šest asistencija. Na drugoj strani Mensah-Bonsu je ubacio 18 poena uz šest skokova, dok je Archibald postigao 12 poena, uz četiri skoka i pet asistencija.

Evo kako je Jure Zdovc vidio ovu neočekivano tešku utakmicu: "Moram čestitati dečkima na pobjedi, posebno zato jer su u odlučujućim trenucima pokazali pravo lice. U utakmicu smo ušli dobro, ali se u nastavku nismo držali dogovora. Lopte su prelako dolazile pod naš koš, a visoki Britanci su ih znali pospremiti kroz obruč. Ključ za pobjedu bila je odlična obrana u posljednjoj četvrtini."

S druge pak strane, Chris Finch, britanski izbornik, bio je ponosan na svoje igrače: "Utakmica se odvijala onako kako sam očekivao. Slovenija je krenula silovito, ali je potom očekivano posustala što smo znali iskoristiti i do posljednje četvrtine držati se u igri. Ponosan sam na svoje igrače, a čestitke Sloveniji koja je u zadnjoj četvrtini pokazala da velike ekipe igraju najbolje onda kad je najpotrebnije."

Eurobasket, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Velika Britanija59:72Slovenija
Srbija66:57Španjolska
1Slovenija 21+18
2Srbija 21+16
3Španjolska 21+5
4Velika Britanija 03-39

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!