Košarka

Furiozna je bila Srbija

Branimir Korać, Branko Barić • utorak, 08.09.2009.
Furiozna je bila Srbija
Foto: EPA

Možda je nekom pobjeda Srbije nad Španjolskom senzacionalna, no ipak nije tako veliko iznenađenje. Španjolci su bili veliki favoriti, ali u pripremama je Srbija izgledala jako dobro i najavila kako može biti ugodno iznenađenje...

Prvi favorit za naslov prvaka Europe pao je već na startu. Španjolska je neugodno iznenadila svoje navijače vrlo lošom igrom protiv Srbije koja se sjajno borila i posve zasluženo, a možemo slobodno reći i - lako slavila.

Od početka susreta bilo je vidljivo kako to neće biti lagan posao za Španjolsku. Srbija je odmah preuzela vodstvo, no do sredine prvog poluvremena Španjolci su se još rezultatski držali i nisu dopuštali iznenađenje.

Međutim u drugoj četvrtini uslijedila je sjajna igra mlade reprezentacije Srbije, a posebno su se istaknuli Veličković i Tepić koji su bili predvodnici u bijegu na visokih 38:23.

Očekivalo se kako će Španjolci malo srediti svoje redove u drugom poluvremenu te kako ćemo gledati neizvjesniju utakmicu, ali to se nije dogodilo. Nastavili su forsirati vanjski šut koji ih nije služio, odličnom obranom Srbija im nije dopuštala lagane poene, a malim brojem pogrešaka u napadu spriječavali su im kontranapade.

Osam minuta prije kraja činilo se kako je susret riješen. Španjolci su gubili 58:39 i mirisalo je na rezultatsku katastrofu, no onda je Scariolo naredio presing preko cijelog terena i pomalo se Španjolska približavala. Najbliže su došli u završnih minutu i pol kada su se spustili na jednoznamenkast zaostatak, ali opasnije nisu zaprijetili. Srbija je na kraju zasluženo slavila 66:57.

Prvo ime susreta je Nenad Krstić sa 17 poena i šest skokova, a pratili su ga Veličković sa 12 poena i osam skokova, te Tepić sa deset poena. Reyes je na drugoj strani ubacio 12 poena uz šest skokova, dok su prve dvije zvijezde "Furije" potpuno podbacile. Navarro je postigao 14 poena uz šut iz igre 3/16, dok je Pau Gasol postigao tek devet koševa.

Dušan Ivković nije mogao sakriti sreću i zadovoljstvo nakon velike pobjede: "Prvi susret na svakom prvenstvu je težak, ali mislim da smo mi odigrali zaista odličnu utakmicu i potpuno zaslužili pobjedu. Španjolska je jedna od najboljih, ako ne i najbolja momčad na ovom prvenstvu, i napravili smo sjajan posao limitiravši ih na 23 poena u prvom poluvremenu, odnosno 37 u prve tri četvrtine."

Sergio Scariolo bio je realan nakon susreta: "Srbija je odigrala odličnu utakmicu, sa sjajnom obranom i odličnim postotkom ubačaja, za razliku od nas koji smo bili očajni."

"Omogućili smo im previše lakih šuteva, previše smo bili nervozni... Ali dok nam sudite imajte u vidu sve ozljede i druge vanjske faktore koji su utjecali na momčad..", pokušao se opravdat pred novinarima španjolski izbornik.

"I dalje imam puno povjerenja u ovu momčad, a siguran sam da su i igrači puni samopouzdanja pred sljedeće oglede."

Nije mogao izbjeći pitanje ni o lošem nastupu Paua Gasola, te o zdravstvenom stanju Rudyja Fernandeza: "Pau dugo vremena nije igrao i to se itekako osjetilo. Rudy još ne zna hoće li igrati sutra ili neće."

Pau Gasol bio je kritičan prema igri kompletne momčadi: "Ovo nam mora biti pouka. Ova momčad ne može živjeti samo od šuta izvana. Odigrali smo jako lošu utakmicu, gore od ovog ne možemo igrati, i to definitivno nije start kakvog smo očekivali. Ali jedino bitno je kako ćemo završiti prvenstvo."

Eurobasket, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Velika Britanija59:72Slovenija
Srbija66:57Španjolska
1Slovenija 21+18
2Srbija 21+16
3Španjolska 21+5
4Velika Britanija 03-39

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!