Košarka

Pau Gasol spriječio čudo

Branko Barić • utorak, 08.09.2009.
Pau Gasol spriječio čudo

Malobrojnim gledateljima u Varšavi na trenutak se činilo da će svjedočiti jednoj od najvećih, ako ne i najvećoj senzaciji u povijesti europskih prvenstava. Britanci, koji su samo prije tri godine igrali u diviziji B ne sanjajući da će tako brzo nastupiti na nekom velikom natjecanju, bili su nadomak šokantne pobjede nad velikom Španjolskom, no srećom za najveće favorite ovog turnira ukazao se Pau Gasol...

Susret je krenuo u očekivanom smjeru i nakon samo par minuta igre momčad Sergia Scariola imala je velikih 14:2. Kad su svi očekivali potpuni raspad simpatičnih Britanaca, oni su počeli hvatati konce igre i konstantno se držati na "pristojnih" devet-deset poena zaostatka sve do poluvremena. U nastavku prednost Španjolaca raste i na 16 koševa razlike (šesta minuta treće četvrtine), no Britanci se jednostavno odbijaju predati. S prijelaza iz treće u četvrtu četvrtinu, pri rezultatu 66:54, kreću u nevjerojatnu seriju 14:0 i šest minuta prije kraja na opće zaprepaštenje svih u dvorani po prvi puta prelaze u vodstvo (68:66). Kada je Hart minutu kasnije postigao tricu za 73:69, svi prisutni počeli su vjerovati u čudo.

Da se čudo ipak ne dogodi pobrinuo se Pau Gasol, prvo ubacivši tricu za vodstvo Španjolske 74:73, slobodno bacanje za 75:73, te zatim blokiravši na polaganju Archibalda (uz burne proteste s klupe Britanaca koji su tražili osobnu pogrešku). Uslijedila je trica Navarra koja je definitivno prelomila susret. Nakon serije slobodnih bacanja i očajničkih pokušaja Britanaca da nešto promijene, završilo je s konačnih 84:76.

Vezane vijesti

Nakon blijede partije protiv Srba, Pau Gasol pokazao je svoju klasu ubacivši 27 poena uz 11 skokova. Fernandez je dodao 13 poena, a Claver poen manje. Zanimljivo da je na drugoj strani potpuno podbacio Archibald od kojeg se najviše očekivalo (četiri poena i jedan skok), a veliku utakmicu odigrao je Hart s 15 poena (šut za tri 4/5) i osam skokova.

Chris Finch, izbornik momčadi koja je unatoč dva poraza postala pravi hit prvenstva, nije bio pretjerano razočaran porazom: "Radili smo u početku loše neke stvari, ali nismo se predali. Uporno smo se borili i to nam se na kraju isplatilo jer smo u završnici izborili priliku da pobijedimo."

Unatoč porazu, Britancima ostaje šansa za prolazak ukoliko pobijede Srbe u posljednjem susretu u skupini, a Finch tvrdi kako i tu će pokušati napraviti iznenađenje: "Svaki put kad izađemo na parket dajemo sve od sebe, a tako će biti i sutra. Tu smo došli kako bismo nešto naučili i učimo brzo. Do sada smo naučili mnogo važnih lekcija i nadamo se kako ćemo to znanje i iskoristiti."

Sergio Scariolo mogao je odahnuti nakon što je njegova momčad jedva uspjela izbjeći ispadanje već nakon prva dva kola: "Ovo je vrlo važna pobjeda za nas, a uz to dobra vijest je i što nam se Rudy Fernandez vratio. Zadovoljan sam načinom na koji smo otvorili utakmicu i načinom na koji smo smo reagirali na sjajnu šutersku dionicu protivnika u drugom poluvremenu. Poveli su četiri poena razlike, no uspjeli smo sačuvati mirnu glavu i zabiti na koncu važne šuteve."

Eurobasket, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovenija80:69Srbija
Španjolska84:76Velika Britanija
1Slovenija 21+18
2Srbija 21+16
3Španjolska 21+5
4Velika Britanija 03-39

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!