Košarka

Turci razbili Bugare

Goran Markuš • utorak, 08.09.2009.
Turci razbili Bugare
Foto: EPA

Znalo se da će Bugari biti najveći autsajder skupine D, no poraz poput ovog od Turaka ne samo da se nije očekivao već su reprezentativci Bugarske zasigurno pokušali izbjeći. Nažalost, ovog puta nisu uspjeli...

Prije početka Eurobasketa Turci su nekoliko puta naglasili kako u Poljsku putuju bez rezultatskog pritiska već kako bi se što je moguće bolje spremili za svjetsku smotru koju nam spremaju sljedeće godine, no prva dva susreta pokazuju kako bi upravo oni mogli biti jedno od najvećih iznenađenja ovog Europskog prvenstva.

Nakon poraza od domaćina Bugari su pokušali hrabro ući u susret sa Turskom. Skok šutom Filipa Videnova (14 poena) čak su i poveli, no njihovi snovi o dobrom rezultatu vrlo brzo su uništeni. Naime, svega dvadesetak sekundi kasnije Bekir Yarangüme (7 poena, 4 skoka) otvara 9:0 seriju kojom se Turci polako, ali sigurno počinju odvajati da bi tricom večeras njihovog najefikasnijeg igrača, Endera Arslana (17 poena) Turska u posljednjoj sekundi zaključila prvu četvrtinu sa i više nego sasvim solidnih devet poena prednosti.

Međutim, tek nakon što se u drugoj četvrtini sjajnom Arslanu priključio i odličan dvojac Ersan Ilyasova (16 poena, 7 skokova) - Hidayet Türkoglu (8 poena) vidjela se prava nadmoć Turaka koji do poluvremena uspjevaju izgraditi vrtoglavih 25 poena prednosti.

Na leđima primarno Videnova i Todora Stojkova (12 poena, 6 skokova) Bugari su pokušali u nastavku vratiti što se vratiti dalo, no neumoljivi Turci ništa nisu bili spremni prepustiti slučaju i sa neočekivano visokih +28 potpuno smireno privode susret kraju. Ovakav rasplet situacije obećava nam izuzetno zanimljiv sutrašnji sraz Turske i domaćina prvenstva za prvo mjesto u skupini.

Kao što se i moglo očekivati u turskom taboru sreći nema kraja što je potvrdio i iskusan Türkoglu: "Od samog početka bili smo naprosto fantastični. Koncentracija cijele momčadi bila je na zavidnom nivou tijekom cijelog susreta, a ukoliko zadržimo zajedništvo koje trenutno vlada u reprezentaciji mislim da ovdje možemo ostvariti puno više nego što smo u početku mislili."

S druge strane novi poraz nije iznenadio Bugare, no način na koji su poraženi uistinu je rastužio izbornika bugarske reprezentacije, Pinija Gershona: "Moramo priznati da su Turci odradili fantastičan posao i potpuno zasluženo odnijeli ovu pobjedu, no žalosno je što im u niti jednom trenutku ozbiljnije nismo uspjeli parirati."

Eurobasket, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Litva75:86Poljska
Bugarska66:94Turska
1Turska 30+54
2Poljska 21+5
3Litva 12-4
4Bugarska 03-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!