Košarka

Vrijeme je da se krene

Goran Markuš • srijeda, 09.09.2009.
Vrijeme je da se krene
Foto: Nikola Movrić

Iza Hrvatske još je jedan neuvjerljiv nastup, no za razliku od Izraelaca Grci su to itekako znali naplatiti. Posljednji susret u prvom krugu natjecanja donosi nam ogled sa Makedoncima, gotovo idealnim protivnikom za oporavak od pomalo neuvjerljivog starta prvenstva i osvajanje novih prijeko potrebnih bodova uoči drugog kruga...

Nakon dva neočekivano loša nastupa polako, ali sigurno pale se svjetla uzbune u hrvatskom taboru i našoj reprezentaciji nepresušno je potrebna jedna dobra utakmica, jedan pravi nastup koji će nam uz bodove donijeti i potrebnu dozu samopouzdanja prijeko potrebnog za ostvarenje dobrog rezultata u Poljskoj.

Kamo sreće da tu treću, posljednju utakmicu igramo protiv Makedonije, prilično respektabilnog, no očito i slabijeg protivnika koji bi nas vrlo lako mogao vratiti na pravi put. Naime, bez godinama prve violine reprezentacije, Vlade Ilievskog Makedonci su značajno slabija momčad bez pravog vođe koji bi potegnuo kad je to potrebno.

Vezane vijesti

Ipak, u svakom slučaju valja biti oprezan. Makedonija je odradila odlične pripreme tijekom kojih su slavili čak šest puta, a najbolje su prošli na turskom Efes Cupu gdje smo ih upravo mi zaustavili tek u samom finalu. Na kraju krajeva nakon teškog poraza od ljutog protivnika, Grčke, Makedonija se vrlo brzo oporavila i u čvrstoj završnici svladala Izrael, reprezentaciju s kojom smo se i mi samo dan ranije grčevito borili za prve bodove na Eurobasketu.

Amerikanac Jeremiah Massey možda je i jedini individualac kojeg bi se trebali pribojavati, no kao što su i Grci dokazali niti njegovo zatvaranje nije nemoguća misija. Tu je i Pero Antić koji se prometnuo u heroja protiv Izraela, no kao niti Massey niti on nije tip igrača koji bi dugoročno trebao stvarati previše muka našoj obrani.

Naravno, ne smijemo zaboraviti niti na Todora Gečevskog, neugodnog Zadranima koji je tricom u pravom vrijeme vratio dominaciju svojoj reprezentaciji protiv Izraela, a svakako moramo spomenuti i Vrbicu Stefanova, kapetana od kojeg se očekivalo mnogo, no do sada još ništa značajnije nije pokazao.

Međutim, pravi problem za nas neće biti Makedonci jer čak i da jedan ili dva njihova igrač eksplodiraju i dalje imamo puno jaču momčad. Pravi problem hrvatske reprezentacije upravo je ona sama jer poslije dva neuvjerljiva nastupa kakva smo odradili u Poljskoj nepresušno nam je potrebna dobra utakmica, utakmica koja će vratiti samopouzdanje i vjeru u snagu našoj momčadi. Jaki smo, no to moramo dokazati jer bez rezultata "uzalud vam trud svirači".

Roko Leni Ukić - Vrbica Stefanov

Vrbici Stefanovu ovo je posljednji nastup sa reprezentacijom stoga se upravo od njega očekivalo najviše, no kapetan dosad nije izgledao najbolje. S druge strane imamo Roka čija je kvaliteta na jednoj posve drugoj razini od one Stefanova i koliko god je u nekim trenucima Roko izgledao dekoncentrirano i takav se prometnuo u našeg najboljeg individualca na prve dvije utakmice stoga ne treba sumnjati u još jedan dobar nastup i protiv Makedonaca.

Davor Kus - Vojdan Stojanovski

Kao i od Stefanova i od mladog Stojanovskog očekivalo se više. Međutim, ne samo da je Kus općenito gledano puno kvalitetniji igrač nego se i Stojanovski u Poljskoj ponaša kao autsajder koji prilično mirno i neuvjerljivo utakmice više promatra nego što u njima sudjeluje. Nije se niti naš Davor za sad pokazao u najboljem svijetlu, no činjenica je da je u odnosu na Vojdana puno iskusniji što bi u ovom dvoboju ipak trebalo presuditi.

Marin Rozić - Dime Tasovski

Kao sjajni obrambeni igrač koji je potpuno limitirao Bursteina u našem prvom susretu sa Izraelcima Rozić ne bi trebao imati problema sa Tasovskim koji kao niti već spomenuti dvojac ničime nije zaslužio pribojavanje naših reprezentativaca.

Marko Banić - Jeremiah Massey

Od njega se očekivalo mnogo što je za razliku od svojih suigrača Massey i opravdao. Tijekom oba susreta upravo je njegov ulaz pod koš stvarao najviše nereda u protivničkom reketu stoga će se Banić, ali i Vujčić morati dobro potruditi da nam ovaj iskusni Amerikanac ne bi stvarao prevelikih problema.

Mario Kasun - Pero Antić

Uz Masseyja Antić se izdvaja kao najveća nada Makedonije na ovom Europskom prvenstvu. Sjajnom igrom upravo je on osigurao slavlje protiv Izraelaca stoga će Marijo koji je i po svojoj prirodi više napadački nastrojen igrač morati ozbiljno pripaziti u obrani da nam Pero ne bi stvarao previše nepotrebnih neugodnosti.

Klupa

Bez pogovora najveći adut naše reprezentacije u bilo kojem susretu na ovom prvenstvu, a samim time i ovom protiv Makedonije, bit će upravo puno duža i kvalitetnija klupa. Dok kod nas svaki igrač s klupe može donijeti prevagu Makedonci takve pojedince mogu tražiti sa povećalom što bi hrvatski reprezentativci trebali znati naplatiti.

Jasmin Repeša - Jovica Arsić

Iako se nikako ne može reći da Jovica Arsić nije dorastao poslu naš izbornik, Jasmin Repeša mnogo je iskusniji i cjenjeniji trener iza kojeg je mnogo više godina rada u raznim okolinama. Svugdje je bio uspješan i u usporedbi sa izbornikom makedonske reprezentacije u velikoj je prednosti.

Iako nam igrači poput Masseyja i Antića s vremena na vrijeme možda i mogu stvoriti pokoji problem Hrvatska je realno individualno i momčadski daleko kvalitetnija momčad. Međutim, uz očekivanu pobjedu cilj ogleda sa Makedoncima morala bi biti i konačna eksplozija naših reprezentativaca koji bi tako na najbolji mogući način ušli u drugi krug natjecanja.

Susret u Poznanu počinje u 16:30 h.

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Sjeverna Makedonija71:81Hrvatska
Izrael80:106Grčka
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!