Košarka

Dovoljno i jedno poluvrijeme

Ivor Krapac • srijeda, 09.09.2009.
Dovoljno i jedno poluvrijeme
Foto: EPA

Hrvatskoj reprezentaciji trebalo je samo 20 pravih minuta da osigura dva boda za drugi krug EP-a u Poljskoj. Nakon vrlo lošeg prvog poluvremena, izabranici Jasmina Repeše probudili su se na vrijeme i na koncu čak dosta uvjerljivo slomili Makedonce, koji su u drugoj četvrtini dvaput vodili sa 17 razlike...

Sva sreća, u košarci postoji 15 minuta duga stanka između prvog i drugog poluvremena, sasvim dovoljno vremena da Jasmin Repeša razbudi svoje uspavane izabranike i ukaže na sve što nije bilo dobro u dotadašnjem tijeku utakmice. Dogodilo se to jučer protiv Grka, kada je Hrvatska izgledala daleko bolje u druge dvije četvrtine, a sve se ponovilo i u iznimno važnom ogledu s Makedoncima. Na vagi je bilo tko će u drugi krug otići s jednom pobjedom, a tko bez ičega, Hrvatska je ostvarila željeno slavivši s 81:71.

U prvih 20 minuta Repešina momčad izgledala je jednako loše, a možda i nijansu gore nego protiv Grka dan prije. Početak muka najavila su dva Stefanova, Vrbica i Riste, s po pet poena za ranih makedonskih 10:5, a kako Hrvatska nije radila gotovo ništa u obrani, nije bilo izgleda da se taj minus preokrene. Sijevalo je izvana sa svih strana, s pet makedonskih trica u početnoj četvrtini, dok su na drugom kraju parketa nešto pokazali jedino Banić i Vujčić. Rezultatski epilog bio je minus od 26:20 uoči drugih deset minuta.

Početak druge dionice donio je još goru sliku. Gečevski i Riste Stefanov ubacili su nove trice, kao da nismo znali da su Makedonci šuterska momčad i da na to treba obratiti posebnu pozornost, Massey položio u kontri, a sveukupno je to značilo makedonsku seriju od 13:0 za bijeg do 34:20 u 13. minuti.

Malo kasnije je dvaput bilo poraznih -17, 39:22 i 41:24 za Makedonce, a kako su stvari izgledale dovoljno govori da Hrvatska nije zabila iz igre više od pet minuta, još od završnice prve četvrtine, uz prekid crnila Banićevim poenima za 39:24. Hrvatska je u tom razdoblju zaigrala bolje povratkom Ukića umjesto Planinića, konačno pokazala znakove života u obrani, što je pomoglo u smanjenju zaostatka na prihvatljivih osam razlike, 41:33.

No, završnica druge dionice vratila je stvari na staro. Repeša je nakon dvojbenog kontakta i nedosuđenog prekršaja na Kusu zaradio tehničku, a Makedonci su to naplatili s dva slobodna Sokolova i tricom Vojdana Stojanovskog u odlasku do 48:34 na 15-minutnom odmoru.

"Nova Hrvatska" stupila je na parket u trećoj četvrtini. Nepune četiri minute bile su dovoljne za seriju od 12:0 i smanjenje na samo 48:46, a nakon privremenog novog odmaka Makedonaca do 61:52, konačni udarac dogodio se krajem treće i početkom završne dionice. Nakon tih devet poena zaostatka, Hrvatska je s 14:0 sve usmjerila u svoju korist, zaključno s Rozićevom tricom za vodstvo od 66:61 sedam minuta do kraja, a kasnije je sve bilo samo stvar tehnike.

Makedonci su potpuno pali - puno bolja hrvatska obrana u drugih 20 minuta, a objektivno, vjerojatno i umor suparnika s obzirom na kraću klupu, doveli su do sretnog kraja uoči drugog kruga.

Najefikasniji Repešini izabranici danas su bili Vujčić (12 poena), Banić (11), Prkačin (9) i Planinić (9 + 7 asistencija), prva dvojica bolji u prvom, a druga dvojica u drugom poluvremenu. Dodajmo da Mario Kasun danas nije igrao.

Makedonce su s po 12 poena vodili Vrbica Stefanov, Massey (10 skokova) i Sokolov, dok je Riste Stefanov stao na 11 poena.

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Sjeverna Makedonija71:81Hrvatska
Izrael80:106Grčka
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!