Košarka

Turcima drama u produžetku

Branimir Korać • ponedjeljak, 14.09.2009.
Turcima drama u produžetku
Foto: EPA

Uz dvoboj Slovenije i Španjolske, susret Srbije i Turske svakako je bio najdramatičniji u dosadašnjem dijelu Eurobasketa. Ponovno su se pregledavale snimke, ovaj put je koš sa sirenom poništen, a Turska je slavila u produžetku...

Svakako jedan od najzanimljivijih susreta dosadašnjeg dijela Eurobasketa odigrali su Turci i Srbi. Možda ne kvalitetom na vrhu, ali svakako neizvjesnošću da. Sjajan dvoboj koji su Turci na svoju stranu odnijeli zahvaljujući iskustvu u produžetku gdje Srbija nije postigla niti jedan poen.

Prvo poluvrijeme proteklo je u izjednačenoj igri u kojoj su Turci na kraju imalo malu prednost. Ersan Ilyasova bio je ključan čovjek kod Turaka u tom razdoblju igre, Srbija je imala dosta problema s njim i već u prvom poluvremenu ubacio im je 12 poena.

Na početku drugog dijela Asik i Ilyasova odvajaju Turke i odvode ih na plus šest. Tek u 25. minuti Hidayet Turkoglu ubacio je svoje prve poene na susretu, no unatoč tome Turska je bila u prednosti.

Dobro su Turci igrali u trećoj četvrtini i tricom Ilyasove došli su do najviših plus osam. Gledajući dotadašnji dio susreta ta prednost je mogla biti i veća da Asik prije svih nije bio dekoncentriran s linije slobodnih i dotad šutirao užasnih 1/8.

No mlada reprezentacija Srbije nije se predavala samo tako. U završnici četvrtine uspjeli su se rezultatski približiti i tricom Teodosića dvije sekunde prije kraja četvrtine smanjili su na 55:52.

U posljednjoj dionici Srbija se nastavila približavati pa je tako Mačvan s linije slobodnih bacanja pet minuta prije kraja poravnao na 59:59.

U igri koš na koš u posljednje dvije minute Turska je ušla s prednosti 63:61, a onda Krstić iz teške situacije promašuje i Turci mogu u posljednju minutu ući s prednosti. Niti Arslan s poludistance ne pogađa, Bjelica također promašuje, ali 46 sekundi prije kraja Krstić hvata vrijedan skok u napadu.

Teodosić ubacuje brzu tricu nakon izvedene opte sa strane, a 28 sekundi prije kraja Tripković šalje Erdena na liniju slobodnih bacanja, a ovaj ubacuje samo jedno bacanje i Srbija ima zadnji napad. Posljednji napad odigrali su vrlo loše, vrijeme je isteklo, a da nisu niti uputili šut što Turcima ostavlja 3,4 sekunde za zadnji pokušaj.

U posljednjem napadu Turci su izigrali Srbiju, Tunceri je pobjegao na polaganje, no promašio, a sa sirenom je priskočio Turkoglu i ubacio za pobjedu Turske. Međutim nakon pregleda snimke koš je poništen, odlučivale su doslovno stotinke i otišlo se u produžetak.

U produžetku obostrano puno nervoze i u zadnju minutu se ušlo bez ijednog ubačaja iz igre uz vodstvo Turske 65:64. 36 sekundi prije kraja Turkoglu je položio za 67:64, 11 sekundi do kraja Tepić promašuje tricu, a Tunceri s linije slobodnih bacanja u zadnjih pet sekundi podiže na 69:64 za pobjedu Turske.

Turke su predvodili Ersan Ilyasova s 22 poena i 11 skokova te Omer Asik s 11 poena i šest skokova. Kod Srbije Teodosić je ubacio 16 poena uz osam asistencija i šest skokova, a Veličković je dodao 12 poena i sedam skokova.

Eurobasket, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Španjolska84:70Litva
Slovenija76:60Poljska
Srbija64:69 *Turska
1Slovenija (+3)30+46
2Turska (+4)21+32
3Srbija (+3)21+8
4Španjolska (+3)21+30
5Poljska (+3)03-50
6Litva (+2)03-66

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!