Zimski sportovi

Može li Ana do novog podviga na Sljemenu?

Antonija Pavlić • subota, 02.01.2010.
Može li Ana do novog podviga na Sljemenu?
Foto: Davor Sajko

Četvrtu godinu za redom Zagreb i Sljeme u Hrvatsku donose Svjetski skijaški kup. Jedini glavni grad koji će ugostiti najbolje svjetske skijaše i skijašice ponovno je apsolutno spreman za još jednu vrhunsku prezentaciju skijanja, premda su organizatori ove godine više no ikada bili suočeni s mnogobrojnim sitnim problemima, recesijom, nedostatkom snijega i nenadanim prolomima oblaka...

Najbolje svjetske slalomašice prve će isprobati Crveni spust u 2010. godini. Reno Fleiss i brojna ekipa koja stoji iza njega stazu su, u granicama mogućnosti i datih okolnosti, maksimalno dobro pripremili i perjanice svjetskog ženskog skijanja trebale bi imati, usprkos svim peripetijama, veoma dobre uvjete za natjecanje.

U hrvatskim kombinezonima prvoga dana natjecanja nastupit će čak pet skijašica - Ana Jelušić predvodit će karavanu osokoljena odličnim šestim mjestom u Lienzu prošloga tjedna, Nika Fleiss pokušat će nakon najboljeg rezultata sezone u Austriji pred bučnim navijačima konačno ući i među najboljih 20, Matea Ferk i Sofija Novoselić prigodu da po prvi puta startaju i u drugoj vožnji, dok će Tea Palić vrijedno skupljati iskustvo.

GLAVNE FAVORITKINJE:

1. Marlies Schild (Austrija)
Marlies Schild odlična je slalomašica, dokazala je to u mnogobrojnim prilikama, a posebice nakon oproštaja Janice Kostelić, kada je, u punom smislu riječi, preuzela njezin tron i žezlo kraljice slaloma - dominirala je u natjecanjima Svjetskog kupa, iz utrke u utrku izgledala apsolutno nedodirljivo i suparnice ostavljala daleko iza sebe. Težak dvostruki prijelom noge koji ju je zadesio neposredno prije starta prošle sezone poremetio joj je planove i naprasno ju izbacio iz stroja na duže vrijeme, no ni u jednom trenutku, premda pokatkad i bez nade, nije željela odustati - vratila se u olimpijskoj sezoni i već u prvim utrkama pokazala koliko je zapravo nedostajala.

U posljednje dvije slalomske utrke kombinirano je ubilježila 180 bodova, a posebno uvjerljivo nastupila je prošloga tjedna u Lienzu, pobijedivši nakon dugo vremena i konkurentice pritom ostavivši na velikoj razdaljini. Uz to, argument koji joj ide u prilog je i odličan skor na Sljemenu - u četiri nastupa dva puta je pobijedila, jednom je bila druga, a jednom treća. Uistinu impresivno.

2. Maria Riesch (Njemačka)
Braniteljica Malog kristalnog globusa, titule Snježne kraljice i svjetska slalomska prvakinja odlično je krenula u sezonu - pobijedila je u Leviju i bila druga u Areu, no u posljednjih nekoliko utrka definitivno nije uvjerljiva - prošlotjedni slalom u Lienzu okončala je na 14. poziciji, a nije oduševila niti u superkombinacijskoj slalomskoj vožnji. Maria je pobjednica prošlog izdanja sljemenske utrke, no dva puta prije toga na Crvenom spustu je odustala. Sudeći prema posljednjoj formi i velikoj sklonosti pogreškama svrstala sam ju na drugo mjesto glavnih favoritkinja.

3. Kathrin Zettel (Austrija)
Kathrin Zettel zasigurno je jedna od najkonstantnijih tehničarki u Svjetskom kupu; uvijek je u vrhu ili pri vrhu i sposobna je i uvjerljivo pobijediti i uvjerljivo izgubiti. Izuzetno je dobra slalomašica, dokazala je to mnoštvom plasmana na postolja, no još nikada u slalomu nije upisala pobjedu. Može li? Samo je pitanje vremena, a ako uspije na visokoj razini odraditi obje vožnje nije isključeno ni da joj to uspije i u Zagrebu. Na Sljemenu je nastupila u tri navrata - 2006. se plasirala na drugu stepenicu pobjedničkog postolja, 2008. ostala na korak do medalje na četvrtom mjestu, a 2007. utrku okončala na tek 12. poziciji.

4. Šarka Zahrobska (Češka)
Jedina češka predstavnica u Svjetskome kupu vlasnica je sve tri svjetske slalomske medalje i izuzetno opasna na teškim stazama. Pitanje je u kakvom stanju će najbolje svjetske skijašice dočekati Crveni spust nakon mnoštva padalina i nedostatka snijega, a ako uvjeti budu nešto teži - u glavnu favoritkinju za pobjedu prometnut će se upravo Šarka. Dokaz za potkrjepu te tvrdnje možemo potražiti u američkom Aspenu, koji tradicionalno ima teške uvjete, a Zahrobska je upravo tamo pobjeđivala unazad dvije godine. Na Sljemenu je nastupila četiri puta i jednom se, 2007. godine popela na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja.

FAVORITKINJE IZ SJENE

1. Sandrine Aubert (Francuska)
28-godišnja Francuskinja već je gotovo četiri sezone u vrhu svjetskog slaloma, a posljednje dvije godine provela je na visokim pozicijama u prvoj jakosnoj skupini. U odličnoj je formi - ove godine je slavila u Areu i plasirala se na drugo mjesto u Lienzu, dok je u Aspenu bila sedma, a na otvaranju u Leviju nije nastupila. Izuzetno je konstantna i bit će definitivno najveća prijetnja glavnim favoritkinjama. Na Sljemenu je nastupila tek jednom, 2007. godine i osvojila 13. poziciju.

2. Susanne Riesch (Njemačka)
Mlađa sestra poznatije Marije u vrh svjetskog slaloma, 30 najboljih, ušla je prošle sezone i na koncu osvojila solidno 16. mjesto. Ogroman napredak i dobru formu koju je prezentirala krajem protekle natjecateljske godine prenijela je i na novu sezonu, te se polako nameće kao nezaobilazna članica prve jakosne skupine. Morat će još poraditi na skupljanju iskustva i pripremanju skija za najveće izazove, no definitivno je dragulj koji samo treba dobro i kvalitetno izbrusiti.

3. Ana Jelušić (Hrvatska)
Ana je svoj potencijal dokazala već mnogo puta - u Svjetski kup ušla je sa 16 godina i s 8 sezona u "skijama" nalazi se među najiskusnijima u slalomskom vrhu - više od nje prošle su tek Riesch, Vonn, Anja Pärson, Tina Maze i Tanja Poutiainen. Taj podatak nije tek simboličan - iskustvo u kombinaciji sa znanjem uvijek je dobitna formula, a Ana je uz to dokazala i kako pred svojom publikom može jako puno. Dodatan poriv za dobar rezultat na Sljemenu ubrizgala si je u prošlotjednom slalomu u Lienzu, u kojem se konačno "cijepila" protiv rezultata koji su daleko ispod njezinih očekivanja. Vjerujemo da mlada Riječanka može do plasmana u prvih 10, a uz malo sreće i podršku publike mogla bi i do iznenađenja. Ako ništa, tome se barem nadamo.

4. Tanja Poutiainen (Finska)
Tanja Poutiainen uistinu je vrhunska klasa i jedna od najboljih skijašica tehničarka svoga vremena, premda to na prvi pogled i bez predanog praćenja ovoga sporta ne biste zaključili. No, u Svjetskome kupu stažom je od Tanje starija tek Ingrid Jacquemod (odradila je sezonu više), a rezultati i konstantno taborenje u vrhu, za razliku od Jacqumod, ono su što ovu Finkinju svakako svrstava među samu elitu. Tanja će zauvijek ostati u povijesti sljemenske utrke kao prva osvajačica Zlatnog medvjeda, no uvjerenja sam da će ove sezone teško ponoviti taj uspjeh. Glavni razlog tomu je ozljeda leđa s kojom se muči u zadnje vrijeme i zbog koje je propustila gotovo tri tjedna utrka u prosincu. No, otpisati Tanju i prije početka jednostavno bi bilo - nepravedno.

AKO USPIJU SPOJITI DVIJE VOŽNJE...

1. Lindsey Vonn (SAD)
Lindsey Vonn najsvestranija je skijašica na svijetu, no u slalomu dosta oscilira i svakim ga danom sve više svrstava u kategoriju slabijih disciplina. 25-godišnja Amerikanka zasigurno je sposobna pobijediti u svakoj utrci kada nastupi agresivno i hrabro i spoji dvije dobre vožnje, no puno češći scenariji u njenom su slučaju ipak oni u kojima - odustaje. Otegotna okolnost za nju ovoga će vikenda biti i ozljeda ruke koju je zadobila u veleslalomskoj utrci u Lienzu, i zbog koje je jedno vrijeme dolazak u Zagreb držala pod znakom pitanja. Ako otkloni sve probleme, bit će itekako opasna - prošle godine na Sljemenu imala je sigurnu pobjedu 10-ak vrata prije cilja, no bespotrebno agresivnom vožnjom sve je prokockala i padom pobjedom darivala najbolju prijateljicu. Želi li ove godine ispraviti "nepravdu"?

2. Anja Pärson (Švedska)
Legendarna Šveđanka vozi svoju posljednju, 12. sezonu u društvu najboljih svjetskih skijašica i odlučna je završiti ju barem jednim trofejem ili medaljom. Glavni cilj su joj ZOI u Vancouveru i za očekivati je da će dizati formu kako će se odlazak u Kanadu bližiti. Ulazak u najboljih deset ne bi joj trebao predstavljati problem, no za nešto više ipak će morati imati odličan dan.

3. Tina Maze (Slovenija)
Petim mjestom u Lienzu prošloga tjedna Maze je ostvarila rezultat karijere u slalomu i potvrdila ogroman progres koji u posljednjih nekoliko sezona čini u svim disciplinama. Najbolja slovenska skijašica voli skijati u Zagrebu gdje ju uvijek bodri mnogo navijača i ukoliko uspije odvoziti dvije podjednako dobre vožnje smiješi joj se novi ulazak u najboljih deset.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!