Zimski sportovi

Predstavljamo: Bob četverosjed

Antonija Pavlić • nedjelja, 07.02.2010.
Predstavljamo: Bob četverosjed
Foto: FaH

Sportnet.hr vam predstavlja hrvatske olimpijce - danas je na redu posada boba četverosjeda u sastavu Ivan Šola, Slaven Krajačić, Mate Mezulić, Igor Marić i Andras Haklits...

Ivan Šola

Ivan Šola rođen je 12. prosinca 1961. godine i smatra se svojevrsnim utemeljiteljem hrvatskog boba. Odgojen je u iznimno sportskoj obitelji u Splitu i od malih se nogu počeo razvijati u duhu olimpizma. U rodnom je gradu završio srednju medicinsku školu, a u Zagrebu Pravni fakultet.

Pored jedrenja, koje kao Splićanin obožava, rado je viđen gost na moto utrkama, a 1995. u klasi 250 osvojio je naslov prvaka Hrvatske.

Veliko je iznenađenje i nevjerica vladala u Hrvatskoj kada je jedan Dalmatinac godine 2000. oko sebe okupio skupinu zaljubljenika u bob i krenuo u kreiranje postave koja će ga slijediti na najvećim natjecanjima.

Već se dvije godine kasnije plasirao na prve Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityju, te je zajedno s Igorom Boraskom, Nikom Drpićem, Đulijanom Koludrom i Borisom Lovrićem zauzeo 26. poziciju.

Četiri je godine kasnije bio još bolji, osvojioje 23. mjesto na ZOI u Torinu, a kao najveći dosadašnji sportski uspjeh izdvaja srebro na America's Cupu 2001. godine.

Slaven Krajačić

Slaven Krajačić rođen je 14. rujna 1980. godine u Zagrebu i u životu se dosad bavio taekwondoom i atletikom, a nastupio je i na Ljetnim olimpijskim igrama u Sydneyju 2000, zauzevši 29. poziciju u štafetnoj utrci 4 x 100 metara.

ZOI u Vancouveru bit će mu treće u karijeri, budući da je prije četiri godine bio član posade boba koja je osvojila solidno 23. mjesto (Jurica Grabušić, Dejan Vojnović, Ivan Šola).

Krajačić se može pohvaliti kako je jedan od rijetkih Hrvata koji su nastupili i na Ljetnim i na Zimskim olimpijskim igrama. Uspjelo je to još Jurici Grabušiću, Dejanu Vojnoviću i Igoru Boraski, a u Vancouveru će isti pothvat ostvariti i kladivaš Andras Haklits.

Mate Mezulić

Mate Mezulić još je jedan atletičar među bobistima, rođen 15. srpnja 1981. godine u Puli. U rodnome je gradu završio geodetsku tehničku školu, a po njenom završetku upisao Politehnički studij na Visokoj tehničkoj školi u Puli.

U mladosti se bavio nogometom, rukometom i veslanjem, a konačno se pronašao u atletici, kojom se i danas aktivno bavi u klubu "Istra". Završio je tečaj za atletskog suca, a njegov je rad odobrio i Hrvatski atletski savez (HAS).

Svestrani će sportaš u Vancouveru nastupiti na prvim olimpijskim igrama, nakon što je dao svoj veliki obol u kvalifikacijama, putem kojih je izboreno mjesto u krugu najboljih bobista svijeta.

Igor Marić

Igor Marić rođen je 15. kolovoza 1982. godine u sportskoj splitskoj obitelji. Završio je trgovačku školu, a u slobodno vrijeme uživa u čitanju biografija sportaša i literature o zdravoj prehrani, a bavi se i jogom.

Igorova majka nekoć se kitila titulom hrvatske gimnastičke prvakinje, otac se aktivno bavio nogometom, a brat Goran i danas sudjeluje u atletskim nadmetanjima. 27-godišnjak se prije boba okušao u košarci, igrajući za KK Split, atletici u Hajduku, te kick boxingu u Splitu.

Nastup u Vancouveru bit će mu prvo pojavljivanje na olimpijskoj smotri, a na njoj će se voditi geslom - brže, više, jače. Sportski uzor mu je tenisač Goran Ivanišević.

Andras Haklits

Andras Haklits najiskusniji je hrvatski olimpijac, no Igre u Vancouveru bit će mu prve - zimske. Haklits se rodio 23. rujna 1977. godine u mađarskom Szombathelyju i za hrvatsku nastupa tek od 1998, kada se priključuje zagrebačkom atletskom klubu Dinamo Zrinjevac u disciplinama bacanja diska i kladiva.

Na Ljetnim igrama do sada je nastupio u tri navrata - 2000. je u Sydneyju osvojio 29. mjesto u kladivu, u Ateni je četiri godine kasnije bio 22. u istoj disciplini, a u Pekingu je ostvario fenomenalnu 10. poziciju. Od ostalih uspjeha valja zabilježiti 4. mjesto na Europskom kupu u bugarskom Plovdivu 2004, 5. mjesto na Mediteranskim igrama u španjolskoj Almeriji, te 7. mjesto na MI u Pescari prošle godine.

Andras Haklits nastupom u Vancouveru postat će jedan od rijetkih Hrvata koji je nastupio i na Zimskim i na Ljetnim olimpijskim igrama

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 22:17
    nek bude medalja :D
    Obrisan korisnik