Zimski sportovi

Predstavljamo: Jakov Fak

Antonija Pavlić • utorak, 09.02.2010.
Predstavljamo: Jakov Fak
Foto: EPA

Sportnet.hr vam predstavlja hrvatske olimpijce. Danas je na redu biatlonac Jakov Fak, prvi osvajač nordijske medalje u dresu Hrvatske.

Jakov Fak rodio se 1. kolovoza 1987. godine, a karijeru je kao i većina hrvatskih biatlonaca i skijaša trkača započeo u rodnoj Rijeci. Nije nastavio školovanje nakon završene Opće gimnazije, no odlično se služi engleskim jezikom, a pasivno i njemačkim. Danas je član kluba Bjelolasica iz Mrkoplja.

Fak se kao veliki potencijal istaknuo već u juniorskim danima, počevši kao skijaš trkač, a potom se, otkrivši veliki talent za gađanje, prebacivši u biatlonce. U rujnu 2008. godine osvojio je prvu hrvatsku biatlonsku medalju na ljetnom Svjetskom juniorskom prvenstvu u francuskom Heute Marienneu (dohvatna utrka na 12.5 km), a godinu kasnije na SJP u njemačkom Rupholdinhu zauzeo je 10. mjesto.

Prvi veliki trenutak sportske karijere svakako mu je bilo senzacionalno osvajanje bronce na Svjetskom prvenstvu u sjevernokorejskom Pyeongchangu prošle godine. Kao potpuni anonimac Fak je u konkurenciji 120 sportaša stazu dugu 20 km prošao samo 17 stotinki sporije od biatlonske svjetske legende, Norvežanina Ole Einara Bjorndalena, te pet od Nijemca Stephana.

Samozatajan i tih, Jakov trenutačno trenira sa slovenskom reprezentacijom, a pored oca, koji mu je u prošlosti bio najveća potpora, kao osobu najzaslužniju za svoj pozitivni sportski razvoj ističe trenera Uroša Velepeca.

Na Zimske olimpijske igre u Vancouveru Jakov je došao voljan opravdati svjetsku broncu, i to je u potpunosti uspio. Već je drugoga dana natjecanja na 10 km u sprintu uzeo broncu - prvu nekostelićevsku zimsku olimpijsku medalju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!