Nogomet

Najvažnija utakmica sezone

Ivana Strahija, Mihaela Bradovski • petak, 12.03.2010.
Najvažnija utakmica sezone
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

20. kolo Prve HNL današnjim će susretom u Kranjčevićevoj otvoriti Zagreb i Varteks. Oba se kluba nalaze u izrazito teškim situacijama, zbog napadalog snijega težak će biti i teren, a pobjeda bi i Zagrebašima i Varaždincima donijela mir barem do idućeg dvoboja...

Društvo iz Ulice pjesnika nakon sramotnog i bolnog poraza od maksimirskog podstanara očekuje Varteks, koji baš kao i "bijeli", ne zna za pobjedu ovog proljeća. Ne znaju Varaždinci niti za bod, no težak teren koji se očekuje izjednačava šanse obje momčadi. Na redovitoj konferenciji za novinare glavna je riječ pripala sportskom direktoru Igoru Čali.

"Čeka nas Varteks, vrlo zahtjevna utakmica, pogotovo radi terena, sami vidite kakvo je vrijeme. Bez obzira na uvjete sutra će se utakmica odigrati, kako je i planirano. Još uvijek ne znamo kakav će teren točno biti, kad se skine snijeg znat ćemo u kojem je stanju, no Kranjčevićeva je uvijek Kranjčevićeva. Nadam se da ćemo ga pripremiti što je bolje moguće."

Igor Štimac: "Najavljivao sam da ćemo opstanak osigurati u prva četiri kola, ali izgleda da sam se prevario. Borba će biti mukotrpna do kraja prvenstva. Igrači su mladi i skloni pogreškama i s time se moram pomiriti. Nema nam druge, opet moram najavljivati pobjede. Valjda ćemo na domaćem terenu napokon stići do pobjede."

Iz usta Pjesnika od početka priprema čuju se iste stvari, traži se hitan izlazak iz krize, a kako se on nakon Lokomotive još ne nazire, isticanje koliko je pobjeda bitna čulo se i uoči 20. kola.

"Malo su nas ova dva snježna dana poremetila, ali poremetila su i Varteks i sve ostale. Naša deviza je samo jedna, idemo na pobjedu od prve minute i to je sutra za nas najbitnija utakmica godine. Moramo što prije izaći iz situacije u kojoj se trenutno nalazimo."

S druge će strane teškog terena stajati momčad koja u Zagreb dolazi s istim planom. "Bijele" očekuje težak susret, a zbog situacije u kojoj se nalaze, unatoč igranju na domaćem terenu, protiv nikoga nisu favoriti.

"Varteks je uvijek Varteks, s puno mladih školovanih igrača koji imaju jednu solidnu brzinu. No ovaj će teren uvjetovati način igre i mislim da će biti puno preskakanja u njoj. Neću previše razmišljati o Varteksu niti o ikome drugom, mi moramo razmišljati samo o sebi i sutra smo bitni samo mi, da mi budemo pravi"

Sastav koji je pao na ispitu u Maksimiru novu priliku u istom izdanju neće dobiti. Zbog crvenog kartona i jedne utakmice kazne "odmarat" će Oršulić, no već početkom tjedna najavljeno je kako će doći do još nekoliko promjena.

"Od povrijeđenih igrača ne mogu nam nastupiti Vidošević, Pejić, Kartelo već od prije, a kartonirani su, sami znate, s tri kartona Špičić i Mikulić dok Krstanovića očekuje još jedna utakmica kazne, kao i Oršulića. Imamo trening u 16 sati i na njemu će biti isprobane kombinacije za utakmicu. Večeras idemo u karantenu, da se što bolje pripremimo za sutrašnji dan."

Nakon što su se prošle subote osramotili protiv Istre, jer se onakva igra ne može drukčije nazvati, Varaždinci će, nadaju se oni koji još prate rezultate Varteksa, odigrati bolje u Zagrebu u petak. Nije sigurno da se treba uzdati u onu "treća sreća", ali bi isplaćene plaće, ma kakve bile, mogle biti impuls za živost Varteksovcima.

Damir Jagačić: "Imamo prednost u brzini, jer su Zagrebovi stoperi relativno neokretni, iako su visoki."

U Zagrebu Varteks sigurno ne očekuje lagani teren, kako zbog vremenskih prilika tako i zbog toga što su u Kranjčevićevoj rezultatski utopljenici koliko su u Varaždinu financijski. Iako bi i to, dakle činjenica da očito "u šoldima nije sve", trebalo biti dodatni poticaj Varaždincima da se dobro postave, trebat će svakako i više od toga.

"Vjerujemo da će Zagreb odigrati čvrsto, ali s obzirom da se radi o dvije prilično slične ekipe, dakle mladih školovanih igrača, neće biti izrazite dominacije. Mislim da će pobjedu odnijeti onaj koji bude jednostavnije odigravao neke situacije", rekao je Damir Jagačić, trener Varteksa.

Osim toga, Varteks ima još jednu prednost: "Imamo prednost u brzini, jer su njihovi stoperi relativno neokretni, iako su visoki", rekao je Jagačić. U skladu s time, najavio je početnu postavu sa Sačerom, "sinom razmetnim" koji se vratio iz Hajduka, te Frljužecom, mladićem proizašlim iz Varteksove nogometne škole. Oba ta igrača kod Jagačića nisu dobila priliku zaigrati od prve minute.

Vrlo loša forma s kojom je u proljetnu dionicu krenuo Marin Skender, sve je izglednije, u trećem će ovogodišnjem susretu među vratnice vratiti Josipa Škorića. 29-godišnji Škorić posljednji je nastup upisao 24. listopada prošle godine u ogledu s Međimurjem na kojem se i ozlijedio. Potom je u Kranjčevićevu stigao Skender, no pogreške Zagrebove obrane upotpunio je svojim vlastitim. Pauza Zagrebove "jedinice" tako je trajala mnogo duže od najavljivanih deset dana zbog puknuća mišića u Čakovcu, no svoju sudbinu sada ponovno drži u vlastitim rukama. Već protiv Varteksa Škoru očekuje potvrda mjesta u prvih 11 te popravak statistike koja govori: 14 primljenih pogodaka u 10 susreta.

Nikola Frljužec dobit će prvu priliku da se dokaže od prve minute. Radi se o momku koji je 2008. godine s juniorskom ekipom Varteksa, predvođenom tadašnjim trenerom juniora Damirom Jagačićem, osvojila titulu hrvatskih prvaka u 1. HNL juniora i kadeta. Frljužec je bio najbolji strijelac sezone, s čak 35 postignutih golova u 29 utakmica na kojima je nastupio (od mogućih 30). "Radi se o motorički, tehnički i taktički sposobnom igraču kojem teren neće biti problem. Svakako je brži nego Zagrebova zadnja linija, no treba mu dobra lopta i kvalitetno postavljanje da bi bio učinkovit", rekao je Jaga o svom adutu za utakmicu protiv Zagreba.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

20. kolo

Zagreb3:0Varaždin
Cibalia1:0Lokomotiva
Istra 19611:0Sesvete
Međimurje1:1Osijek
Dinamo0:0Zadar
Karlovac 19190:0Slaven Belupo
Šibenik0:0Inter-Zaprešić
Hajduk1:1Rijeka
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!