Nogomet

Utakmica nepoznanica

Antonija Pavlić • utorak, 15.06.2010.
Utakmica nepoznanica
Foto: EPA

Slovačka i Novi Zeland ukrstit će koplja u kompletirajućoj utakmici skupine F prvoga kruga Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Obje su se spomenute momčadi na smotri najboljih svjetskih ekipa našle prilično neočekivano i samom činjenicom da su plasmanom ispunile četverogodišnji cilj otkrivaju da će se u konkurenciji Italije i Paragvaja vrlo vjerojatno boriti tek za utješno treće mjesto...

Iza Shanea Smeltza fenomenalna je sezona u australskom prvenstvu, u kojem je postigao za sada rekordnih 19 zgoditaka. Predvodio je ofenzivni dio all whitesa kroz kvalifikacije te je dva puta bio izabran za oceanijskoga igrača godine. Svakom je protivniku neugodan jer je brz, pametan i spretan, a usto i većinu izglednih prigoda - ne propušta.

"Pokušat ćemo igrati napadački nogomet jer isto očekujem i od protivnika. Bit će to teška utakmica, no vjerujem da smo bolja momčad i da više želimo slaviti. Svaki će nam posrtaj stvoriti komplikacije za preostale susrete", misli slovački trener Vladimir Weiss.

Marek Hamšik bio je važna karika u protekloj Napolijevoj sezoni (6. mjesto u Serie A); veznjak je to kojemu gotovo svaki trener poklanja povjerenje. Talentiran je i ne boji se igrati, stoga Slovaci upravo od njega s pravom očekuju najviše u ofenzivnom dijelu. Za obranu je na oprezu nezamjenjivi Martin Škrtel.

Na Royal Bafokeng stadionu u Rustenburgu, Slovačka i Novi Zeland kompletirat će prvo kolo skupine F Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Navijački puk od utakmice dviju možda i najslabijih sudionika SP-a, ne može očekivati mnogošto, a razloge tomu pobrojat ćemo u paragrafima koji slijede.

Obje su ekipe, ponajprije, vrlo neiskusne. Novozelanđani su jedini prijašnji nastup na svjetskoj smotri upriličili u Španjolskoj 1982., a i tada su u tri utakmice grupne faze natjecanja primili čak 12 pogodaka (Brazil 0:4, SSSR 0:3, Škotska 2:5). Slovačka će pak na velikoj sceni debitirati kao samostalna država, budući da se do 1990. natjecala pod zastavom Čehoslovačke.

"Lijepo se vratiti", kazao je trener Ricki Herbert, član sjajne novozelandske generacije '82. "Uložili smo ogromne napore da se ovdje nađemo i zato će nam svaki susret biti poseban. Jedva čekamo da 'ludnica' započne."

Uz nekoliko spomena vrijednih iznimaka, izbornici Ricki Herbert i Vladimir Weiss u momčadima nemaju preveliku lepezu talentiranih igrača, a i u službenim se seniorskom utakmicama susreću po prvi put.

Novi se Zeland prije svega pouzdaje u Blackburnova braniča i kapetana Ryana Nelsena, najopasnijeg napadača Shanea Smeltza te Winstona Reida i Tommyja Smitha, negdašnje mlade nade Engleske, odnosno Danske. No postoji i u redovima all whitesa druga strana medalje.

Koliko su zapravo "poluozbiljna" momčad govori podatak da su dvojica pozvanih reprezentativaca trenutačno bez kluba (Simon Elliott i David Mulligan), a trojica su u bližoj ili daljoj prošlosti nastupala ili čak nastupaju za engleske niželigaše - Worksop, Yeading, Mansfield, Halifax...

Slovaci, pak, imaju nekoliko zvučnijih imena, prije svega braniča Liverpoola Martina Škrtela, čiji se start kontra Novog Zelanda ipak očekuje, nakon što se na vrijeme oporavio od ozljede gležnja. U kvalifikacijama su šokantno izborili direktan prolaz osvojivši prvo mjesto (pored favoriziranih Češke i Poljske), a u deset su utakmica pogodak primili tek deset puta.

Novozelanđani će zbog ozljeda do ogleda s Italijom biti bez usluga Tima Browna, koji se tek nedavno vratio treninzima poslije ozljede ramena. Zamijenit će ga negdašnji igrač Rode Ivan Vicelich, inače klasični stoper. U momčadi se Slovačke, osim Škrtela, očekuje i povratak mladog veznjaka Chelseaja Miroslava Stocha, usprkos tome što je na nedavnom treningu lakše povrijedio koljeno.

"Bit će to jedna od najvećih utakmica u novozelandskoj povijesti. Prvi je susret na svakom prvenstvu jako bitan, a posebno na svjetskoj smotri kao što je ova u JAR-u. Znamo da je Slovačka dobra momčad, ali moramo izvući pozitivan rezultat jer ciljamo na plasman u osminu finala", optimističan je napadač Chris Killen.

SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Italija1:1Paragvaj
Novi Zeland1:1Slovačka
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 13:08
    možda oni iznenade pa bude golova;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 08:03
    ajmo novi zeland
    Obrisan korisnik