Nogomet

Tko će dalje, a tko kući?

Vedran Babić • četvrtak, 24.06.2010.
Tko će dalje, a tko kući?
Foto: EPA

Nogometaši Danske i Japana doveli su se do situacije da međusobno odlučuju o svojoj sudbini, dakle o tome tko će izboriti osminu finala, a tko početi pakirati kofere. Obje reprezentacije poslije dvije utakmice imaju po tri boda, no Japanci su u blagoj prednosti s obzirom da zbog bolje gol razlike njima odgovara i neodlučeni ishod.

Royal Bafokeng stadion u Rustenburgu dat će nam odgovor na pitanje tko će u skupini E uz Nizozemsku nastupiti u osmini finala Svjetskog prvenstva. Oranje su prve izborile daljnji plasman, a za drugu ulaznicu bore se Danska i Japan.

Izabranici Mortena Olsena nisu u najidealnijoj situaciji s obzirom da moraju ići na pobjedu. Japancima, pak, u prilog ide i remi, pa se stoga imamo pravo nadati jednoj otvorenoj i napadački nastrojenoj utakmici, poglavito od strane Danaca, koji su u drugom kolu preokrenuli početni zaostatak i u odličnoj utakmici s 2:1 iz natjecanja izbacili Kamerun.

Vezane vijesti

Nicklas Bendtner: Neće biti lako, ali smo odlučni u namjeri da pobijedimo. Gledao sam neke njihove utakmice i mogu reći da su dobra momčad s izraženim borbenim duhom.

Na krilima te pobjede Skandinavci kreću u završnu bitku za osminu finala po četvrti put u svojoj povijesti. Interesantno, jednako toliko puta su i nastupili na Mundijalu. 1986. i 2002. su zapeli baš u osmini finala, a jedino su 1998. otišli korak dalje i u četvrtfinalu izgubili od Brazila.

Hoće li se ta uspješna tradicija nastaviti i večeras ovisi i o Japancima, koji su u lovu na svoje drugo pojavljivanje u drugom krugu, također u četvrtom nastupu. Prethodno im je to pošlo za rukom prije osam godina na domaćem Prvenstvu. Ovoga puta izazov je još veći i toga je svjestan i izbornik Takeshi Okada.

"Trebat će nam nešto više od same taktičke pripreme. Tražit ću od igrača da se bore do samog kraja jer će biti napeto. Naša primarna zadaća je spriječiti njihove visoke igrače u prekidima, posebice Bendtnera, njihovu ključnu kariku u napadu."

Obje momčadi bi trebale nastupiti u najjačim sastavima, što bi trebao biti dodatni jamac uzbudljivog nogometa po uzoru na onaj prikazan u srijedu u utakmicama skupine C i D. Reći tko je više zaslužio prolaz je uistinu teško, pa je eto najpoštenije da Danci i Japanci međusobno donesu odgovor na to pitanje.

Jedan od članova "stare garde" u danskoj reprezentaciji, Dennis Rommedahl, podsjetio je svijet na svoj talent i kvalitetu u utakmici protiv Kameruna i slične stvari od njega se očekuju i u ovoj presudnoj utakmici protiv Japana. Snažni defenzivni blok Samuraja mogao bi predstavljati probleme Dancima i Rommedahl bi trebao biti taj koji će povući svoje suigrače do pobjede i drugog kruga.

Nakon pogotka kojeg je primio protiv Nizozemske, a kojeg je mogao spriječiti, Eiji Kawashima utakmicu protiv Danske odigrat će pod velikim pritiskom. Ne samo zbog ove spomenute činjenice, već i zato što će Danci od prve minute krenuti otvoreno i lako je moguće da će prema njemu uputiti dosta udaraca. Kawashima će zato morati biti na visini zadatka, jer, podsjetimo, Japanu je dovoljno dobar i remi.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Danska1:3Japan
Kamerun1:2Nizozemska
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!