Nogomet

I jedni i drugi za povijest

Vedran Attias • utorak, 29.06.2010.
I jedni i drugi za povijest
Foto: EPA

U Pretoriji će se danas ispisati povijest, a čija - "dogovorit" će se Paragvajci i Japanci. Na papiru najslabija osmina finala Svjetskog prvenstva bit će itekako zanimljiva i neizvjesna utakmica u koju južnoamerikanci ipak ulaze kao blagi favoriti, no sigurno Japancima to apsolutno ništa ne znači...

Nešto prije ili iza 18 sati Paragvaj ili Japan će upisati 2010. i baš ovu generaciju kao onu koja je napravila najveći uspjeh na Svjetskim prvenstvima. Čiji će to novinari pisati za svoje igrače, a čiji će žaliti za propuštenom prilikom? Teško je reći iako, sudeći po prikazanoj igri i ipak nešto tvrđoj obrani Paragvaj "gura" na mjesto favorita.

Japancima se sviđa Jabulani

Dok se mnoge reprezentacije, posebno vratari, žale kako im nova lopta, sada već legendarni, Jabulani nikako nije sjeo - Japanci nemaju takvih problema. Dapače, Kawashima je primio tek dva gola u tri utakmice dok su njegovi suigrači još sretniji novom loptom što su pokazali protiv Danske kada su čak dva puta zatresli mrežu iz - slobodnjaka.

Paragvaj je godinama bio sinonim za tvrdi i zatvoreni nogomet pa iako i dalje svoju igru temelje na sigurnim i jednostavnim rješenjima ispred vlastitog gola, napadački trojac Santa Cruz - Barrios - Valdez sposoban je svakoj obrani napraviti probleme. Osim njih, itekako opasni za suparnička vrata pokazali su se veznjaci Vera i Riveros koji su u Južnoj Africi već pokazali kako znaju zabiti te sigurno neće propustiti priliku ukoliko im se ona ukaže.

Loša vijest za Gerrarda Marina su kartoni Victora Caceresa koji je dosad odradio svih 270 minuta na terenu. Veznjak paragvajskog Libertada nije zabio na Svjetskom prvenstvu, a niti nikad prije u ukupno 30 nastupa za reprezentaciju, no svakako je bitan kotačić u veznom redu Paragvaja, a njega će pokušati nadomjestiti Carlos Bonet. Što se pak tiče Antolina Alcaraza, strijelac prvog pogotka Paragvaja u Južnoj Africi se oporavio od ozljede i trebao bi konkurirati za početni sastav.

"Obzirom na njihovu brzinu, okretnost i spretnost - Japan je momčad koju je vrlo teško savladati. Vjerujem da će nama prepustiti inicijativu što nije situacija u kojoj se baš jako dobro snalazimo, a pokazali su koliko su opasni iz kontri odnosno prekida pa je tako jasno kako je pred nama teška utakmica, ali svejedno vjerujem u našu pobjedu", rekao je Roque Santa Cruz.

Što se tiče Japana - ne bi trebalo biti iznenađenja. Takeshi Okada je sve tri utakmice u skupini započeo s istih 11 igrača na terenu tako da je vrlo mala šansa da će mijenjati, očito prema njegovom mišljenju, 11 najboljih japanskih igrača. Računajući na isti sastav, logično je očekivati kako Japan neće mijenjati niti stil igre, a to je čvrsta obrana te prijetnje iz prekida i kontri. Zanimljivo, od 16 preostalih reprezentacija Japan je ona s najmanje dodavanja (709) što jasno pokazuje kako igrači iz zemlje izlazećeg sunca rado prepuštaju protivniku inicijativu.

Konačna presuda glasila bi: loša utakmica dvije momčadi koje ne vole niti žele napadati, a - igra se na pobjedu. Opet, ako se sjetimo paragvajske pobjede nad Slovačkom ili japanskog slavlja u direktnom dvoboju protiv Kameruna - moguće da presuda bude pogrešna i gledatelji vide zanimljivu utakmicu.

Najbolji napadač Paragvaja i najveća zvijezda te reprezentacije još nije zabila gol u Južnoj Africi. Iako Santa Cruz svakako nije napadač čije se igre ocjenjuje samo prema golovima, svakako bi mu pogodak puno značio ukoliko bi baš on bio taj koji će upisati ovu generaciju u povijest.

Igrač CSKA Moskve pokazao je na ovom natjecanju koliko je opasan i sigurno će biti glavna prijetnja paragvajskim vratima. Keisuke Honda u posljednje vrijeme živi u "znaku broja šest" - u šest mjeseci zabio je šest golova i njegova je reprezentacija u to vrijeme upisala isto toliko pobjeda. Sigurno ne bi imao ništa protiv kada bi se sve to skupa povećalo za jedan.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!