Zimski sportovi

Fak ostaje!

Maja Giljanović • subota, 17.07.2010.
Fak ostaje!
Foto: Bojan Koprivica

Brončani olimpijac Jakov Fak dugo je vagao opcije, ali je koncu između odlaska pod slovensku zastavu i ostanka u hrvatskoj reprezentaciji jedan od najvećih talenata u svijetu biatlona odabrao ostanak u domovini i svom Mrkoplju.

Brončani olimpijac Jakov Fak je nakon Olimpijskih igara u Vancouveru dobio i službenu ponudu Slovenije o prelasku pod zastavu Dežele, ali nakon pet mjeseci vaganja Mrkopljanin se odlučio ostati u Hrvatskoj.

22-godišnjak je nakon senzacionalne brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pyeongchangu prošle godine (20 km) u veljači na OI u Kanadi sebe uvrstio u rijetko društvo biatlonaca koji su na debiju na Igrama uzeli medalju. Treće mjesto na podiju u Hrvatsku je donijelo prvu nordijsku medalju u povijesti i prvu na ZOI izvan obitelji Kostelić.

Rezultati jednog od najvećih talenata u svijetu biatlona tim su čudesniji u svjetlu činjenice da u uvjeti za nordijski sport u Hrvatskoj su na niskim granama zbog čega Fak trenira sa slovenskom reprezentacijom.

Fak je izjavljivao: "Uvjeti u kojima treniram u Hrvatskoj nisu adekvatni, teško je napredovati i ostvarivati odlične rezultate u zemlji u kojoj se u biatlon godinama minimalno ulaže", ali je naglašavao: "Mediji su od buhe napravili slona, ispolitizirali su lijepu sportsku priču. Stvari se i u Hrvatskoj kreću nabolje".

U međuvremenu su se Slovenci logično odlučili zaštititi, slovenski trener Faka Uroš Velepec je objasnio: "Jakov je predobar i potpuni je nonsens očekivati da će Slovenija u njega ulagati sredstva, a da on medalje osvaja za drugu zemlju"

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša pozvao je Faka na "čašicu razgovora" i ponudio: "status olimpijskog kandidata za Soči 2014., 300.000 kuna godišnje za Jakovljeve osobne potrebe i oko 200.000 kuna za trenera, dodatna sredstva za prehranu i opremu, obnovljenu stazu u Mrkoplju i posao u Ministarstvo unutarnjih poslova, u Hrvatskoj vojsci ili na Carini".

Fak je na koncu odabrao ostanak u domovini, žrtvovao je suradnju sa Slovencima, od stručnog tima (trenera, pomoćnih trenera, servisera, liječnika i fizioterapeuta) do sparing-treninga s reprezentativcima Janezom Maričem i Klemenom Bauerom, a trenutno s detaljima dogovorenog nije voljan izlaziti u javnost.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • madmax1717.07.2010. u 17:55
    Fak yu Slo 
    madmax17
  • irilov17.07.2010. u 16:25
    koji ste vi svi...da ne recen sta...a sad kad bude odlican 46., vise ga niko nece ni spomenit, zaboravice ga se u roku keks, a njemu ce do kraja zivota ostrat mislit sta bi bilo da je bilko...
    irilov
  • Captain Jack17.07.2010. u 11:35
    Jest da si je s ovim vjerojatno napravil medvjeđu uslugu,al bar je postal junak u Hrvatskoj..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik17.07.2010. u 11:34
    nadam se da će ti ispoštovati obećano... koje si više nego zaslužio!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2010. u 11:33
    Bravo, na ponos nama Goranima
    Obrisan korisnik