Ostali sportovi

Blanka i Sandra zajedno put Beograda

Maja Giljanović • četvrtak, 07.10.2010.
Blanka i Sandra zajedno put Beograda
Foto: Kristijan Komarica

Ime europske prvakinje u skoku u vis Blanke Vlašić drugi je put nakon 2007. godine na prvom mjestu izbora za najbolju europsku atletičarku sezone. Uz 27-godišnju Splićanku od 1993. godine još su samo Jelena Isinbajeva i Carolina Klüft slavile dvaput s tim da je Blanka obranjenim naslovom prvakinje svijeta u Berlinu zasigurno zaslužila titulu i prošle godine samo je ona nenadano završila u rukama Marte Dominguez. Najveća nadolazeća zvijezda Sandra Perković u "odraslom" je izboru zauzela 18. mjesto.

Blanka Vlašić je oparena prošlogodišnjim iskustvom pred proglašenje najbolje Europljanke u 2010. godini puhala i na hladno. Europska atletska federacija prošle ju je godine zakinula u izboru i pored "žive" Blanke koja je na Svjetskom prvenstvu u Berlinu obranila naslov svjetske prvakinje osvojen dvije godine prije u Osaki, proglasila Martu Dominguez.

Ovog puta EAA se nije zaletjela i potpuno je očekivano proglasila europskim brojem jedan u godini u kojoj je obranila naslov svjetske dvoranske prvakinje, osobni rekord u dvorani podigla na 2,06 m, osvojila Dijamantnu ligu i to sa sedam pobjeda na sedam mitinga, pobijedila na 12 od 14 natjecanja na otvorenom, osvojila Kup kontinenata s preskočenom najvišom visinom sezone (2,05 m poput Chaunte Hower-Lowe) i osvojila svoj prvi naslov prvakinje Europe.

Izbor Europska atletska federacija provodi od 1993. i prethodnih godina samo su još dvije atletičare dvaput proglašene najboljima na Starom kontinentu, Carolina Klüft 2003. i 2006. te Jelena Isinbajeva 2005. i 2008. godine.

Drugo mjesto u ovogodišnjem izboru izboru osvojila je europska prvakinja u sedmoboju i svjetska dvoranska prvakinja u petoboj Britanka Jessica Ennis, a treće mjesto je odnijela europska prvakinja na 100 metara Njemica Verena Sailer. U Top 5 su i svjetska rekorderka u bacanju kladiva Anita Wlodarczyk i europska prvakinja na 200 i brončana na 100 metara Myriam Soumare, a u izboru je konkurirala i najveća nadolazeća europska zvijezda Sandra Perković i zauzela 18. mjesto među 19 kandidatkinja.

Iza europske prvakinje u bacanju diska je Hayley Yelling, a ispred su se od šestog do 17. mjesta svrstale Nevin Yanit, Tatjana Firova, Natalija Antjuh, Marija Savinova, Nadježda Ostapčuk, Nuria Fernandez, Ineta Radeviča, Julija Zarudnjeva, Alemitu Bekele, Olga Kanjiskina, Lilija Šobuhova i Svjetlana Feofanova.

Blanka i Christophe Lemaitre kao najbolji atletičari sezone te Sandra i Teddy Tamgho kao najveće nadolazeće nade europske atletike priznanja će dobiti na svečanoj večeri 16. listopada u Beogradu nakon konvencije Europske atletske federacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 280407.10.2010. u 22:23
    I još nešto, mediji radite na sportskoj kulturi! Ove djevojke zaslužuju 1.000 komentara, zaslužuju naslovnice, itd. itd., a gdje smo mi?????
    2804
  • 280407.10.2010. u 22:22
    Ovdje samo treba reći: BRAVO za naše djevojke. Vrh Europe, a tako malo ulaganja. Sportaši, bar oni koji zbog uvjeta ne moraju, ne izmišljajte uvjete za treniranje, trenirajte u Hrvatskoj. Ove djevojke su europski i svjetski vrh a treniraju doma! :)
    2804
  • Obrisan korisnik07.10.2010. u 17:56
    Bravo! Uživajmo dok traje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.10.2010. u 16:19
    Bravo Blanka još jednom na izvrsnoj sezoni i nadam se da ćeš u istom ritmu i nastaviti i tako nam donjeti još radosti i veselja! Potpuno zaslužena nagrada
    Obrisan korisnik