Nogomet

Ranjeni Osijek ima plan za Poljud

subota, 27.11.2010.
Ranjeni Osijek ima plan za Poljud
Foto: Duje Bonačić

U pretposljednjem kolu prije zimske stanke Hajduk mora odraditi domaći dvoboj s Osijekom, dok njihovi sugrađani putuju u Varaždin...

Pred Hajdukom su dvije posljednje ovogodišnje utakmice na Poljudu, a pobjede su nužne i protiv Osijeka i protiv AEK-a ukoliko se želi zadržati nada za uspješan završetak dvaju natjecanja. O AEK-u će se razmišljati od nedjelje, do subote je na tapetu isključivo Osijek. Nakon neugodnog poraza u Puli, u Hajdukovom taboru pušu i na hladno i ne razbacuju se velikim izjavama i najavama:

"Osijek ima mlade i agresivne igrače željne dokazivanja. Ako se ne postavimo na pravi način, možemo imati problema. No, ja sam optimist, samo pobjeda nam igra i samo o njoj razmišljamo", jasan je Goran Vučević.

Posljednji je ovo domaći ispit na Poljudu za splitsku momčad, a sve osim pobjede dodatno bi otežalo ionako kompliciranu (rezultatsku) situaciju u bilom taboru. Zbog kartona Vučević protiv Osijeka neće na raspolaganju imati Marina Ljubičića, a polusezona je zbog ozljeda završena za Marijana Buljata i prvog vratara Danijela Subašića.

Nedostaju: M. Buljat, Subašić (ozljede), M. Ljubičić (kartoni)

Nakon slavlja u slavonskom derbiju, Osječani su prizemljeni u Maksimiru i tako se nastavio niz "toplo-hladnih" rezultata bijelo-plavih. Nakon poraza od Dinama u Kupu, slijedi novo veliko iskušenje - gostovanje na Poljudu koji je Osječanima tradicionalno neugodna postaja. Naime, u 27 gostovanja na Poljudu, bijelo-plavi su slavili tek jednom i to prije dvije godine rezultatom 0:2.

U Osijeku ne kriju da bi ih i bod na Poljudu itekako zadovoljio, no morat će se dobro preznojiti kako bi ga i ostvarili. Trener Karačić ima viziju kako doći do pozitivnog rezultata protiv Splićana: "Plan je vrlo jasan. Moramo izdržati pritisak prvih dvadesetak minuta, a onda kontrama pokušati doći do pogotka. Oni jesu favoriti, no to zna stvoriti dodatan pritisak na momčad, a mi ćemo tu tražiti svoju šansu."

Što se tiče bilance zdravih igrača, pasiva je i dalje puno veća od aktive. Ništa se nije promijenilo u odnosu na susret s Dinamom - izvan pogona i dalje su: Ibriks, Smoje, Pranjić, Stojkić, Jugović i Šorša koji su ozlijeđeni, a njima valja pridodati i "kažnjenike" Pelaića i Kvržića. Iz ovoga se može zaključiti da Karačić ima vrlo težak zadatak, a to je nabrojiti jedanaestoricu koja će istrčati na teren poljudske ljepotice.

Nedostaju: Ibriks, Smoje, Pranjić, Stojkić, Jugović, Šorša (ozljeda), Pelaić, Kvržić (kartoni)

Varaždinci jedva čekaju utakmicu protiv Splita. U drugom ih je prvenstvenom kolu ta momčad naime izuzetno neugodno iznenadila, pobijedivši u Parku mladeži s 4:0, za što se naravno misle Varaždinci 'osvetiti'. "Nakon dva negativna rezultata vrijeme je za pobjedu, imamo taj imperativ u ovoj utakmici. Splićani su u svoju momčad uložili izuzetno puno, imaju igru, čvrsti su i znaju što žele. Neće biti lako", najavio je trener Samir Toplak.

U utakmici protiv Splita Toplak neće moći računati na Dudića, koji je u kup-susretu s Rijekom zadobio tešku ozljedu mišića te je sigurno otpisan do kraja jesenskog dijela prvenstva. Upitno je i zdravstveno stanje Golubara, Glavice i Hojskog, koji imaju prehladu i povišenu temperaturu: "Postali su mi dečki kilavi jer nemaju novca za dodatnu vitaminsku prehranu", kaže trener.

No, svi ostali su spremni na posljednju domaćinsku utakmicu ove jeseni, ujedno posljednju u plavom dresu NK Varaždina pred domaćom publikom za kapetana Brezovca, koji odlazi u zagrebački Dinamo.

Nedostaju: Dudić, Tkalčić (ozljeda)

Kriza nogometaša Splita i dalje traje i još uvijek je neizvjesno kada će joj doći kraj. Da stvari po Katalinićevu momčad budu gore, zbog lošeg vremena u gradu pod Marjanom ovog tjedna bili su prisiljeni trenirati u prostorijama kluba s obzirom na nedostatak vanjskih terena.

U takvom, vrlo nezgodnom raspoloženju, Splitovci kreću u Varaždin na noge tamošnjem "dječjem vrtiću". "Oni su mlada i ambiciozna momčad, a upadnemo li u njihov mlin, onda će biti još opasniji. Mi moramo pokazati karakter i ostaviti iza sebe ono što se dogodilo prije. Ako pobijedimo, zadržat ćemo se tu gdje jesmo, no ako izgubimo, onda nas čeka borba s ostatkom klubova iz donjeg dijela ljestvice", mišljenja je Katalinić, inače bivši trener varaždinske momčadi.

Split će na travnjak istrčati bez ozlijeđenog stupa obrane Velimira Vidića, a to je bio nenadoknadiv hendikep u porazu na Šubićevcu kod Šibenika (3:0). Hoće li sada biti bolje, vidjet ćemo, no optimizam "crvenima" donosi povratak Milovića i Bučana.

Nedostaju: Vidić (ozljeda), Pr. Šimić (kartoni)

Kritike, kada su konstruktivne, nerijetko znaju biti vrlo motivirajuće, a upravo tako prihvatili su nogometaši Slaven Belupa novinska pisanja o sebi u proteklih nekoliko tjedana.

No, farmaceuti su se probudili i razigrali baš pred konac jesenskog dijela prvenstva, nakon što su zaredali s dva nesretna remija, a u Kupu deklasirali Zagreb. "Nadam se da moji igrači u glavama neće biti odsutni jer im umor ovoga puta ne smije biti alibi. Inter ima odličnog trenera i seriju s kojom su stigli na peto mjesto prvenstvene ljestvice. Očekujem, ipak, da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da mladoj, ali opet iskusnoj momčadi na Gradskom stadionu uzmemo tri boda", rekao je strateg Koprivničana Mile Petković.

Velikih promjena u sastavu ne bi trebalo biti, iako je Petković apostrofirao kako će o početnoj jedanaestorici odlučiti kada vidi vremenske prilike u kojima će se utakmica odigrati. Sigurno je da će Nurkovića na vratima zamijeniti Rodić te da u konkurenciji neće biti Pape, Bušića i Rogulja,

Nedostaju: Papa, Rogulj, Bušić (ozljede)

Vrijeme nikako da se smiluje Zaprešićanima. Uporno im otežava pripreme u neadekvatnim uvjetima, u blatu, pa uglavnom koriste dio terena iza gola kako bi poštedili igralište novih rupa i sebe novih ozljeda. Ali i u takvoj situaciji Divu iz Zaprešića u leđa gledaju mnogi ambiciozniji klubovi koji bi rado otkrili u čemu je tajna uspjeha.

Taman kad se počeo pokazivati kao novi igrački pogodak zaprešićke struke, Goran Todorčev platio je danak lošim uvjetima treniranja i ozlijedio operirano koljeno. Baš će on ponajviše nedostajati Iliji Lončareviću na gostovanju kod tradicionalno neugodnog domaćina Slaven Belupa koji nakon Rijeke u Kupu želi uzeti tri boda jednom ugodnijih iznenađenja prvenstva.

U očekivanju stanke Žuti će pretposljednji ovogodišnji ispit odraditi i bez napadača Matije Matka kojeg sprječavaju žuti kartoni. I Farmaceuti će vjerojatno osjetiti uspješnu zaprešićku taktiku čuvanja gola i vrebanja kontri. Gosti bi sigurno bili zadovoljni da takvo nešto danas donese bar jedan bod, a sve ostalo je bonus.

Nedostaju: Todorčev (ozljeda), Matko (kartoni)

Minimalno četiri boda u preostale dvije prvenstvene utakmice - cilj je to koji su si postavili Vinkovčani nakon što su u srijedu izborili plasman u polufinale Kupa. Ova računica jasno daje do znanja kako Stanko Mršić i njegovi igrači protiv Šibenika "priznaju" samo pobjedu, iako su svjesni da i gosti sa Šubićevca za ovaj dvoboj imaju neke svoje planove.

"Poslije katastrofalnog starta sezone, Šibenčani su se uspjeli konsolidirati, tako da u subotu očekujem veliku borbu za svaki pedalj terena. Na njihovu agresiju moramo uzvratiti istom mjerom, ali pritom ne smijemo gubiti koncentraciju i smirenost", riječi su Stanka Mršića, koji je bio već tradicionalno oprezan u najavi utakmice.

Stavimo li po stranu Mazalovića, za kojeg je jesenski dio sezone završen, Vinkovčani u posljednju ovogodišnju utakmicu na svom stadionu ulaze bez problema s kartonima i ozljedama, što znači da će Stanko Mršić ponovno imati "slatkih briga" s odabirom početne jedanaestorice.

Nedostaju: Mazalović (ozljeda)

Značajno oslabljeni otputovali su Šibenčani na ogled s Cibalijom, bez četiri standardna igrača iz prve postave. U prilog im ne ide ni statistika, ali unatoč svemu tome, momčad Vjekoslava Lokice nada se da se iz Slavonije, ovog puta, mogu vratiti s pozitivnim rezultatom, a to bi zasigurno bio i jedan bod.

“To će biti jako teška utakmica jer su oni domaćinska momčad, ali mi idemo odigrati što bolje. Po meni smo mi najbolji kad je najteže. Dokazali smo to prvi put protiv Hrvatskog dragovoljca, zatim i u Zadru, a ja se nadam da bismo pozitivan rezultat mogli izvući i u Vinkovcima", nada se Ivan Božić.

U momčadi će ponovno doći do rošada, prvenstveno u veznom redu, odnosno zadnjoj liniji. Moguće je da na stoperu ponovno zaigra Kartelo, dok će Bulat vjerojatno zamijeniti Georgievskog na desnom boku. U ofenzivnom dijelu veznog reda trebali bi igrati Jakoliš, Gović i Malčić, a u defenzivnom, najvjerojatnije, Elez i Bačelić-Grgić.

Nedostaju: Alispahić, Husmani, Tokić (kartoni), Jurčević (ozljeda)

Uoči dolaska Zadra na stadion pokraj Korane Igor Pamić je rekao da zna da će to biti utakmica koja se mora dobiti na - mišiće. Naime, Zadar je domaćinska momčad koja u gostima uglavnom igra na bod, a Karlovac ove sezone ima dosta problema sa realizacijom.

"Moram najaviti da će biti puno okomitih lopti sa vrlo malo pas igre. Tako ćemo igrati jer bi nas njihove kontre u suprotnom mogle iznenaditi. Teren sigurno neće biti u dobrom stanju i zato moramo zabiti gol u ranoj fazi utakmice. Kako susret bude odmicao teren će biti sve teži za igru", rekao je Pamić.

Strateg Karlovca naglasio je da ima određenih problema u momčadi jer pojedini igrači, umjesto da razmišljaju o završetku polusezone, razmišljaju o dočeku Nove godine. Pamić za utakmicu sa Zadrom ne može računati na ozlijeđenog Lajtmana i Tičinovića.

Nedostaju: Lajtman, Tičinović (ozljeda)

Nakon dvije uzastopne domaće pobjede u momčadi Zadra je atmosfera vidno bolja nego što je to bio slučaj prije par kola. Šest bodova na kontu utišalo je i alarm za opasnost, pa konačno igrači mogu u jednu utakmicu ući nešto opuštenije i rasterećenije.

Naravno, to ne znači da će utakmici prići nonšalantno jer daleko su Zadrani od zone koja im osigurava miran nastavak sezone. Trener Dalibor Zebić će pokušati iskoristiti nakupljenu dozu samopouzdanja kod svojih igrača, možda ponuditi i nešto hrabriju igru na gostovanju nego što je to slučaj bio u prvom dijelu sezone.

Ipak, i ovaj put će na vratima biti lišen ozlijeđenog Ježine, a novost je i ponovno izbivanje Želimira Terkeša, ovaj put zbog žutih kartona. Velika šteta je zbog ovog potonjeg jer je u zadnjoj utakmici pokazao da se vraća u formu. Ovako će većina napadačkih akcija spasti na pleća još uvijek nepotpuno spremnog Ivana Santinija koji i dalje vuče probleme s koljenom.

Nedostaju: Ježina (ozljeda), Terkeš (kartoni)

Utakmica protiv Istre oproštaj je Pjesnika od tribina Kranjčevićeve u 2010. godini. Nakon četiri sušna kola zagrebašima su bodovi prijeko potrebni ukoliko polusezone ne žele završiti u društvu najslabijih prvoligaša. Usprkos problemima s ozljedama Luka Pavlović ne bježi od značaja koji ovaj dvoboj nosi sa sobom.

"Pobjeda nam je danas imperativ. U takvu smo se situaciju doveli da će pobjeda značiti šest bodova, ne samo tri. Tako se i pripremamo za nju i tako u nju moramo i ući. S ozlijeđenim igračima stanje je bolje, ali i dalje ne idealno, svi ti igrači nisu imali treninge kroz tjedan ili se se priključili tek na posljednjem. Nadam se da će barem Krstanović moći početi, kao i Jurendić."

U odnosu na Kup susret "bijeli" će biti jači za Džolana koji je odradio utakmicu suspenzije zbog crvenog kartona. U skupinu igrača koji su propuštali ovotjedne treninge ulaze kapetan Tokić, Šovšić, Oršulić i Dedić, no i takvi će konkurirati za današnji nastup.

Nedostaju: James, Medić (bolest), Štiglec, Novosel (ozljeda)

Istrani su svoje nade u opstanak u ligi podgrijali velikom, važnom pobjedom nad Hajdukom u prošlom kolu, a po istom se receptu nadaju iskoristiti i neke Zagrebove slabosti kako bi eventualnom pobjedom u jako dobrom, optimističnom raspoloženju dočekali zimsku stanku i nastavak borbe za prvoligaški život.

No, trener Zoran Vulić zna da u tu svrhu njegovi igrači moraju dati svoj maksimum, pri čemu neće moći računati na Hadžića, Stupića i Eliomara. Svi su mu ostali na raspolaganju, a nema ni kartoniranih pojedinaca koji bi mu oslabili igrački kadar.

Pretpostavlja se da će na teren postava Škorić, Marković, Pauletić, Stranatić, Kacić ili Žuržinov, Kovačević, Anđelković, Alimi ili Sušić, Linić, Roce i Šehić. Osim toga, Istri 1961 motiv više može biti i poraz u drugom prvenstvenom kolu, kada su pred svojim navijačima morali priznati poraz od Pjesnika iz Kranjčevićeve.

Nedostaju: Hadžić, Stupić, Eliomar (ozljede)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

17. kolo

Lokomotiva3:2Hrvatski dragovoljac
Zagreb0:1Istra 1961
Hajduk2:1Osijek
Cibalia3:1Šibenik
Slaven Belupo0:0Inter-Zaprešić
Karlovac 19191:0Zadar
Rijeka0:2Dinamo
Varaždin0:0Split
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Assassin5527.11.2010. u 14:36
    Idemo Slaven!!! \0/
    Assassin55
  • Obrisan korisnik27.11.2010. u 13:19
    možemo se nadat pobjedi protiv AEK-a prvenstvo je ionako rješeno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2010. u 12:09
    a zašt ne piše ništa za Rijeka-Dinamo?
    Obrisan korisnik
  • ddg27.11.2010. u 10:54
    ako Hajduk danas ne dobije Osijeka onda ne znam koga će više dobiti. Dragovoljac u obje tekme protiv Dinama bio puno opasniji i bolji od njih. Trebali su popiti 6-7 komada na Maksimiru ovaj tjedan.
    ddg

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

17. kolo

Lokomotiva3:2Hrvatski dragovoljac
Zagreb0:1Istra 1961
Hajduk2:1Osijek
Cibalia3:1Šibenik
Slaven Belupo0:0Inter-Zaprešić
Karlovac 19191:0Zadar
Rijeka0:2Dinamo
Varaždin0:0Split
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123