Nogomet

Osam zabrinutih za ugodniju zimu

subota, 04.12.2010.
Osam zabrinutih za ugodniju zimu
Foto: Hrvoje Knežević

Subotnji program 1. HNL donosi četiri utakmice u kojima će svih osam klubova, svaki sa svojim brigama, pokušati okončati prvenstvenu polusezonu pozitivnim rezultatom...

Svi u Gradskom vrtu s nestrpljenjem iščekuju kraj ove tmurne jeseni, no do završetka Osječane očekuju još dva susreta i to oba u Gradskom vrtu - u posljednjem jesenskom kolu dočekuju Pjesnike, a zatim slijedi susret s Dinamom u Kupu. Nakon nes(p)retnog poraza na Poljudu, bijelo-plavi vjeruju u pobjedu protiv gostiju iz Kranjčevićeve.

S puno optimizma trener domaćih Branko Karačić najavio je susret protiv Zagreba: "Unatoč još uvijek brojnim izostancima, kao i vrlo vjerojatno teškom terenu, zanima nas isključivo trobod. Pobjedom bi djelomično ublažili slab ukupan dojam, a ujedno bi se priključili momčadima iz gornjeg doma prvenstvene ljestvice. Gosti stižu s vrlo neugodnim nizom pa se i oni moraju čupati, no vjerujem da ćemo ipak mi doći do pobjede."

Izvan pogona i dalje su: Ibriks, Smoje, Pranjić, Stojkić, Jugović i Šorša što više i nije novost. Nakon odrađenih kazni u momčad se vraćaju Pelaić i Kvržić, a upitno je jedino hoće li započeti Vidaković ili strijelac pogotka na Poljudu Pavličić. Da bi se ostvarila najavljena pobjeda bit će neophodno iskoristiti poneku stvorenu prigodu, a za to će biti zaduženi Miličević i Maglica koji će zaigrati u vrhu napada.

Nedostaju: Ibriks, Smoje, Pranjić, Stojkić, Jugović, Šorša (ozljede)

Gostovanjem u Osijeku nogometaši Zagreba zaključit će još jednu polusezonu podbačaja. Pjesnici su na put krenuli sa 17 zdravih igrača, uključujući dva juniora, te s nadom kako mogu popraviti štetu učinjenu u posljednjih pet sušnih kola. Ozljede i kartoni već dugo ne idu na ruku "bijelih" iz Kranjčevićeve, a od pomoći neće biti niti težak teren. U Zagrebovom stožeru svi su složni kako eventualna odgoda ne bi bila dobro rješenje.

"Čeka nas psihološki teška utakmica. A zahtjevna će biti i zbog terena koji čeka kako nas tako i Osječane. Momčad koja bude borbenija i koja će se bolje snaći u tim uvjetima upisat će bolji rezultat. S nestrpljenjem sam čekao baš ovu utakmicu jer je Osijek klub sa sličnom filozofijom, bila bi svakako zanimljivija da ne stižemo tamo bez najiskusnijih igrača."

Početni sastav Luka Pavlović uoči puta nije mogao izdiktirati, na treningu u četvrtak stradali su Mateo Pavlović i Ivan Parlov, čime su muke po bijelom kadru dodatno nastavljene.

Nedostaju: James, Medić (bolest), Tokić, Štiglec (ozljeda), Jefthon, Krstanović, Ivanković (kartoni)

Park mladeži isprva je zaista djelovao kao neosvojiva tvrđava, no dva poraza u zadnje tri domaće utakmice malo su ipak uzdrmali temelje te tvrđave. U posljednjem kolu jesenskog dijela Splitovcima je cilj doći do pobjede i tako slavljenički okončati vrlo uspješnu godinu u kojoj su izborili Prvu ligu i u kojoj su se predstavili u sjajnom svjetlu.

"Očekujem da prezimimo na četvrtom mjestu s 30 bodova, što bi nam omogućilo lakši nastavak prvenstva", rezolutno je najavio trener Ivan Katalinić. "Karlovac je tvrda momčad. Malo prima i malo daje, a svoje šanse tražit će iz kontri. Tko bude imao više snage po raskopanom terenu, taj će i pobijediti", dodao je.

Katalinić ni u ovoj utakmici neće moći računati na ozlijeđenog Velimira Vidića, ali pobjeda je apsolutni imperativ za "crvene", koji žele popraviti dojam koji su malo pokvarili u posljednjih mjesec dana. U prvoj utakmici u Karlovcu poraženi su 1:0 i u Parku mladeži vjeruju da je došlo vrijeme osvete.

Nedostaju: Vidić (ozljeda)

"Pobjedom u Splitu mogli bismo, uz ostale ishode, završiti prvi dio sezone na odličnom petom mjestu, a to bi bio najljepši poklon za skore blagdane", rekao je Igor Pamić i tako najavio utakmicu protiv Splita. Međutim, igračima Karlovca neće biti nimalo lako igrati u Parku mladeži protiv odličnog Splita.

"Moramo biti spremni na agresiju domaćina i znam da će nam uvjeti za igru biti užasno teški zbog obilne kiše. Međutim, moramo se na to pripremiti i tako se postaviti. Imali smo takve uvjete i protiv Intera i Zadra i vjerujem da možemo doći do tri boda", rekao je Paminjo.

Pamić neće puno eksperimentirati sa sastavom te će na teren poslati istu momčad kao i protiv Zadra. Već od ranije nedostaju ozlijeđeni Lajtman i Tičinović, a trener Karlovca još razmišlja da li od prve minute na teren poslati Špišića ili Husića, a to će odlučiti pred sam početak utakmice.

Nedostaju: Lajtman, Tičinović (ozljeda)

Dvoboj s Koprivničanima označen je u Zadru dosta bitnim. Razloga je više, a najznačajniji je činjenica što bi se eventualnom pobjedom na tablici preskočio i subotnji protivnik, ali i vjerojatno još nekoliko klubova. Takvim raspletom u mnogo boljoj atmosferi bi svi igrači i djelatnici zadarskog prvoligaša otišli na zimsku stanku.

Za ovaj susret trener Zebić nema previše briga oko sastavljanja momčadi jer jedini značajniji izostanak će biti onaj Josipa Bilavera koji miruje zbog viška žutih kartona. Već otprije ozljedu vuče i vratar Ježina, ali njega će se nešto lakše nadomjestiti.

Mnogo veće probleme od izostanaka Zadranima je radilo kišno i nešto hladnije vrijeme koje je proteklog tjedna bilo karakteristično za Dalmaciju. Međutim, to nije obeshrabrilo Zebića i njegove igrače i oni u ovu utakmicu ulaze sa željom da osvoje sva tri boda, iako ni osvajanje jednog boda ne bi bila toliko loša opcija i omogućila bi nešto mirniji zimski san.

Nedostaju: Ježina, Peraić (ozljede), Bilaver (žuti kartoni)

Niz nepobjedivosti nogometaša Slaven Belupa u prvenstvu i Kupu kontinuirano traje već sedam utakmica, a svi u Koprivnici nadaju se kako će taj iznos biti i za broj veći nakon što se zaključi jesenska polusezona najbolje hrvatske nogometne lige.

Mile Petković svjestan je kako će svoje izabranike u Zadru suprotstaviti ekipi čija je forma u usponu, ali unatoč tome vjeruje u dobru igru i bodove. "U prošlome kolu bolji rezultat nismo polučili jedino zbog lošeg terena. U Zadru nam je ambicija odigrati na razini prezentacija u Zagrebu, Šibeniku i Osijeku i bili bismo zadovoljni remijem, premda ne znamo igrati na bod. Zadrani su kvalitetni i sigurno se od navijača žele osvojiti pobjedom, stoga očekujem borbu do samoga kraja."

Osim Bušića, Pape i Rogulja, koji su već poduže na listi ozlijeđenih, strateg Koprivničana na dispoziciji neće imati Aljošu Vojnovića (suspenzija zbog trećeg žutog kartona) te Gorana Mujanovića, koji je posljednje utakmice odigrao sa slomljenim rebrom.

Nedostaju: Vojnović (kartoni), Mujanović, Papa, Rogulj, Bušić (ozljede)

Nakon tri uzastopne prvenstvene pobjede Istra 1961 kreće u lov po četvrtu, kojom bi se na najbolji mogući način oprostili od domaće publike pred odlazak na zimsku stanku. Pobjeda bi ujedno dodatno povećala nadu u pulskoj svlačionici da se i ove godine uz pomoć trenera Zorana Vulića, može stići do još jednog čudesnog spasa.

U te tri utakmice Puljani su zabili četiri puta, a nisu primili niti jedan gol. Vulić je priznao da mu ne bi bilo žao niti da Lokomotiva zabije triput, ako će pritom njegov sastav slaviti. Od Puljana protiv Lokomotive sigurno neće igrati Slobodan Stranatić, dok bi svi ostali trebali biti na raspolaganju.

Ujedno, utakmica u Puli trebala bi biti zadnja na stadionu Veruda. Naime, od proljeća bi Istra trebala napokon zaigrati na stadionu Aldo Drosina koji je već godinama na obnovi. No, hoće li to stvarno biti slučaj znat će se tek kad prvenstvo ponovno započne.

Nedostaju: Stranatić (kartoni)

U posljednju utakmicu ove kalendarske godine Lokomotiva će ući na krilima dvije uzastopne pobjede, protiv Zagreba i Hrvatskog dragovoljca, zbog kojih se nešto lakše diše na rubu opasne zone, a u Pulu dolazi barem po remi koji bi zimu učinio znatno ugodnijom ne dopusti li se domaćinu gotovo potpuno bodovno približavanje.

Međutim, trener Ljupko Petrović morat će pažljivo prekombinirati sastav za subotu jer mu osim ozlijeđenih igrača, između ostalih i Domagoja Antolića koji je svojim pogotkom riješio prošli međusobni susret ovih momčadi, zbog prikupljenih žutih kartona pravo nastupa nemaju dvojica važnih kotačića, Tomislav Martinac i Josip Pivarić.

Ipak, Lokosi svakako imaju dovoljno kvalitete da mogu parirati "zahuktalim" Istranima. Pritom je Nino Bule opasnost po protivnički gol u čiju se realizaciju Zagrepčani pouzdaju uoči svakog prvenstvenog izazova. S obzirom na male bodovne razlike među ekipama iznad Lokomotive, eventualna bi pobjeda gurnula Petrovićev sastav u sasvim prihvatljivu poziciju uoči proljetnog dijela prvenstva.

Nedostaju: Antolić, Bagarić, Havojić (ozljede), Martinac, Pivarić (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

18. kolo

Hrvatski dragovoljac2:2Rijeka
Inter-Zaprešić2:1Cibalia
Istra 19612:1Lokomotiva
Osijek0:0Zagreb
Split0:1Karlovac 1919
Zadar1:1Slaven Belupo
Šibenik1:3Hajduk
Dinamo1:1Varaždin
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kracho04.12.2010. u 10:32
    Osijek je jedini zicer danas
    Kracho
  • Obrisan korisnik04.12.2010. u 10:26
    Nadam se da će pobijedit Split, Zadar i Istra.
    Obrisan korisnik
  • rider1104.12.2010. u 10:24
    amo istraaaaaaaaaaaaaaaaaaa šaljite ih u 2.liguuuuuuuuuuu !!!!!
    rider11

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

18. kolo

Hrvatski dragovoljac2:2Rijeka
Inter-Zaprešić2:1Cibalia
Istra 19612:1Lokomotiva
Osijek0:0Zagreb
Split0:1Karlovac 1919
Zadar1:1Slaven Belupo
Šibenik1:3Hajduk
Dinamo1:1Varaždin
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123