Europska liga, Natjecanje po skupinama, Skupina G, 6. kolo, 16.12.2010, 21:05 h, Bruxelles, stadion Vanden Stock, gledatelja: 15.000
Suci: Stefan Johannesson, Andren, Sjöblom, Strömbergsson, Ahlsen (svi Švedska)
Anderlecht
Anderlecht
Tom De Sutter 11'
Matias Suarez 40'
2:0(2:0) Hajduk
Hajduk

Porazom u Bruxellesu zaključena Europa

Bernard Jurišić • četvrtak, 16.12.2010.
Porazom u Bruxellesu zaključena Europa
Foto: Bruno Karadža

Hajdukova lijepa europska priča došla je do završne postaje. Gostovanjem u Bruxellesu "bili" su završili ovogodišnji nastup u Europskoj ligi, a Anderlecht je pobjedom od 2:0 osigurao europsko proljeće...

Anderlecht
Anderlecht
Hajduk
1
Silvio Proto
2
Ondrej Mazuch
23
Roland Juhasz
30
Guillaume Gillet
7
Jan Lecjaks
8
Jan Polak
19
Sacha Kljestan
13
Jonathan Legear
(do 77')
11
Mbark Boussoufa
21
Tom De Sutter
(do 84')
9
Matias Suarez
Pričuvni igrači
18
Lukaš Mareček
77'
14
Romelu Lukaku
84'
 
Trener
Ariel Jacobs
16
(do 60')
30
(do 78')
Pričuvni igrači
Trener
Goran Vučević

Hajdukovci su u Bruxelles došli pokazati da imaju takta za klupski ugled i uživati u posljednjih 90 europskih minuta ove sezone. No, nisu uspjeli u namjeri da obogate koeficijentski i bankovni konto, Anderlecht je sve riješio u prvih 45 minuta u kojima je mogao voditi i uvjerljivije od 2:0.

Tisuću Hajdukovaca, deseci baklji

Oko tisuću navijača Hajduka doputovalo je u Bruxelles sa svih strana Europe. Bučna je bila podrška splitskoj momčadi, no nažalost na Vanden Stock stadionu pojavili su se i oni koji ne mare ni za Hajduk ni za nogomet. Zbog takvih će Hajduku doći nova "čestitka" iz Uefe.

Vezane vijesti

Dvaput je švedski sudac prekidao susret, a zbog baklji "navijača" Hajduka dvije minute ranije završio susret. Takvi navijači nisu ni zaslužili Hajduk u Europi, no kaznu će kao i obično platiti klub. Ovog puta možda i puno drastičniju od dosadašnjih.

Otvaranje i prigode Vukušića i Trebotića nudili su optimizam, no sve se rasplinulo u 11. minuti, nakon još jedne kardinalne vratarske pogreške ove sezone. Radošević je loše ispucao loptu na teškom terenu, Tom De Sutter ju je prihvatio na tridesetak metara, sjurio se prema kaznenom prostoru i lako matirao Hajdukovog vratara za vodstvo domaćina.

Slijedilo je petnaestak minuta mučenja po teškom terenu, da bi drugi dio prvog poluvremena u potpunosti pripao Anderlechtu. Fijukalo je sa svih strana po kaznenom prostoru Splićana, De Sutter nije bio precizan, Boussoufa se u matnoj poziciji u 26. minuti poskliznuo, prijetio je i Suarez, koji je napokon u 40. minuti okrunio veliku premoć belgijskog predstavnika.

Izbacio je Anderlechtov napadač driblingom Jonjića daleko od Radoševića, potom i Jozinovića u kaznenom prostoru i onda krasno vanjskim felšom pogodio dalji kut Hajdukovih vrata za 2:0. Istovremeno s drugim pogotkom Belgijaca Zenit je poveo u Ateni, pa su domaći navijači imali puno razloga za zadovoljstvo na Vanden Stock stadionu.

Anderlechtova "četvrta sreća"

Anderlecht je tek u četvrtom pokušaju uspio doći do pobjede protiv Hajduka. U Ligi prvaka 1994/95 Hajduk je u Splitu slavio 2:1, u Bruxellesu je bilo 0:0. U Europskoj ligi 2010/11 Hajduk je u Splitu slavio 1:0, Anderlecht u Bruxellesu 2:0.

Do 64. minute nije se puno toga događalo na terenu, osim što je Božidar Radošević iz minute u minutu mučio muku s ispucavanjem lopte nogom iz svog kaznenog prostora i time sve više uveseljavao domaće navijače. U toj je minuti Boussoufa imao matnu poziciju na desetak metara, no oklijevao je i dozvolio Hajdukovim stoperima da mu uđu u šut i spriječe gotovo siguran pogodak.

Marokanski reprezentativac zaprijetio je i iz slobodnog udarca u 75. minuti, potom i Suarez nepreciznim udarcem s desetak metara na jedan "otpadak". Svoju najbolju prigodu na utakmici Hajduk je imao u 83. minuti, kad je Vukušić ostao sam na 13 metara nakon kornera i pucao u bliži kut, no vratar Proto je obranio svoju mrežu.

Nakon toga sam se čekao kraj, koji je donio veliku radost navijačima domaće momčadi. Anderlecht je u posljednjem kolu sa Zenitom osigurao prolaz u europsko proljeće, a Hajduk bi nakon ove europske škole za narednu sezonu morao izvući mnoštvo pouka.

Europska liga, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Anderlecht2:0Hajduk
AEK Atena0:3Zenit
1Zenit 618:6+1218
2Anderlecht 68:807
3AEK Atena 69:13-47
4Hajduk 65:13-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani17.12.2010. u 18:31
    Jesu, praznici za popizdit. Pogotovo Dinamo i Zvezda 90.-91. A nogomet u Hrvatskoj može spasiti jedino DUGOTRAJAN RAD, a na zapadnom Balkanu neka fudbal spašava Robi Prosinečki.
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik17.12.2010. u 10:58
    Nitko nije komentiro urlike i vapaje ANderlechtovih ultrasa ´Serbia Serbia´ nakon bacanja petardi u teren...
    Obrisan korisnik
  • AJSIX17.12.2010. u 09:39
    Nije mi jasno, zasto svi stalno  potenciraju Hajdukovu uspjesnu sezonu. Pa Hajduk je ove godine u Europi pobjedio 3 utaknice, 1 igrao nerjeseno i 6 izgubio. Po cemu je to uspjeh??  Hajduk je imao strahovito puno srece u zrebu predkola sto je naletio na rumunje ( u zadnjem kolu Unirea... [više na forumu]
    AJSIX
  • Obrisan korisnik17.12.2010. u 09:18
    samo jugo liga može spasiti fudbla na zapadnom balkanu,bili su to praznici fudbla susreti četvorke
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.12.2010. u 00:51
    a ti si toliko pametan da ne znaš prepoznati sarkazam.
    Obrisan korisnik