Nogomet

Ambicije Dinama i Splita na "davljenike"

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 09.04.2011.
Ambicije Dinama i Splita na "davljenike"
Foto: Davor Sajko

U večernji derbi Varaždina i Hajduka, u subotu poslijepodne igra se još šest utakmica Prve hrvatske nogometne lige...

Tri boda Dinamu se upisuju redovito pred gotovo svako domaćinstvo, a predstojeće ima posebnu dimenziju budući da se radi o "mlađem bratu". Dodatna zanimljivost je da će na drugoj strani biti trener koji je prošle sezone Modre predvodio do petog uzastopnog naslova prvaka i nakon toga zamijenjen Velimirom Zajecom, Krunoslav Jurčić.

"Naša je ambicija i želja nastaviti pobjednički hod. Lokomotiva i trener Krunoslav Jurčić znaju sve vrline i mane Dinama, no od nas se uvijek očekuje da idemo na pobjedu. Lokomotiva će biti maksimalno motivirana, pojedinci će se željeti nametnuti, iznenaditi nas i ne sumnjam da će biti itekako inspirirani", najavio je Vahid Halilhodžić. Bili protivnici inspirirani ili ne, od domaćih se igrača s pravom očekuje samo pobjeda.

U toj namjeri ponovno će Halilhodžić premetati igračku slagalicu u kojoj opet nedostaje nekoliko važnih elemenata. Kartoniranih nema, ali i dalje ima ozlijeđenih, nedovoljno spremnih, a Adrian Calello silom će prilika biti prekobrojan zbog pravila o broju stranaca.

Nedostaju: Bišćan, Vrsaljko, Skender, Lončarić (ozljede)

Krunoslava Jurčića pred susret s Dinamom može ohrabriti dobra predstava Lokomotivine obrane u utakmici protiv Splita, no isto tako ga treba zabrinuti i izrazita neefikasnost napadača. U prvih pet utakmica proljetnog dijela prvenstva Lokosi su postigli samo dva pogotka, a to je podatak koji ne budi optimizam prije susreta s hrvatskim prvakom.

Jurčić je uspio djelomično vratiti samopouzdanje svojim igračima pred susret protiv Splita što je i rezultiralo pozitivnim rezultatom, a isto tako ih mora i pripremiti za ovu utakmicu ukoliko želi izboriti pozitivan rezultat. U momčadi Lokomotive igra velik broj igrača koji su na posudbi iz Dinama te će oni zasigurno biti vrlo motivirani kako bi se pokazali u najboljem svijetlu u utakmici protiv hrvatskog prvaka.

Veliku ulogu mogao bi igrati i mladi branič Lamin Samateh koji je izvrsno odigrao protiv Splita i postaje jedna od najjačih Lokomotivinih karika u obrani, no u susretu protiv hrvatskog prvaka zasigurno će njemu i njegovim suigračima biti vrlo teško.

Nedostaju: Antolić, Maleš (ozljede), Musa (kartoni)

Iza Rijeke je serija od četiri utakmice bez poraza. Nakon turbulentnih razdoblja tijekom cijele sezone, čini se da je Elvis Scoria pohvatao konce i da momčad uspješno provodi njegove ideje u djelo. Kao potvrda toga Riječanima bi najbolje došla pobjeda nad Zagrebom na Kantridi s kojom bi se Štrok i društvo približili i borbi za plasman u kvalifikacije Europske lige.

Mladi Dražen Pilčić je donio osvježenje u Rijekinu momčad. Odigrao je cijelu utakmicu na Poljudu protiv Hajduka, te umalo i postigao pogodak. "Ne znam tko bi bio sretniji od mene da zabijem prvi prvoligaški pogodak, ali bio bih sretan da bilo tko zabije pogodak. Važno je da mi ostvarimo pobjedu", rekao je novi adut Rijeke s Grobnika.

Kantrida je dugo bila poznata kao neosvojiva tvrđava za goste. No, ove sezone su se stvari promijenile. Naime, Rijeka je više bodova osvojila na gostovanjima nego na svojem terenu! Pet posljednjih domaćih dvoboja Scorijini nogometaši ne znaju za pobjedu, na Kvarneru svi smatraju da je vrijeme za kraj tog lošeg niza...

Nedostaju: nitko

Zagrebov strateg Luka Pavlović uoči odlaska u Rijeku ponovio je kako njegova momčad u svaku utakmicu ulazi sa željom za nadigravanjem, pa tako niti na Kantridi Pjesnici neće zatvoriti igru i čekati priliku isključivo iz kontranapada. Bijeli Scorijinom sastavu stižu nakon dva poraza, no bolje igre u gostima i slabija riječka domaća izdanja ostavljaju prostor za optimizam. Sve osim novog poraza zadovoljit će apetite društva iz Ulice pjesnika.

"Ako pričamo o nadigravanju onda možemo reći da mi ne znamo drugačije igrati. Ne znamo doći nekamo i braniti se, igrati striktno na nulu. Igrat ćemo svoju igru, baš kao što smo odlučili igrati i protiv Dinama. Očekujemo taktički discipliniranog protivnika, posebno u defenzivi. Prekidi bi nam mogli biti prednost pred Rijekom, baš kao u prvom susretu u Kranjčevićevoj."

U konkurenciji za nastup nema ozlijeđenog Jurendića i kartoniranog Jefthona, a očekuje se da će Abdurahimi, koji je tokom tjedna osjećao posljedice gradskog derbija, biti spreman zauzeti poziciju na desnoj strani.

Nedostaju: Jurendić (ozljeda), Jefthon (kartoni)

Nakon debakla protiv Slaven Belupa Srećko Lušić ne smije dopustiti da mu momčad odigra još jednu lošu utakmicu. Naime, momčad s Korane u Koprivnici je glatko poražena s 4:0, a novi izazov koji se nalazi ispred nogometaša Karlovca je neugodna Cibalia.

Lušić je u najavi te utakmice rekao: "Moramo izvući pouke iz poraza od Slaven Belupa i rekao sam igračima da moraju više trčati i više željeti pobjedu. Cibalia će čekati da mi krenemo naprijed i počnemo srljati kako bi nas kaznili kontrama. Međutim, mi igramo na svom terenu i mi moramo diktirati tempo".

Strateg Karlovca smatra da je Kup utakmica ostavila traga na gostima iz Vinkovaca, a za tu utakmicu Lušić ne može računati na Gorana Parackog, dok je nastup Pilipovića i Jerneića još uvijek upitan. Međutim, od ozljede se oporavio Kovačević i trebao bi zauzeti svoje mjesto na terenu od prve minute.

Nedostaju: Paracki (ozljeda)

Dvije pobjede protiv Varaždina kao rukom su odnijele prebrisale nešto lošiji start Vinkovčana u proljetni dio sezone. Nebesko-plavi se nadaju kako na krilima tog samopouzdanja mogu nešto "ušićariti" i u Karlovcu, pogotovo iz razloga što atmosfera u tamošnjem prvoligašu trenutno i nije baš najbolja.

"Mi se dižemo, dok oni prolaze kroz jedno dosta turbulentno razdoblje, što nam daje nadu u pozitivan rezultat. Dodatan motiv bit će nam prošlogodišnja utakmica u Karlovcu, koju smo uvjerljivo izgubili (0:3), iako je situacija na terenu bila potpuno drugačija", rekao je na druženju s novinarima uoči puta trener Cibalije Stanko Mršić.

U konkurenciju za nastup se nakon odrađene kazne zbog crvenog kartona vraća Tomislav Radotić, kojega će na "hlađenju", uslijed trećeg žutog kartona zarađenog u kup-susretu protiv Varaždina, zamijeniti imenjak Jurić.Varaždina zaradio treći žuti karton. Mršić je najavio mogućnost nekih osvježenja u momčadi (Koledić umjesto Bartolovića), no o tome će odlučiti neposredno uoči utakmice.

Nedostaju: Jurić (kartoni)

I dok se konac prvenstva bliži, u Parku mladeži sve glasnije pričaju o Europi. Momčad Splita trenutno je četvrta na ljestvici, no pobjedom nad Puljanima vratit će se na treće mjesto i poziciju koja vodi na toliko željenu euroscenu. Trener Ivan Katalinić svjestan je da ga protiv Istre čeka težak zadatak i ne zavarava se pretposljednjoj poziciji na kojoj se ta momčad nalazi.

"Bez obzira na tu činjenicu, neće nam biti lako. Očekujem tešku utakmicu, ali i našu pobjedu. Na našoj strani je kvaliteta, o čemu svjedoči i pogled na ljestvicu. Odigramo li kao protiv Zagreba, bodovi će ostati u Parku mladeži. Veće je opterećenje na gostima jer njima je svaki bod potreban."

Odlična vijest za Katalinića bit će povratak u prošlom kolu kartoniranih Ante Vitaića i Predraga Šimića te oporavljenog Seada Bučana, što znači da će Split na travnjak istrčati u kompletnom sastavu. Shodno tome, veliki je favorit, no to će morati pokazati na travnjaku.

Nedostaju: nitko

U svojoj debitantskoj utakmici na klupi Istre 1961, Igor Pamić je pobijedio Zadar te malo oraspoložio navijače Istre. No, Pamićevi igrači u ovome kolu imati će vrlo težak zadatak jer gostuju kod četvrtoplasiranog Splita. Istrin strateg zna da ga pobjeda protiv Zadra ne smije zadovoljiti: "Moramo osvajati bodove u kontinuitetu. Ukoliko izgubimo utakmicu u Splitu smanjit će se i značaj pobjede nad Zadrom."

Puljanima će u Splitu najviše nedostajati veznjak Siniša Linić koji ne može igrati zbog kartona, a u Dalmaciju neće putovati Belle, Barrabes i Žuržinov koji nisu nisu zadovoljili zahtjeve koje je postavio trener Pamić.Paminjo ima recept za pobjedu: "Moguće je da u Splitu igramo u formaciji 4-3-3 ili 3-5-2, sigurno ne 4-4-2 s rombom u sredini. Posebnu pozornost moramo obratiti na naše brze igrače, da iznenade spore domaće stopere."

Svoje mišljenje o susretu s Splitovcima dao je i Goran Roce: "Očekujem tešku utakmicu. Split ima iskusnog trenera i dosta iskusnih igrača tako da će nam biti poprilično teško doći do pozitivnog rezultata, ali ja vjerujem u nas i u naše mogućnosti."

Nedostaju: Stranatić (ozljeda), Linić (kartoni)

Prošli vikend Zadrani su izgubili bodove kod izravnih konkurenata za ostanak, a ovaj vikend će ih pokušati nadoknaditi domaćom pobjedom nad Osijekom. Gosti su neugodan, ali ne i nesavladiv suparnik, pa će igrači Dalibora Zebića protiv slavonskog kluba tražiti nastavak pozitivnog domaćeg niza.

Ovaj put zadarskom strategu nedostajat će mladi i zahvalni veznjaka Ivan Anton Vasilj koji je prikupio tri žuta kartona, ali bi mu ostatak igrača koje je dosad koristio u prvenstvu trebao biti na raspolaganju. Ponovno će imati dvojbu vezanu uz drugog napadača, pa se tako vjerojatno do posljednjeg trenutka neće znati tko će startati uz Ivana Santinija, najboljeg zadarskog strijelca.

Ukoliko Zadrani dođu do pobjede barem će privremeno pobjeći iz neugodne zone u kojoj se nalaze, a ukoliko ne uhvate puni plijen još će se više približiti onim najugroženijim ekipama. Za ostvarenje cilja nasušno je potrebno dobro raspoloženje napadačkog dijela ekipe jer je upravo u tom segmentu ovog proljeća Zadar ostao nedorečen.

Nedostaju: Vasilj (kartoni)

Nakon vrijedne pobjede nad Interom, Osječane očekuje novo veliko iskušenje - gostovanje u Zadru gdje bijelo-plavi ne znaju za pobjedu već sedam godina, od 2004. godine i pobjede 4:2. Osječki prvoligaš ove sezone upisao je tek dvije gostujuće pobjede (Istra 1961 i Rijeka), a više od godinu dana nije uspio ostvariti dvije prvoligaške pobjede u nizu.

Unatoč svim navedenim podacima, bijelo-plavi vjeruju u prekid crnog niza iako na Stanove dolaze nekompletni. Trener Osijeka Branko Karačić itekako je upoznat s mogućnostima Zadrana: "Zadrani su pod većim pritiskom jer nemaju pravo na kiks na domaćem terenu. Nakon prošlotjedne pobjede mi smo ipak u nešto lakšoj situaciji i ulazimo mirnije u susret. Mršić i Santini su vrlo opasni pa moramo biti vrlo oprezni u zadnjoj liniji", izjavio je Karačić.

Strateg bijelo-plavih nije otkrio koja će jedanaestorica istrčati na teren, no poznato je da u kombinacijama nema Maglice koji odrađuje kaznu zbog tri žuta kartona. Njegovu poziciju mogao bi popuniti Miličević koji se ovog proljeća baš i nije naigrao. Susret protiv Zadra propustit će ozlijeđeni Lukačević, a vrlo je upitan nastup i mladog Dine Špehara koji je u kadetskoj utakmici Kupa zadobio snažan udarac u bedreni mišić.

Nedostaju: Maglica (kartoni), Lukačević, Špehar (ozljeda)

Hrvatski dragovoljac pravi je proljetni hit prvenstva. Jedina su ekipa, uz Dinamo, bez poraza u posljednjih šest prvenstvenih dvoboja, međutim, nažalost još su uvijek posljednji na tablici. Serija dobrih rezultata, slučajno ili ne, poklopila se s povratkom Dragovoljaca na svoj, pravi domaći, teren u Sigetu te će protiv gostiju iz Koprivnice juriti nova tri boda u borbi za prvoligaški opstanak.

Trener Dragovoljaca Davor Mladina smatra kako će njegovim igračima podrška s tribina, nakon prikazanih dobrih igara u nastavku prvenstva, biti dodatan motiv na putu do pobjede nad Slavenom: "U Sigetu smo nepobjedivi, a tako će i ostati nakon subotnje utakmice. Protivnik je kvalitetan i sad će nam podrška s tribina biti važnija nego ikad. Očekujem tešku, ali i lijepu i zanimljivu utakmicu te pozivam navijače da dođu u što većem broju u subotu u Siget jer će sigurno vidjeti dobru utakmicu, a ja sam ipak uvjeren da ćemo mi na kraju slaviti.

Strateg Crnih gostima će se suprotstaviti formacijom 4-2-3-1, a u početnom sastavu trebali bi zaigrati: Vidaković - Špehar, Grgić, Kešinović, Marković - Brozović, Janjetović - Zlatar, Rašić, Švarić - Žugaj.

Nedostaju: Leko (ozljeda), Jurin (kartoni)

Nakon teškog stradanja od Dinama u prvoj utakmici polufinala Kupa nogometaše Slaven Belupa očekuje gostovanje kod Hrvatskog dragovoljca koji je ovog proljeća u odličnoj formi.

Farmaceuti nisu uspjeli povezati dva dobra rezultata nakon što su u nedjelju s visokih 4:0 na Gradskom stadionu u Koprivnici savladali Karlovac. Potom su u srijedu u Kupu izgubili 4:1 od Dinama i protiv Sigećana će tražiti novu prvenstvenu pobjedu koja će ih dodatno udaljiti od zone ispadanja.

Utakmicu protiv Dragovoljca koji ovog proljeća još nije izgubio najavio je i trener Roy Ferenčina: "Respektiramo momčad Hrvatskog dragovoljca, digli su formu u proljeće, ali isto tako i mi vjerujemo u svoju kvalitetu. Očekujem od igrača da pokažu pristup kao protiv Karlovca, a ako izbjegnemo pogreške kakve smo radili protiv Dinama možemo se nadati dobro rezultatu u subotu."

Unatoč posrtanju na Maksimiru i odličnoj proljetnoj formi Dragoboljca iz Slavena najavljuju juriš na sva tri boda kako bi dokazali da pobjeda na Karlovcem nije bila slučajnost.

Nedostaju: Purić (bolest), Rogulj (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

24. kolo

Inter-Zaprešić3:2Šibenik
Hrvatski dragovoljac0:0Slaven Belupo
Karlovac 19190:0Cibalia
Rijeka1:1Zagreb
Dinamo1:0Lokomotiva
Split2:0Istra 1961
Zadar1:1Osijek
Varaždin3:0Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.04.2011. u 15:53
    ja baš navijam da dobije lokomotiva....dugo nije već bilo kmečanja...
    Obrisan korisnik
  • snoopy09.04.2011. u 10:06
    Lokomotiva ne smije pobijedit dinama, zbog toga što bi sa svih strana odmah napali da je puštena utamica, kupljen sudac, da se pogoduje nekome i bla, bla, uvijek isto, a iako navijam za Dinamo volio bi da Lokomotiva pobijedi, Dinamo ima prednost, a njima bi bodovi dobrodošli pa je laje tko će lajati
    snoopy

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

24. kolo

Inter-Zaprešić3:2Šibenik
Hrvatski dragovoljac0:0Slaven Belupo
Karlovac 19190:0Cibalia
Rijeka1:1Zagreb
Dinamo1:0Lokomotiva
Split2:0Istra 1961
Zadar1:1Osijek
Varaždin3:0Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123