Nogomet

Miše opet debitira, dva "susjedska" okršaja

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 23.04.2011.
Miše opet debitira, dva "susjedska" okršaja
Foto: Duje Bonačić

Hajduk će pod novim-starim trenerom na neugodno gostovanje u Koprivnicu, a Rijeka i Split ugošćuju Istru 1961, odnosno Šibenik...

Nakon poraza u Koprivnici od Dinama i ispadanja iz polufinala Kupa za nogometaše Slaven Belupa prvenstvo se nastavlja i to na domaćem terenu protiv Hajduka. Farmaceuti su u prošlom kolu ostvarili važnu pobjedu na teškom gostovanju kod Cibalije, a dobru prvenstvenu formu žele nastaviti i protiv druge momčadi prvenstva.

Dobroj igri i povoljnom rezultatu nada se branič Vedran Purić: "Očekujem da utakmicu odigramo agresivno kao što smo odigrali i sve dosadašnje i da nastupimo s puno motiva. Forma nam se diže i smatram da nije bitan Hajduk, nego smo samo važni mi odnosno način na koji ćemo ući u utakmicu. Kvalitetni smo i možemo do tri boda, a očekujemo i podršku publike."

Mogućnom pobjedom protiv Hajduka Slaven bi se definitivno udaljio od zone ispadanja i približio se gornjem dijelu ljestvice. Trener Roy Ferenčina bio je, usprkos porazu, zadovoljan igrom protiv Dinama i poželio je da njegovi igrači protiv splitskih Bilih ponove pristup i igru prikazanu protiv zagrebačkih Modrih.

Nedostaju: Jurakić, Marčinković (ozljede), Rodić (kartoni)

Iza Hajduka je još jedan buran tjedan, stigao je novi trener, skoro i novi predsjednik, a igrači bi uskoro trebali saznati koji će im se iznos smatrati adekvatnim kao kazna za "ono" protiv Karlovca. A nakon niza loših rezultata "bilima" slijedi jedno od najneugodnijih gostovanja u HNL-u, ono u Koprivnici.

"Od igrača očekujem beskompromisnu i borbenu utakmicu, trkački besprijekornu i od prve minute idemo 'na nož'. I dalje se nadam zadržati onu pozitivnu seriju i lijepe uspomene koje me vežu sa sudare s Koprivničanima", najavljuje Ante Miše na početku svog drugog boravka na klupi Hajduka.

Miše je najavio da će u Koprivnici Vukušiću u napadu priključiti Čopa, a onda je iznenadio ostaviviši preostala dva napadača, Ahmada Sharbinija i Sačera, u Splitu. U Koprivnicu nisu otputovala četvorica ozlijeđenih, ali ni Franko Andrijašević, sin novog pomoćnog trenera Stipe.

Nedostaju: Subašić, J. Buljat, Oremuš, An. Sharbini (ozljede)

Pobjedu na Poljudu nogometaši Karlovca u ovom kolu žele nadopuniti s nova tri boda. U goste stiže momčad Zagreba, koja je, prema riječima Srećka Lušića, prema kvaliteti zaslužila više bodova nego što ih u ovom trenu ima na kontu. Iako niti Karlovčani teoretski nisu osigurali nastup u društvu najboljih i iduće sezone, u gradu na četiri rijeke ne razmišlja se o borbi za opstanak.

"Od igrača tražim da svaku utakmicu igraju sve bolje i bolje. Onako kako mi igramo takav će biti i rezultat. Lijepo je pobijediti Hajduk, no ja razmišljam samo o Zagrebu", najavio je strateg domaćih osvrnuvši se na listu izostanaka i igrača koji su pod upitnikom:

"Više ćemo znati sutra pred samu utakmicu, svi se nadamo nekim boljim informacijama. Bez obzira na probleme želja nam je s novim bodovima potvrditi susret iz Splita, znači pobijediti Zagreb." Osim Parackog čija je sezona završila, te kartoniranog Špišića, za nastup s Pjesnicima upitni su Karabatić, Budimir, Pilipović, Primorac i Jerneić

Nedostaju: Paracki (ozljeda), Špišić (kartoni)

U posljednja četiri susreta nogometaši Zagreba osvojili su dva boda i nakon remija na Kantridi i domaćeg s Varaždinom u Karlovcu kreću po sva tri. Pogled na ljestvicu, koji govori kako Pjesnike od mjesta koje vodi u niži rang dijeli tek pet bodova, sugerira kako niti bod ne bi bio za odbaciti, no voljeli bi bijeli kada bi svoju situaciju riješili u iduća dva kola, a ne na posljednjem gostovanju.

"U Karlovcu nas očekuje iskusna momčad koja zna igrati na rezultat, s ratničkim pristupom stoga će i naša igra morati imati taj elemenat. Uz strpljivost i koncentraciju pozitivan rezultat ne bi smio izostati. Kada su u pitanju protivnički pojedinci posebno se trebamo čuvati Primorca i brzonogog Štefančića", riječi su Zagrebova stratega Luke Pavlovića.

Putovanje u Karlovac preskočit će kartonirani Celiščak, ozlijeđeni Jurendić i Džolan, a upitan je i nastup Matea Pavlovića. Bez obzira u kojem sastavu zaigrali zagrebaši će ponovno mnogo očekivati od najboljeg strijelca lige Ivana Krstanovića.

Nedostaju: Jurendić, Džolan (ozljede), Celiščak (kartoni)

Velika subota na Kantridu donosi susjedski derbi između Rijeke i Istre 1961 kojima će kormilariti dva izdanka istarske nogometne škole, Elvis Scoria i Igor Pamić. Iako je Rijeka bodovno dosta daleko od zone ispadanja, riječki strateg želi svoje igrače dodatno motivirati da si ne bi zakomplicirali situaciju.

”Mi smo ekipa koja nije pobijedila kući dosta utakmica iz raznoraznih razloga, ekipa koja mora imati dodatni motiv, te ekipa koja nije riješila svoje probleme. Matematika ne daje mogućnosti da smo mi osigurali ostanak”, oprezan je Scoria koji je spremno izdiktirao sastav koji će istrčati protiv Istrana. ”Nećemo ništa mijenjati previše, trebali bi početi: Lisjak, Budicin, Čagalj, Baković, Čaval, Vukman, Kreilach, Švrljuga, Čulina, Štrok, Pilčić”.

U Rijeci svi željno iščekuju domaću pobjedu koje nema još od samog početka listopada kad je svladana Lokomotiva. Slavljem nakon derbija s Istrom pregrmile bi se bojazni od borbe za opstanak, te bi se napokon navijačima priuštila pobjeda na Kantridi.

Nedostaju: nitko

Nakon pobjede nad Dinamom u prošlom kolu, Istra 1961 gostuje na Kantridi kod Rijeke. U susjedski derbi Puljani će ući puni samopouzdanja nakon dobrog nastupa protiv vodeće momčadi lige. I Rijeci i Istri su bodovi jako potrebni tako da nas sigurno očekuje zanimljiva utakmica.

Igor Pamić nada se pobjedi: "Našu želju za pobjedom moramo pretvoriti u pobjedu. Istra ima kvalitetu i može pobijediti Rijeku. Imamo sve kako bi postigli dobar rezultat." Istrin strateg ipak je oprezan jer zna da je Rijeka neugodna momčad. "Ne smijemo se razbahatiti. Rijeka je dobra momčad, ima dobre igrače i dobrog trenera. Ja vjerujem u našu kvalitetu i mislim da s pravom očekujem bodove s Kantride. Kako stići do njih? To ćemo vidjeti na terenu."

U dosadašnjem dijelu prvenstva treneri Istre imali su poteškoća sa sastavljanjem momčadi. Ovaj put ozlijeđenih igrača nema, osim Stranatića koji je ranije završio sezonu. Jedino se Škorić požalio na bolove u leđima, ali očekuje se njegov nastup.

Nedostaju: Stranatić (ozljeda)

Unatoč boljoj igri, Splitovci su u Osijeku izgubili utakmicu, ali i treće mjesto. Prilika za iskupljenje slijedi ove subote kada na Park mladeži stiže momčad Šibenika, koja im je na Šubićevcu nanijela najteži poraz u sezoni (3:0). Trener Ivan Katalinić vjeruje u osvetu, no kao i uvijek, napominje kako opreza nikad dosta:

"Šibenik je jedna drukčija momčad u nastavku prvenstva, a u prilog tome ide činjenica da su u drugom dijelu poraženi samo jednom. Za nas je ovo najvažnija utakmica sezone. Upozorio sam igrače da nema opuštanja bez obzira što u posljednje vrijeme u medijima možemo čitati o njihovim financijskim problemima i štrajku igrača."

Katalinić ističe kako bi se u iduća dva kola mogla riješiti borba za Europu, a kada znamo da se u sljedećem kolu u Zaprešiću sastaju upravo Inter i Split, onda ta tvrdnja i nije daleko od istine. U dvoboj sa Šibenikom Katalinić kreće s najjačim snagama, dakle nema problema s ozljedama ili suspenzijama.

Nedostaju: nitko

U Park mladeži Šibenčani putuju svjesni da je domaćin apsolutni favorit, ali ipak potajno se Lokičina momčad nada da kod Crvenih može i do iznenađenja. A dobar rezultat bi u svakom slučaju bio i jedan bod. Svoj optimizam Narančasti temelje na dobrim gostujućim izdanjima ove sezone.

"Vrlo iskusna momčad, dobra i kvalitetna. Bit će teška utakmica. Oni su u posljednjoj utakmici, iako su imali dosta šansi, izgubili. Pred svojom će publikom vjerojatno tražiti pobjedu. Mi se, naravno, nećemo predati. Borit ćemo se. Bod bi bio dobar, ali ne isključujemo ni pobjedu protiv Splita", kazao je u najavi utakmice veznjak Šibenčana Zeni Husmani.

Formacija u kojoj će šibenski prvoligaš istrčati u Splitu vjerojatno će biti drugačija od one koja je bila u susretu protiv Zadra na Šubićevcu. Jurčević bi se trebao vratiti na svoju uobičajenu poziciju, a na drugi će bok, vrlo vjerojatno, Spahija.

Nedostaju: Medvid (ozljeda)

Porazom u proteklom kolu u Zaprešiću, Dragovoljci su prekinuli odličan niz od sedam utakmica bez poraza. Proljetna serija probudila je nadu u očuvanje prvoligaškog opstanka, a korak natrag, porazom od Intera, potvrđen je i iznenađujućom pobjedom Istre nad Dinamom. Pet kola prije kraja razlika na dnu je ponovno pet bodova.

U Siget im u 26. kolu dolazi Cibalia, petoplasirana ekipa prvenstva. Međutim, gosti su uzdrmani porazima u posljednjih tjedan dana, posebice ispadanjem iz Kupa u Varaždinu i trener Crnih Davor Mladina sigurno u tome vidi malu priliku za svoju ekipu: ''Oni su također pod pritiskom dobrog rezultata protiv nas. Ispadanjem iz Kupa propustili su priliku za plasman u Europu te im je prvenstvo ostalo kao posljednja šansa. Moja momčad je odigrala pod imperativom pobjeda sve ove proljetne utakmice i odradili su odličan posao, ali se nadam kako će ovaj tempo zadržati i još ovih pet utakmica do kraja.''

Mladina pred ovaj dvoboj ima problema s izostancima ključnih igrača. Nedostajat će mu četiri prvotimca, a po pobjedu protiv Cibalije trebala bi krenuti ova jedanaestorica: Vidaković - Špehar, Kešinović, Marković, Jurin - Plazonić, Rašić - Zlatar, Čordaš, Kukoč - Švarić.

Nedostaju: Leko, Brozović, Janjetović (ozljede), Grgić (kartoni)

Dvoboj protiv Dragovoljca bit će pravi test morala i karaktera vinkovačkog prvoligaša. Visoki poraz od Varaždina u polufinalu Kupa nesumnjivo je psihički i fizički dosta uzdrmao igrače, a naravno da u misiji osvajanje bod(ov)a u Sigetu neće pomoći ni brojni problemi koje nebesko-plavi imaju s ozljedama i kartonima.

Najviše glavobolje Stanku Mršić uoči gostovanja u metropoli zadaje obrana. Zbog crvenih kartona Parmakovića i Tomića u Varaždinu i trećeg žutog Rugaševića iz prošlotjednog dvoboja sa Slaven Belupom, vinkovački strateg prisiljen je napraviti brojne promjene u posljednjoj liniji, o kojima će odlučiti neposredno uoči utakmice.

"Igrači su razočarani i umorni, neki i tužni, ali moramo dalje. Borit ćemo se za treće mjesto dok god za to postoje makar i teoretske šanse", najavio je dvoboj s Hrvatskim dragovoljcem Stanko Mršić, koji je zbog brojnih izostanaka kadar bio prisiljen popuniti i nekolicinom igrača iz juniorske selekcije.

Nedostaju: Parmaković, Tomić i Rugašević (kartoni)

Opijeni pobjedom nad Cibalijom i prolaskom u finale Kupa, Varaždinci se uopće nisu posebno pripremali za prvenstveni susret protiv Lokomotive. Trener Samir Toplak dao je svojim igračima slobodne dane kao nagradu, kad već neće dobiti nikakve premije za fantastični uspjeh.

No, zabrinutosti zbog forme u Varaždinu nema: "Imam osmoricu svježih, odmorenih igrača, koji nisu igrali u Kupu ili nisu imali punu minutažu. Tu su Dudić, Punčec, Sušac, Tkalčić, Golubar, Posavec, Hojski, Aganović… Nema problema", rekao je Toplak. K tome, Toplak nema kartoniranih ni ozlijeđenih, pa može birati.

A o Lokomotivi je trener kazao: "Činili su se u pripremama tvrdi i čvrsti, sad su jako neefikasni. Čini mi se da ih koči psihička barijera zone ispadanja. No, mi ćemo se baviti svojim ciljevima, a subota nam je prilika da matematički potvrdimo svoj prvoligaški status, pa da ostatak prvenstva možemo priliku igračima s manjom minutažom."

Nedostaju: nitko

Uoči utakmice protiv Varaždina, veliki šok su Lokosi doživjeli u utorak. U šestom kolu kupa Zagrebačkog nogometnog saveza svladala ih je momčad četvrtoligaša Trešnjevke. Niti u tom susretu Lokomotiva nije uspjela postići pogodak, a izgubili su nakon izvođenja jedanaesteraca. Lokosi su igrali bez ponajboljih pojedinaca, Nina Bule i Željka Sopića, no bez obzira na to teško je naći opravdanje za ispadanje od četvrtoligaša.

U četiri posljednje utakmice Lokomotiva nije uspjela postići pogodak, a zadnju pobjedu u prvenstvu ostvarili su još prošle godine. "Imali smo puno prilika za postizanje pogotka, no nemamo individualnu kvalitetu u završnici. To je razlog naše neefikasnosti", izjavio je Lokomotivin trener Krunoslav Jurčić nakon utakmice protiv Rijeke u prošlom kolu koja je završena 0:0.

Klub s Kajzerice nalazi se u zoni ispadanja, na 14 mjestu prvenstvene ljestvice, te je sve manje prilika za skupljanje vrijednih bodova u borbi za ostanak u prvoligaškom društvu i ukoliko Lokosi ne poprave golgetersku formu teško mogu očekivati dobre rezultate.

Nedostaju: Antolić, Maleš (ozljede)

Poraz kojeg su nogometaši Zadra proteklog vikenda upisali u Šibeniku dao je nadolazećoj utakmici s Interom još veći značaj. Ionako bi se ova utakmica označila kao iznimno bitnom, a ovako je situacija još teža, pa će i pritisak na mladim zadarskim nogometašima biti nešto veći.

Trenera Dalibora Zebića razveselit bi mogla jedino činjenica da su na Šubićevcu njegovi igrači pružili sasvim solidnu igru i prema svemu viđenom trebali doći barem do boda. Međutim, nogomet je igra u kojoj ne osvaja uvijek bodove bolji, pa će ih sada morati nadoknaditi protiv boljeg sastava, barem što se plasmana na ljestvici tiče.

Inter je protivnik koji zasigurno nije najpogodniji za osvajanje bodova spasa, ali Zebiću je olakotna okolnost to što bi ovaj put na raspolaganju trebao imati sve igrače. Vraća se Maruna koji je odslužio kaznu zbog žutih kartona, a najvažniji segment igre ovaj put će biti realizacija. Uzalud će biti nova dobra izvedba ukoliko Santini i ostali nastave svoj golgeterski post.

Nedostaju: nitko

Ilija Lončarević svojim izabranicima ''ne da mira'' ove sezone pa Inter redovito tjedno igra dvije utakmice. Osim onih prvenstvenih, trener igrače s manjom minutažom iskušava protiv niželigaša, a oni mu to uzvraćaju pobjedama. Tako je bilo i ovog puta u Stupniku, uoči gostovanja u Zadru.

Kako je ove sezone borba za ostanak iznimno neizvjesna, Žuti se iz tjedna u tjedan susreću s nekim ''davljenikom'', a jednim od njih može se nazvati i Zadar. Domaćin protiv Intera ima sjajnu priliku odvojiti se od Lokomotive (koja gostuje kod neugodnih Varaždinaca) i puca na pobjedu, ali nije prvi koji je najavljivao tri boda protiv Diva iz Zaprešića, a ostao praznih ruku.

Ni Interu ovo nije bezazlena utakmica. Kako su apetiti postali zahtjevniji (Europska liga), gosti će pokušati zadržati pozitivan niz uoči najvažnije utakmice sezone, protiv Splita u Zaprešiću. Suspendiranih nogometaša u žutom taboru nema, a sudeći po njihovoj proljetnoj formi, Zadrani će morati ponuditi nešto posebno kako bi ostavili bodove u Stanovima.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

26. kolo

Karlovac 19192:1Zagreb
Varaždin0:1Lokomotiva
Rijeka2:0Istra 1961
Dinamo1:0Osijek
Split1:0Šibenik
Zadar1:0Inter-Zaprešić
Hrvatski dragovoljac0:0Cibalia
Slaven Belupo1:2Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.04.2011. u 17:15
    Sa brkom u europu - Forza INTER
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.04.2011. u 12:11
    žali Bože kluba kojeg Miše trenira,možemo samo ispisat rekvijem Hajduku
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

26. kolo

Karlovac 19192:1Zagreb
Varaždin0:1Lokomotiva
Rijeka2:0Istra 1961
Dinamo1:0Osijek
Split1:0Šibenik
Zadar1:0Inter-Zaprešić
Hrvatski dragovoljac0:0Cibalia
Slaven Belupo1:2Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123