Nogomet

Guardiola: "Prvenstvo je ipak najvažnije"

Damir Žbulj • srijeda, 04.05.2011.
Guardiola: "Prvenstvo je ipak najvažnije"
Foto: EPA

Nogometaši Barcelone, nakon dva europska El Clasica, plasirali su se u londonsko finale Lige prvaka. U uzvratnom susretu na Camp Nou obranili su prednost iz prve utakmice te su ukupnim rezultatom 3:1 osigurali utakmicu na Wembleyju, gdje očekuju boljeg iz dvoboja Manchester Uniteda i Schalkea.

Peti ovosezonski sraz Barcelone i Reala završio je bez pobjednika, međutim, i neodlučeni rezultat bio je dovoljan da se katalonski div plasira u finale Lige prvaka. Trene Barcelone Josep Guardiola svjestan je kako konačni cilj nije ostvaren, kako njegove nogometaše očekuje još jedna, najvažnija, europska utakmica sezone, ali i posao u nacionalnom prvenstvu, koje treba privesti kraju.

"Mogu samo pohvaliti svoje igrače, koji su ostvarili nevjerojatnu stvar. Bili su nezaustavljivi, a zahvalio bih se svakom od njih na pruženoj partiji. Prvi europski naslov osvojen je na Wembleyju 1992. godine, a sada smo u poziciji da se borimo za četvrti", zadovoljan je bio strateg Barce.

Tijek utakmice prokomentirao je riječima: "U prvom poluvremenu, osim u prvih deset minuta, imali smo loptu u nogama i igrali smo odličan nogomet, no fantastični Iker Casillas zaustavio je sve pokušaje. U nastavku smo malo pali u igri, ali pogodak nam je ipak donio mirnoću. Doveli smo se u poziciju da nam Real, s postignutim još jednim pogotkom, stvori probleme."

"Naglasio bih odličnu predstavu koju su prikazali nogometaši Reala. Oni su ekipa koja ima devet naslova europskih prvaka, najbogatiji su klub na svijetu i znali smo da će nam biti teško protiv njih. Znali smo da će oni pružiti sve od sebe večeras", pohvalio je protivnika trener Katalonaca.

"U svlačionici momci zasluženo slave. Obavili smo toliko posla ove sezone, koja je bila izuzetno duga. Mnogim od mojih igrača ona je još počela na Svjetskom prvenstvu prošle godine i odličan je uspjeh što igramo finale nakon teške sezone, a povrh svega, još smo izbacili i veliku ekipu poput madridskog Reala. Sada se okrećemo prvenstvu. Očekuje nas derbi s Espanyolom, nakon kojeg ćemo biti blizu i ostvarenju još jednog našeg ovosezonskog cilja. Prvenstvo je ipak najvažnije natjecanje, koje ti daje najviše kredibiliteta, a dijele nas samo četiri boda od osvajanja", okrenuo se prema nacionalnom prvenstvu Guardiola.

Na pitanje o mogućem protivniku u finalu trener Barcelone je odgovorio: "Nisam siguran tko će nam biti protivnik, ali pretpostavljam da će to ipak biti Manchester United. Sir Alex Ferguson je uvijek ovdje, u borbi za naslove. Bila bi velika čast za mene, mladog trenera, da igram finale protiv njega."

Na klupi madridskog kluba, umjesto suspendiranog Josea Mourinha, sjedio je Aitor Karanka, ali niti on nije uspio ostvariti pobjedu protiv Guardioline ekipe. "Razgovarao sam s Mourinhom prije utakmice, prolazeći kroz razne scenarije, kako bi se mogla utakmica razvijati i kakve će biti naše reakcije u svakom trenutku. Nakon susreta Jose se javio u svlačionicu, čestitao je svim igračima na prikazanoj partiji. Da se situacija u prvoj utakmici nije tako razvila te da smo na Camp Nou stigli s 0:0, vjerujem kako bi sve završilo drugačije. Naši navijači mogu biti ponosni na ono što smo prikazali posljednjih mjesec dana. Još se igraju utakmice u prvenstvu i dok ono ne završi, još nije vrijeme za konačne ocjene sezone. Večeras su naši navijači mogli vidjeti što predstavlja Real, igrali smo požrtvovno, taktički raznovrsno, ali smo i stvarali prilike."

Liga prvaka, završnica

polufinale

Schalke 040:2Manchester United
Real Madrid0:2Barcelona
Barcelona1:1Real Madrid
Manchester United4:1Schalke 04

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.05.2011. u 01:04
    U ovoj drugoj utakmici neki traže dlaku u jajetu i ispriku ,sudac je odsudio vrlo dobro ,a Real je ispao već u prvoj utakmici doma ,što zbog sudaca ,što zbog neshvatljivo defanzivnog pristupa utakmici ,ipak se igralo doma i tu se trebala tražiti prednost ,a ne čekati Nou Camp da se traži prolaz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2011. u 19:22
    Dabane, problem je u tome što svi ti igrači koje i naveo ne igraju u Realu..to ti je tim Madridistima jedini problem, ali da su babi muda....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2011. u 18:41
    ne možete uspoređivat guardiolu sa fergusonom nikako...ferguson je stvorio rezultat sa puno generacija igrača, a guardiolu to tek čeka kad se osipa ova barca i odu prvo xavi i puyol pa onda iniesta messi itd...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2011. u 15:19
    Sigurno je Guardiola odličan trener, ali sad baš ga odmah proglašavat najboljim je pretjerano. Meni je impresivnije recimo kako je Hitzfeld sa Borrusijom osvojio Lp ili kako je Van Gaal sa mladom ekipom Ajaxa rasturao, a Ferguson izgradio Manchester od temelja, ima puno odličnih trenera,a mladi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2011. u 14:50
    pa kako ce real i imati, kad svaka akcija koja na nesto mirisi se sjece u korjenu???i zbog cega bi opce imalo veze koliko udaraca ima na gol??sto se mene tice dovoljan je jedan koji je gol...nista drugo...meni, a i svakom tko prati nogomet statistika nista na svijetu neznaci...statisticki schalke... [više na forumu]
    Obrisan korisnik