Liga prvaka, završnica, polufinale, 27.04.2011, 20:45 h
Real Madrid
Real Madrid 0:2 Barcelona
Barcelona

Barca jednom nogom na Wembleyu

Josip Piršljin • srijeda, 27.04.2011.
Barca jednom nogom na Wembleyu
Foto: EPA

Dva pogotka Lionela Messija srušila su Real Madrid u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka i gurnula Barcelonu jednom nogom na Wembley. Kako sada stvari stoje, ondje bismo mogli gledati reprizu finala iz 2009., kad su Katalonci svladali Manchester United. Barcelona će na svojem terenu imati, osim dva pogotka, veliku prednost jer će uzvrat na Camp Nou propustiti Jose Mourinho, Pepe i Sergio Ramos.

Real Madrid i Barcelona su večeras na stadionu Santiago Bernabeu odigrali svoj četvrti međusobni susret u ovoj sezoni. Nakon dva prvenstvena dvoboja i finala Kupa kralja, El Clasico smo gledali i u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka. Bio je to ukupno 212. sudar dva velika rivala i 83. pobjeda momčadi iz Katalonije. Barca je slavila s 2:0 i tako se veoma približila nastupu na Wembleyu. U prvom dijelu ekipe nisu bile previše raspoložene, no u nastavku uzbuđenja nije nedostajalo.

Trener Reala Jose Mourinho večeras zbog ozljeda nije mogao računati na Samija Khediru i Ricarda Carvalha, dok stručnjak na klupi Barcelone Josep Guardiola nije bio u mogućnosti koristiti usluge Andresa Inieste, jednog od najvažnijih igrača u momčadi aktualnih španjolskih prvaka. Uz Iniestu, u Guardiolinom sastavu nije bilo niti Maxwella i Adriana, a već je duže vrijeme izvan stroja Eric Abidal.

Prvo veće uzbuđenje gledatelji u Madridu vidjeli su u 11. minuti susreta. David Villa je primio loptu na desnoj strani i uputio opasan udarac prema vratima Ikera Casillasa, no lopta prolazi pored vratnice. U tim trenucima Barcelona je držala loptu u svojim nogama i pokušavala probiti gustu obranu Reala koji se koncentrirao na zaustavljanje gostujućih akcija i čekao svoju priliku iz kontranapada.

U 25. minuti Barcelona je stvorila novu veliku priliku kada je Lionel Messi, premda dobro čuvan, uspio sjajno asistirati Xaviju u šesnaestercu domaćih. Xavi je snažno pucao, ali njegov pokušaj zaustavlja Casillas, te se rezultat ne mijenja. Pred kraj prvog poluvremena igrači Kraljevskog kluba ipak su zaigrali otvorenije i stvorili nekoliko izglednih situacija, ali bez konkretnih učinaka.

U posljednjim minutama prvog dijela vidjeli smo nekoliko oštrih prekršaja što je rezultiralo rastom napetosti na travnjaku. Cristiano Ronaldo je u sudačkoj nadoknadi opasno zaprijetio Victoru Valdesu snažnim udarcem nakon kojeg je do pogotka probao doći i Mesut Özil, ali sudac je signalizirao zaleđe. Prvih 45 minuta nije obilovalo lijepim akcijama i dobrim potezima. Barcelona je bila nešto konkretnija, no obje momčadi su pokazale vrlo malo.

Mourinho je na poluvremenu u svlačionici ostavio Özila koji se nije istaknuo u prvom dijelu, a u igru ubacio Emmanuela Adebayora. Odmah početkom nastavka Barcelona je zaprijetila kada je Pedro Rodriguez u sredini kaznenog prostora pronašao Messija, ali Argentinac nije uspio uputiti pravi udarac. Ubrzo nakon toga na drugoj strani se u prilici našao Ronaldo čiji pokušaj blokira Carles Puyol.

U 52. minuti Sergio Ramos je oštro startao na Messija, te mu je glavni sudac Wolfgang Stark dodijelio žuti karton što znači da Ramos nema pravo nastupa na uzvratnoj utakmici u Barceloni. Devet minuta kasnije serija grubih prekršaja se nastavlja kada Pepe ruši Daniela Alvesa i ostavlja svoju ekipu u vrlo teškoj situaciji jer mu sudac pokazuje izravni crveni karton. Mourinho nije olako prihvatio tu sudačku odluku, te je i on zaradio isključenje i poslan je na tribine.

Katalonci su pokušali brzo iskoristiti brojčanu prednost na terenu. U 68. minuti Villa je pucao prema Casillasu, vratar Reala je to obranio, no lopta se odbija do Pedra koji glavom ipak ne pronalazi put do mreže domaćih. Nedugo potom Pedra zamijenjuje Ibrahim Afellay što se pokazalo kao odličan potez Guardiole jer je upravo Nizozemac sudjelovao u vodećem pogotku Barcelone. Afellay je sjajno prošao po desnoj strani i ubacio pred vrata Reala gdje se na pravom mjestu našao Messi koji šalje loptu u gol kroz noge Casillasu.

To je bio deseti pogodak Messija u Ligi prvaka čime je učvrstio poziciju vodećeg strijelca najjačeg europskog nogometnog natjecanja. No, Argentinac nije stao na toj brojci već je zabio još jedan gol čime je Realove šanse za plasman u finale sveo na minimum. Igrala se 87. minuta kada je Messi nanizao nekoliko domaćih igrača i poslao loptu pored nemoćnog Casillasa. Utakmica je završila rezultatom 0:2 i slavlje igrača i navijača Barcelone moglo je započeti.

Liga prvaka, završnica

polufinale

Schalke 040:2Manchester United
Real Madrid0:2Barcelona
Barcelona1:1Real Madrid
Manchester United4:1Schalke 04

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • GoGo729.04.2011. u 17:01
    http://www.youtube.com/watch?v=QX4S0CyRRpI
    GoGo7
  • Obrisan korisnik29.04.2011. u 12:50
    Ali znaju između Nogometa i Hoolywooda. Koliko god neki igrači kod Reala radi startova zaslužuju crvene, isto tako kad kod Barce jedni te isti igrači uporno simuliraju po više pita na utakmici zaslužuju isto.....( Pedro na zadnjoj utakmici )... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.04.2011. u 09:19
    Soecc, mislis li da ja volim takve stvari? Naravno da ne volim. Mene vjerojatno Busq zivcira vise nego tebe. Ne samo zbog ovakvih stvari, vec i zbog nekih gresaka koje radi u igri a moze ih lako izbjeci. Ovo je za osudu. Pedro se zabija u Arbelou i uvatija za glavu. Mascherano je također odglumija... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.04.2011. u 23:13
    VISCA BARCA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.04.2011. u 23:12
    slabiji ste za klasu brani te se na bernabeu zato poklopite se kako vas nije stid komentarista , U MADRIDU NEZNAJU RAZLIKU IZMEDU NOGOMETA I BOKSA
    Obrisan korisnik