Liga prvaka, završnica, polufinale, 26.04.2011, 20:45 h
Schalke 04
Schalke 04 0:2 Manchester United
Manchester United

Video: Schalke ipak nije izdržao

Damir Žbulj • utorak, 26.04.2011.
Video: Schalke ipak nije izdržao
Foto: EPA

Prva utakmica polufinala Lige prvaka očito je bila preveliki zalogaj za nogometaše Schalkea. Na njihovoj Veltins-Areni Manchester United im je očitao pravu malu lekciju nogometa i s velikim kapitalom od dva pogotka prednosti čeka uzvrat na svom Old Traffordu. Njemačka momčad je zahvaljujući sjajnom vrataru Manuelu Neueru odolijevala više od sat vremena, a onda je u razmaku od tri minute dvaput kapitulirala...

SCHALKE - MANCHESTER UNITED 0:2 (0:0)

Gelsenkirchen, AufSchalke Veltins Arena

Sudac: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)

Strijelci: Giggs 67', Rooney 69'

Schalke: Neuer - Uchida, Matip, Metzelder, Sarpei (Escudero 73') - Farfan, Papadopoulos, Jurado (Draxler 83'), Baumjohann (Kluge 53') - Edu, Raul Gonzalez
Trener: Ralf Rangnick

Manchester United: Van der Sar - Fabio, Ferdinand, Vidić, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Park Ji-Sung (Scholes 73') - Rooney (Nani 83'), Hernandez (Anderson 73')
Trener: Sir Alex Ferguson

Najznačajnije svjetsko klupsko nogometno natjecanje, europska Liga prvaka, stigla je gotovo do same završnice, u ždrijebu su ostale još samo četiri ekipe, a jednog putnika za London i Wembley odlučivao je dvoboj između Schalkea i Manchester Uniteda. Mnogi su ovaj polufinalni dvoboj najavljivali kao dvoboj 'Davida protiv Golijata', njemačku ekipu proglašavali najvećim iznenađenjem Lige prvaka, ali nogometaši iz Gelsenkirchena već su kroz čitavo ovosezonsko natjecanje, a posebno u dva četvrtfinalna dvoboja protiv aktualnog europskog prvaka Intera, dokazali kako su zaslužili svoje prvo polufinale najelitnijeg nogometnog natjecanja.

Schalke u dosadašnjih pet domaćih utakmica Lige prvaka ostvario svih pet pobjeda, a njihov strateg Ralf Rangnick na teren je ponovno izveo napadački orijentirani sastav, gdje je bilo mjesta i za Farfana, Jurada, Baumjohanna, Edua te naravno i za Raula Gonzaleza, dajući jasno do znanja protivniku kako se ne misli braniti na svom travnjaku. Veliki hendikep za njihovu obranu bio je izostanak Benedikta Howedesa, koji se nije oporavio od ozljede.

Gosti su u Njemačku doputovali bez ozlijeđenog Berbatova. prednost je na desnoj strani veznog reda dobio Valencia, ispred Portugalca Nanija, dok su u vrhu napada zaigrali Rooney i Javier Hernandez - Chicharito.

Na samom otvaranju utakmice, umjesto tradicionalnog 'ispitivanja snaga', obje ekipe krenule su otvoreno prema vratima protivnika, sa željom da u što ranijoj fazi utakmice stignu do vodstva. Već nakon samo 30-ak sekundi utakmice, Baumjohann je udarcem iz daljine zagrijao Van der Sara, dok su gosti odgovorili u trećoj minuti. Rooney je uputio udarac s ruba kaznenog prostora, iskosa s lijeve strane. Gađao je suprotan kut, ali domaći vratar Neuer vršcima prstiju loptu vadi ispod grede i šalje ju u korner.

Prema otvaranju susreta moglo se pretpostaviti kako će se ova utakmica razvijati u nastavku. Manchester je ponovno opasan u šestoj minuti. Pucao je Park, obranio Neuer, na odbijenu loptu natrčao je Hernandez, ali mu je dosuđeno 'sumnjivo' zaleđe. Još u istoj minuti, nakon odličnog ubacivanja s desne strane, u prilici je Chicharito, ali udarac s ruba 16-erca nije bio dovoljno opasan da ugrozi Neuera.

Nakon devet minuta igre do vodstva su mogli domaći nogometaši. Farfan je uputio udarac s ruba kaznenog prostora, ali je lopta otišla pored desne vratnice Van der Sara. Ostatak prvog poluvremena protekao je u potpunoj dominaciji gostujućih nogometaša, potisnuli su gotovo sve nogometaše Schalkea u njihov kazneni prostor, propustivši nekoliko odličnih prilika, a u većini njih od pogotka ih je spašavao fantastični Manuel Neuer.

Prvu nije realizirao mladi Meksikanac Hernandez u 14. minuti. Izbjegao je zaleđe, izašao sam ispred vratara, ali trenutno jedan od najboljih svjetskih vratara zaustavio je njegov pokušaj. Chicharito je u 21. minuti dobro protegnuo Neuera, no, udarac s ruba kaznenog prostora završio je u vanjskom dijelu mreže. Samo minutu kasnije, Rooney i Hernandez upropastili su kontru 'dva na dva', a u 26. minuti Meksikanac puca pored gola.

Prilike su se redale, domaći nisu mogli zaustaviti igrače Manchestera, ali nevjerojatni Neuer držao ih je u utakmici. Zaustavio je pokušaj Giggsa glavom u 28., Chicharita u 36. minuti, Fabio je u 38. minuti poslao loptu preko gola, a poluvrijeme je zaključeno još jednom maestralnom obranom njemačkog reprezentativca. Giggs je izašao sam ispred vratara Schalkea, ali nije ga uspio savladati. Na odmor se otišlo rezultatom 0:0, no, prema prikazanoj igri, jedini razlog tome bio je izvanredno raspoloženi vratar domaćih.

Nastavak nije donio gotovo nikakve promjene odnosa snaga na terenu. Nakon samo dvije minute igre, još jednom je odlično intervenirao Neuer, na udarac glavom Evre, dok je samo minutu kasnije Giggs prevario dvojicu svojih čuvara, no, udarac je otišao pored gola. Schalke je živnuo početkom posljednjih pola sata utakmice, Edu je opasno pucao iz daljine, ali ubrzo je stigao konačni odgovor gostiju.

Nakon 67 minuta igre Manchester je uspio svladati Neuera. Rooney je na 30-ak metara 'navukao' trojicu nogometaša Schalkea i odlično 'podvalio' loptu za Giggsa, koji ju napokon šalje u mrežu domaćih. Gosti su iskoristili zbunjenost njihove obrane i tri minute kasnije. Hernandez je odlično asistirao za Rooneyja, koji s desetak metara šalje loptu pored nemoćnog Neuera.

Gosti iz Manchestera, nakon zasluženog vodstva, primirili su utakmicu. Schalke je pokušavao ugroziti vrata Van der Sara udarcima iz daljine, ali do konkretnih prilika nisu uspjeli stići. Nogometaši Sir Alexa Fergusona još su jednom ove sezone pokazali svoje pravo lice. Pružili su odličnu partiju, zabili su dva pogotka u gostima, svoju mrežu sačuvali netaknutom, a da domaćim nogometašima nije bilo izvrsnog Neuera na vratima, poraz bi bio daleko uvjerljiviji.


Liga prvaka, završnica

polufinale

Schalke 040:2Manchester United
Real Madrid0:2Barcelona
Barcelona1:1Real Madrid
Manchester United4:1Schalke 04

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric27.04.2011. u 08:40
    Neuer je jedini igrac koji je jucer pokazao klasu za polufinale ostali nista. Igralo se 70-ak minuta samo na jedan gol i kad su malo preuzeli injactivu igraci Schalke-a onda su popili dva komada.Rooney igrac utakmice za mene defitivno, pass pokraj petorice igraca iza leda za Giggsa je pass za... [više na forumu]
    matbaric
  • Obrisan korisnik27.04.2011. u 07:41
    pa ti bi se živ pojeo da Real pobjedi :)))))  pa to je samo nogomet,daj ohladi malo
    Obrisan korisnik
  • satarash27.04.2011. u 01:43
    a ako slučajno real prođe onda će ferguson očitati lekciju mourinhu, da se malo spusti na zemlju!!
    satarash
  • satarash27.04.2011. u 01:42
    očekujem veliki finale između manchestera i barce i osvetu manua za poraz otprije 2 godine!!!
    satarash
  • Obrisan korisnik27.04.2011. u 00:53
    iako je mančester bio jako dobar, moram reč da me začudio šalke... pazi, oni nisu mogli spojit dva dodavanja, jesu ovi njih pritiskali jako, ali ovo danas su bili kiks dodavanja covjeku kojeg nitko nije markirao, lose kretanje... bas su me razocarali... pazi i protiv intera su imali jednog fizicki... [više na forumu]
    Obrisan korisnik