Nogomet

Zagreb i Šibenik drhte, povratak Pamića

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 07.05.2011.
Zagreb i Šibenik drhte, povratak Pamića
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon tri utakmice u petak, 28. kolo Prve HNL bit će dovršeno u subotu susretima u Vinkovcima, Karlovcu, Splitu, Rijeci i Koprivnici...

U zanimljivoj se situaciji nalaze nogometaši Cibalije uoči posljednja tri kola ove sezone. Prvoligaš s Bosuta preostalih će 270 minuta odraditi protiv momčadi koje se grčevito bore za ostanak, tako da slobodno možemo reći kako Vinkovčani jednim dijelom "kroje" sastav prvoligaškog društva za sljedeću sezonu.

Prvi na "meniju", u subotu od 20.10 (izravan TV prijenos), je Zagreb, čije brige ne "diraju" previše Stanka Mršića i njegove igrače. Osokoljena prošlotjednom pobjedom u Splitu, Cibalia želi osvojiti nova tri boda i upustiti se s Interom u borbu za četvrto mjesto.

"Mislim da smo kvotu domaćih neuspjeha u ovoj sezoni već ispucali", jasno je uoči utakmice poručio Tomislav Mazalović, koji se nakon oporavka od ozljede polako vraća u prvu momčad. Tamo, pak, u susretu sa Zagrepčanima sigurno neće biti Krešimira Prgometa, budući da je napadač Vinkovčana u dvoboju protiv Hajduka zaradio treći žuti karton.

Nedostaju: Prgomet (kartoni)

Nakon šest utakmica bez pobjede momčad Luke Pavlovića pred sobom ima zadaću osvajanja šest bodova u posljednja tri kola. Domaći podbačaj protiv Slaven Belupa doveo je zagrebaše na sam prag zone ispadanja, a žele li kupiti malo mira pred gostovanje Hajduka danas ne smiju upisati novi poraz. Bijeli stručni stožer nada se kako će televizijske kamere biti dodatan motiv u teškoj borbi koja im predstoji.

"Doveli smo se u nezgodnu situaciju, tri kola prije kraja očekuje nas borba za šest bodova. Cibalia je baš jedna borbena momčad, s opasnim Bartolovićem i Kresingerom i utakmica u Vinkovcima zaista će biti teška, ali nama na preostaje ništa drugo već da napravimo sve da dođemo do potrebnog rezultata."

Pjesnicima od pomoći neće biti kartonirani Jugović i Chiavarini, dok su probleme na treningu u četvrtak osjetili Krstanović, Šovšić i Celišćak. Zbog ozljede će definitivno izostati Jefthon. U konkurenciji je pak, nakon pauze od dvije utakmice, najavljen Mateo Pavlović, ali i juniori Trepšić i Cindrić.

Nedostaju: Jugović, Chiavarini (kartoni), Jefthon, Jurendić, Džolan (ozljede)

Karlovac će u 28. kolu Prve HNL na Čavlekovom stadionu ugostiti Istru 1961 na čijoj se klupi nalazi Igor Pamić, trener koji je doveo Karlovac na prvoligašku scenu. Istri su bodovi i više nego potrebni u borbi za prvoligaški status. S druge strane, Karlovac puno mirnije dočekuje utakmicu.

"Tražit ću od igrača da budu profesionalni i da odrade utakmicu onako kako najbolje znaju. Nadam se da smo bolja momčad od Istre i da ćemo to pokazati na terenu. S ničim nisam opterećen i nikakve me tenzije ne zanimaju, ali smatram da svaki Karlovčanin mora navijati za NK Karlovac", rekao je trener Karlovca, Srećko Lušić.

Dobra stvar za Lušića je što se u momčad vraćaju oporavljeni Karlo Primorac i Boris Pilipović, dva igrača koja su vrlo važna za igru Karlovca. Međutim, za utakmicu ne konkuriraju ozlijeđeni Ante Batarelo i Adis Stambolija.

Nedostaju: Batarelo, Stambolija (ozljeda)

Zanimljiva utakmica igrat će se u gradu na četiri rijeke, Karlovac kojeg je donedavno vodio aktualni trener Puljana Igor Pamić ugostit će momčad Istre 1961. Istra će nakon pobjeda u prošlome kolu protiv Varaždina i u Kupu Istre protiv trećeligaša Rovinja tražiti bod(ove) protiv Karlovca.

Pamić je najavio pobjedu protiv Karlovca, ali priznao je da mu neće biti lako. "Svi koji me poznaju znaju da moram učiniti sve kako bi Istra 1961 u Karlovcu uzela bodove. Za to sam plaćen. Naravno, nitko mi ne može oduzeti emocije. A njih će itekako biti, ne mogu zaboraviti gotovo četiri godine koje sam proveo u Karlovcu", rekao je trener Istre. Paminjo je dodao kako očekuje poštenu utakmicu i korektan pristup obje momčadi.

Istri će, osim već duže vrijeme ozlijeđenog Stranatića, nedostajati Mateo Sušić zbog kartona, a problema s ozljedom ima i Hasan Kacić te je sigurno da neće nastupiti u prvenstvenoj utakmici. Pamić je izjavio da već sada zna sastav koji će istrčati u Karlovcu.

Nedostaju: Stranatić, Kacić (ozljede), Sušić (kartoni)

Nova Hajdukova katastrofa u Sigetu donijela je nogometašima Splita tračak nade da bi na kraju sezone možda mogli završiti na poziciji broj dva. Naime, ukoliko bi na svom Parku mladeži porazili Zadar, njihov zaostatak za "Bilima" smanjio bi se na samo dva boda isto toliko kola prije kraja. Bilo kako bilo, za službenu potvrdu izlaska u Europu Splitovci moraju pobijediti Zadrane.

"Oni će sigurno igrati bunker. Momčad su koja teško dolazi do golova i bodova na gostovanjima. Kvalitetniji smo, očekujem da im uzvratimo za poraz na Stanovima kada smo izgubili u posljednjoj minuti. Svi priželjkujemo tri boda s kojima ćemo napraviti ono što nijednom klubu u Hrvatskoj nije uspjelo", rekao je trener Ivan Katalinić.

Kao što je i sam Katalinić napomenuo, Split neće moći računati jedino na kartoniranog Matu Pehara, no svi ostali prvotimci su na raspolaganju i svi preduvjeti su tu za još jednu pobjedu i potvrdu Europe!

Nedostaju: Pehar (kartoni)

Domaći trobod osvojen protiv Hrvatskog dragovoljca podignuo je Zadrane na prvoligaškoj ljestvici i doveo ih u lijepu situaciju uoči posljednja tri kola tekuće sezone. Samim tim, na gostovanje u Park mladeži odlaze nešto rasterećeniji, svjesni da su vrlo blizu ostanku u 1.HNL, ali istovremeno sa željom da susjedima ukradu pokoji bod.

Neće biti lako jer na nijednom ovogodišnjem gostovanju nije ni bilo, ali Zebić s tijekom tjedna trudio uvjeriti igrače da se za potvrdu prvoligaškog statusa treba još malo pomučiti i da je utakmica kod favoriziranih Splićana idealna situacija da pokažu. Ponovno će biti bez ozlijeđenog Marina Cona za kojeg je sezona vjerojatno već završila, ali se očekuje povratak nekolicine oporavljenika.

Sasvim sigurno neće biti kartoniranog Tonija Peze, pa se otvara jedno mjesto u sredini terena, a zadarski strateg će odlučiti hoće li ga popuniti igračem s napadačkim ili obrambenim sklonostima. Vjerojatnija je druga opcija jer je najveći broj gostujućih utakmice ove sezone Zadru primarna zadaća bila obrana vlastitog gola.

Nedostaju: Pezo (kartoni), Con (ozljeda)

Rijeka će u dvoboju protiv Šibenika pokušati nastaviti niz nepobjedivosti koji traje već posljednjih osam utakmica. Jedini koji je u proljetnom dijelu uspio svladati Scorijinu momčad je bio Varaždin u prvom kolu nastavka. Još bolje zvuči podatak da je u tih osam utakmica Rijeka primila samo dva pogotka, od čeha jedan iz kaznenog udarca.

Očito je da je Elvis Scoria odlično posložio obrambenu igru Rijeku, međutim u napadu baš i ne ide za što je najzaslužniji iznenadni odlazak Radomira Đalovića. Jedan od onih koji su zaduženi za napadačku "problematiku" je Hrvoje Štrok. "Nije lako ne izgubiti u osam susreta u nizu. Bilo bi jako dobro da i u zadnjim utakmicama ostavimo što bolji dojam. Posebno u tim susretima motiv moraju naći mladi igrači jer su oni budućnost kluba", rekao je Štrok koji je ove sezone postigao šest pogodaka.

Spomenimo još da će na utakmici protiv Šibenika svoj 24. rođendan obilježiti riječka navijačka skupina Armada.

Nedostaju: nitko

Pretposljednje gostovanje za Šibenčane je Kantrida. Susret protiv rasterećene Rijeke bit će susret u kojem će šibenski prvoligaš, unatoč svim problemima s igračkim kadrom, tražiti najmanje jedan bod, iznimno važan u borbi za ostanak u prvoligaškom društvu. Svoj optimizam Narančasti temelje na činjenici da u gostima cijelu sezonu igraju bolje, ali i na dobro odigrana dva posljednja susreta protiv, realno govoreći, jačih momčadi.

"Malo je problematična situacija s igračima tako da smo stvarno dosta oslabljeni. Fali nam pet, odnosno šest igrača iz prvih 11. Oni koji budu igrali, bar da budu zdravi, da mogu igrati i trčati, pa se nadamo da možemo ušićariti nešto, barem bod", istaknuo je u najavi utakmice trener Lokica.

Nakon dugo vremena na gol će ponovno stati Slavica. Upitno je što će biti s bočnim pozicijama, jer dva su igrača, Medvid i Spahija, upitna za nastup. Dilema je i tko će se pridružiti Jakolišu i Bačeliću-Grgiću (koji je također upitan, ali vjerujemo da će ipak igrati) u trojci iza napadača Jelića.

Nedostaju: Alispahić, Blažević (kartoni), Jurčević, Tokić, Bulat (ozljede)

Slaven Belupo nakon slavlja u Kranjčevićevoj opet ima posla sa zagrebačkim klubom, no Lokomotiva se u Koprivnici zbog stanja na tablici dočekuje u znatno "bezbrižnijoj atmosferi", kaže trener Roy Ferenčina. Prvi zadatak Slaven Belupa bit će proboj Jurčićeve obrane.

"Neće biti lagano, Lokomotiva se pod Jurčićem diže, a nama nedostaje gotovo cijeli vezni red", najavio je strateg koprivničkog prvoligaša. Zbog kartona će nedostajati Milardović i Purić, suspendiran je i Kokalović, a Jurakić je ozlijeđen.

Usprkos tome, u taboru Slaven Belupa osjeća se uloga favorita, a s tri boda bi Ferenčinini nogometaši mogli napraviti još jedan lijep pomak na ljestvici i približiti se samom vrhu tablice. "Vjerujem da Lokomotiva nema nikakvih izgleda. Prikažemo li igru kao protiv Cibalije i Zagreba naša pobjeda neće biti upitna", izjavio je uoči dvoboja napadač Tomislav Bušić.

Nedostaju: Milardović, Purić, Kokalović (kartoni), Jurakić (ozljede)

Nakon što nisu uspjeli pobijediti Karlovac u prošlom kolu, nogometaši Lokomotive još su pod većim pritiskom. U toj utakmici Lokomotiva je bila bolja momčad i tokom cijelog susreta napadala, no nije uspjela postići pogodak i osmi put ove sezone odigrala 0:0 te s jednim osvojenim bodom zadržala 14. poziciju na ljestvici.

Dobra vijest za Lokose je da njihov zaostatak nije velik, no u borbi za ostanak pobjeda protiv Slaven Belupa bila bi ključna. Tako Lokosi više ne mogu kalkulirati, moraju ići na pobjedu u svakoj utakmici te se može očekivati njihova ofenziva od prve minute i u večerašnjem susretu.

U utakmici protiv Slaven Belupa napad Lokomotive bit će pojačan nastupom najboljeg strijelca, Nina Bule, koji zbog tri prikupljena žuta kartona nije mogao nastupiti u prošlom kolu. Dok će napad biti ojačan, obrana će biti oslabljena. Naime, zbog ozljede najvjerojatnije do kraja sezone neće moći nastupiti Lamin Samateh.

Nedostaju: Antolić, Maleš, Samateh (ozljede)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

28. kolo

Dinamo1:0Inter-Zaprešić
Varaždin2:4Osijek
Hrvatski dragovoljac2:0Hajduk
Slaven Belupo2:2Lokomotiva
Karlovac 19191:1Istra 1961
Rijeka1:1Šibenik
Split3:2Zadar
Cibalia2:2Zagreb
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

28. kolo

Dinamo1:0Inter-Zaprešić
Varaždin2:4Osijek
Hrvatski dragovoljac2:0Hajduk
Slaven Belupo2:2Lokomotiva
Karlovac 19191:1Istra 1961
Rijeka1:1Šibenik
Split3:2Zadar
Cibalia2:2Zagreb
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Izdvojeno