Košarka

Cibona dominirala i izborila treću

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • nedjelja, 22.05.2011.
Cibona dominirala i izborila treću
Foto: FaH

Odlična predstava košarkaša Cibone produžila je neizvjesnost u zagrebačkoj polufinalnoj seriji hrvatskog prvenstva. Nakon tijesnog poraza u Sutinskim vrelima sredinom tjedna, Cibosi su se u uzvratu u Domu Dražena Petrovića riješili praktički svih briga već u prvom poluvremenu, uz bijeg do +30 na kraju druge četvrtine, što im nije bilo teško zadržati u nastavku utakmice...

Prvog finalista prvenstva dobili smo u subotu, u borbi za naslov bit će Zagreb CO, a na koga će ići, doznat ćemo u srijedu u Sutinskim vrelima. Cibona je izborila odlučujuću treću utakmicu u polufinalnoj seriji protiv Cedevite odličnim izdanjem na domaćem parketu, na putu do 107:88.

Cibosi su sasvim razmontirali svoje večerašnje suparnike već u prvih 20 minuta, najavivši vlastitu odličnu večer s 33:21 u prvoj dionici - no, drugu četvrtinu odradili su još kvalitetnije i na veliki odmor otišli s nevjerojatnih +30, 61:31.

Da će ovo biti utakmica u kojoj će Cedevita uspjeti obraniti jako malo, koga god Aco Petrović držao na parketu i s kakvom god petorkom pokušavao, višom ili nižom, vidjelo se vrlo rano. Nakon serije prekršaja i brzog izlaska iz bonusa na obje strane, s čime su suci vjerojatno htjeli smiriti moguću nervozu ili grubosti, Cibona je do prve značajnije prednosti stigla u petoj minuti. Uz poene Baraća i Bogdanovića nakon prodora, pa Bogdanovićevo polaganje u tranziciji nakon Baraćeve osvojene lopte, povezali su mini-seriju od 6:0 za odlazak na 17:9.

Aco Petrović je od svojih startera i glavnih zvijezda momčadi dobio jako malo, u prvoj četvrtini nešto su pokazali tek Žižić i Rudež, dok je Cibona imala daleko veći broj raspoloženih. Domaći igrači su vrlo lako, za Petrovićev ukus zasigurno i prelako, probijali svoje suparnike i zabijali iz reketa, a uz trend da ubacuje praktički bilo koji Cibonin adut koji se odvaži i proba prodor pod koš, Cedevita se ubrzo našla u velikim problemima. Priprijetili su samo nakratko, približivanjem do 21:18 tri minute do kraja prve dionice, pa dočekali ekspresan odgovor Cibosa.

Uz vodeće uloge Rozića i Vragovića i pomoć Vrbanca i Bogdanovića, Cibona je u završnici prve četvrtine izgradila prednost od 12 razlike, pa nastavila još jače u drugoj dionici. Tada je Aco Petrović već sasvim izmiješao petorku, pokušavao s Edwardsom na centru, pa s Kaštropilom na centru, pa bez pravog centra, a na vanjskim pozicijama s Princom i Trohom, pa vraćao startere - sve bez učinka.

Cibosi su se toliko nazabijali zicera iz prodora da sjajnih 22/29 iz igre, 76 posto, nije bilo iznenađenje, a u bijegu do 30 razlike u drugoj dionici sijevnule su i jedine dvije domaće trice u prvom poluvremenu, po jedna Rozićeva i Bogdanovićeva, što je dodatno demoraliziralo goste. U tom festivalu poena momčadi Josipa Vrankovića posebno su se istaknuli upravo Bogdanović i Rozić - prvi sa 16, a drugi s 14 poena, Roza bez promašaja iz igre (6/6).

U drugoj četvrtini Aco Petrović je sjeo na klupu, ne trošeći energiju za svoje uobičajeno vođenje utakmice.

Nakon -30 na poluvremenu, Cedeviti je u nastavku jedina nada mogla biti da se Cibona potpuno raspadne, ali to se ipak nije dogodilo. Petrovićeva momčad je u trećoj četvrtini pokazala znakove života u dva perioda, prvo smanjenjem na 61:38, a potom i približavanjem na 77:56 nakon što su Cibosi u 24. minuti bili na 75:44 - no, trice Vrbanca i Miljkovića, četiri poena Radoševića i Bogdanovićevo zakucavanje u kontri su u završnici te četvrtine vratili domaće na 91:63.

U posljednjih deset minuta ušlo se s 91:65, a u završnoj dionici dobili smo barem naznaku neizvjesnosti, ako to možemo tako nazvati. Hrvoje Kovačević, koji nije igrao u prvom poluvremenu, a u nastavku je pokazao da je možda trebao, zabio je dvije trice, a Corsley Edwards dodao četiri uzastopna poena u gostujućem smanjenju na 97:83 pet minuta do kraja, da bi za domaće odgovorio Tomislav Zubčić sa svoje dvije trice, po jednom iz svakog kuta, za 103:83 za Cibonu.

Priča je tu bila zapečaćena, a ulazak u posljednju minutu donio je priliku da Cibonini navijači pjesmom i uzvicima "šampioni" zahvale domaćim igračima na ovoj predstavi.

Najefikasniji igrač pobjednika bio je Bogdanović (29 poena, šut 10/17, pet skokova), dok je Rozić dodao 19 poena bez promašaja iz igre (8/8), uz pet asistencija i četiri osvojene lopte. Zubčić se pridružio sa 16 poena i pet skokova, a Vrbanc s 15 poena.

Goste je vodio Kovačević (22 poena), dok su Damjan Rudež i Marino Baždarić dodali po 13 poena, a Žižić poen manje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 15:29
    Na osnovu odgledane prve dvije Cibona je veliki favorit da prođe u finale. A tamo ih čeka Zagreb koji im apsolutno ne leži i koji ih na žalost dobiva bez većih problema. Navijač sam Cibone ali treba bit iskren pa reći da je Žorić sam previsoka prepreka...ko je gledao srazove Cibosa i Zagreba ove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 14:03
    Ako Cedevita ne udje u finale, onda Zagreb ide u Euroligu, a ako Cedevita udje u finale, onda ko osvoji prvenstvo izmedju Zagreba i Cedevite, ide u Euroligu! Bas je tesko zapamtit...
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda23.05.2011. u 13:13
    zagreb mora postat prvak da ide u euroligu.u svim drugim scenarijima u euroligu ide cedevita
    Master Yoda
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 09:56
    da, zagrebu je dovoljno to što je ušao u finale PH, ako cedevita NE izbori finale. tada zagreb sigurno igra EL-nažalost. jer će nas sigurno obrukati, ako budu igrali...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 09:40
    Dal neko zna ak cedevita izgubi dal zagreb bez obzira na finale slijedeće sezone igra Euroligu?
    Obrisan korisnik