Košarka

Zagreb CO u finalu prvenstva

Ivor Krapac • subota, 21.05.2011.
Zagreb CO u finalu prvenstva
Foto: FaH

Prvi put u klupskoj povijesti, košarkaši Zagreba CO probili su se u finale državnog prvenstva. Mravi su u drugoj utakmici polufinala doigravanja protiv Zadra došli do pobjede u susretu koji je bio izjednačen praktički od početka do kraja i time s 2-0 riješili ovu seriju u svoju korist...

Iako u polufinalu nisu imali prednost domaćeg parketa, s obzirom da su završili Ligu za prvaka iza Zadrana, Mravi iz Trnskog ipak su bili favoriti za prolazak u finale hrvatskog prvenstva. Tu svoju ulogu dodatno su podcrtali uvjerljivom predstavom i pobjedom u prvoj utakmici u Zadru, no na domaćem parketu imali su puno teži posao - Zadrani su bili u egalu praktički kroz cijeli susret, često i vodili, no na koncu je pobjeda ipak pripala domaćoj momčadi (84:78).

Odluka je pala u završnici utakmice, u kojoj je bilo i promašenih slobodnih bacanja i dosta nervoze s obje strane. Mravi su mogli počeli slaviti nakon što su Zadrovi igrači kod zaostatka od 82:78 izgubili loptu, propustivši svoju posljednju priliku, što je Kruno Simon na drugom kraju parketa naplatio povećanjem na konačnih +6.

Početak utakmice bio je drugačiji nego sredinom tjedna u Dvorani Krešimira Ćosića u Zadru. Tada su Mravi rano otišli do vrlo visoke prednosti i natjerali Zadrane da se dodatno iscrpe jureći za tim zaostatkom, dok su ovog puta stvari bile puno izjednačenije, a na poluvremenu su gosti mogli biti i zadovoljniji od favorita. Ponajprije zahvaljujući raspoloženom Marku Caru, na kraju druge četvrtine na semaforu je stajalo 41:40 za Zadar.

U prvoj četvrtini Mrave je vukao njihov kapetan Kruno Simon, uglavnom s probojima pod koš i poenima iz reketa, a kada su se tricama pridružili Mašić i Mulaomerović, u šestoj minuti bilo je 16:8 za domaću momčad. No, pokazalo se da to nije bila najava rezultatskog odmaka sličnom onom iz prve utakmice. Zadrani su vrlo brzo prepolovili zaostatak, a s tih četiri razlike otišlo se i na prvi dvominutni predah između četvrtina - bilo je 18:14 za Zagreb.

Uz četiri poena Ivana Batura i polaganje Ive Ivanova nakon osvojene lopte Pavla Marčinkovića na centru, u 12. minuti Zadrani su se vratili u egal, na 20:20. No, Mravi su prvo našli odgovor s košem i dodatnim bacanjem Simona, a zatim i tricama Damira Rančića i Petra Babića u odlasku do 29:23.

U tim minutama gosti nisu napravili previše, s izuzetkom Marka Cara, koji je nakratko usporio njihov pad tricom za smanjenje na 29:26. Mravi su uzvratili svojom serijom od 9:1 s kojom su otišli do dotad najvećih +11, uz Rančićevu tricu za 38:27 četiri i pol minute do poluvremena - no, iza toga više nisu pronašli odgovor na novi Carov nalet, bez zaustavljanja do kraja druge četvrtine.

Vodeći Zadrov strijelac je u nešto više od četiri minute ubilježio 12 poena, uključujući i dvije trice na Zagrebovu zonu koju je Ivica Burić postavio potkraj druge četvrtine, a s tom serijom, gosti su na poluvrijeme otišli s vodstvom.

Po povratku na parket u trećoj četvrtini, Car se "ohladio", dok su Žorić i Heytvelt, napadački diskretni u prvom poluvremenu, počeli davati više za Mrave. No, u Zadrovom sastavu su glavne uloge preuzeli Brandon Brown i Ive Ivanov, a u drugom dijelu treće dionice i Ivan Batur, pa nijedna momčad nije stekla osobitu prednost. Zadrani su u posljednjih deset minuta trebali ući s vodstvom, manje od pola minute do kraja treće imali su 61:57, no s izgubljenom loptom Cara nakon Simonove dvice za smanjenje na -2, Mravi su dobili priliku da tricom Mašića okrenu na 62:61, s koliko je ta četvrtina i završila.

Zadar je i rano u posljednjoj dionici imao +4, 66:62, no Mravi su uz glavne uloge Žorića i Simona izveli preokret i četiri i pol minute do kraja bili na 76:72. Na ulasku u posljednje dvije minute, ta je prednost narasla na 79:74, da bi Ive Ivanov, koji se prije toga dosta dugo odmarao na klupi zbog četiri prekršaja, sa svoja četiri uzastopna poena to smanjio na 79:78.

Žorić je 45 sekundi do kraja s dva slobodna bacanja povisio na 81:78, dok smo nakon toga vidjeli seriju promašenih slobodnih na obje strane, s po dva neuspješna Damira Mulaomerovića i Pavla Marčinkovića, a jedno od dva Krune Simona u povećanju Mrava na 82:78. S još samo 15 sekundi na semaforu, Zadrani su imali priliku zakomplicirati stvari, no Marčinkovićeva izgubljena lopta odnijela im je tu šansu - i priči je bio kraj, a Simon je samo zapečatio stvar na drugom kraju parketa.

Mravi su dobili priliku za slavlje i pripremu za finale, dok Zadrani mogu žaliti što nisu imali ponekog aduta više, možda Jakova Vladovića, koji se ove večeri ozlijedio vrlo rano i više se nije vraćao, a možda i Miru Bilana, koji je otišao usred sezone, a u borbi sa Žorićem i Heytveltom bi im bio vrlo koristan. Ovako su ipak bili igrački malo pretanki.

Zagreb bi svojeg protivnika u finalu mogao doznati u nedjelju, u slučaju da Cedevita u Domu Dražena Petrovića nadjača Cibonu i dovrši njihovu polufinalnu seriju s 2-0, a bude li drugačije, odluka u zagrebačkom polufinalnom ogledu pala bi sljedećeg tjedna.

Najefikasniji igrač novog finalista hrvatskog prvenstva je ove večeri bio kapetan Kruno Simon, s 23 poena i deset skokova. Luka Žorić dodao je 22 poena, sedam skokova, pet asistencija i tri blokade, a Josh Heytvelt 14 poena i devet skokova. Zadrane je s 26 poena vodio Marko Car, 23 u prvom poluvremenu, a dodao je i pet asistencija. Brandon Brown ubilježio je 17 poena i deset skokova, Ive Ivanov 16 poena i šest skokova, a Ivan Batur 15 poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.05.2011. u 11:38
    Eto..to bi bilo to!Zavrsila je jos jedna razocaravajuca sezona.Za razliku od prethodnih koje su bile frustrirajuae zbog dominacije Cibone,sudackih kradja,nedostatka srice i neznam cega sve ne,ova je donila nesto sto cemo u narednom razdoblju zvati payback time.Moracemo platiti sve te frustrirajuce... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2011. u 02:02
    Prvo da kažem da nisam navijač Zagreba ali išao sam pogledat utakmicu iz radoznalosti i istina bilo je par glupih odluka sudaca,ali definitvno igrač odluke je bio Marko Car.Iako je zabio 26 koševa ne mogu vjerovat koliko taj igrač može biti glup u svojoj sebičnosti i apsolutnom nedostatku timskog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • fedorad22.05.2011. u 00:06
    Zagreb ko u NBA-u.Gledalište u majicama klupske boje.Lipo bome...
    fedorad
  • manu21.05.2011. u 22:57
    nema ništa od uskoka kada veliki klubovi kao npr. cibona nemog nači sponzora,a Zagreb sponzoriraju sve državne firme.o tome koliko su uprave Zadra pokrale novca govori da su ugovori nekim igracima bili 3 puta veći nego u prijašnjim klubovima.pametnom dosta
    manu
  • Obrisan korisnik21.05.2011. u 22:51
    jadan zadar, tamo se uprava skuplja po svetom petru ili svetom kaljmeti? je.biga uskok diše za vratom
    Obrisan korisnik