Košarka

Cedevita odgovorila na Cibonin izazov

Ivor Krapac • srijeda, 25.05.2011.
Cedevita odgovorila na Cibonin izazov
Foto: FaH

Košarkaši Cedevite osigurali su ogled sa Zagrebom CO u finalu hrvatskog prvenstva. U odlučujućoj utakmici polufinala protiv Cibone, Cedevitini igrači su na domaćem parketu, u Sutinskim vrelima, pokazali drugačije lice nego u nedjelju u Domu Dražena Petrovića, uz puno više energije na putu do pobjede i prolaska u borbu za titulu...

Imali su ulogu favorita, a s tom ulogom, i dosta pritiska na svojim leđima, no za razliku od prve dvije utakmice, u kojima im je Cibona zadala jako puno problema, Cedevitini igrači su u trećoj došli na svoje i uz uvjerljiviji nastup s 92:80 osigurali prvo finale prvenstva u klupskoj povijesti. U borbi za naslov čekat će ih još jedan debitant u finalu doigravanja, Zagreb CO, a osim za naslov prvaka, bit će to i izravna borba za hrvatskog sudionika Eurolige u sljedećoj sezoni.

Momčad Ace Petrovića je ove srijede tražila iskupljenje za nedjeljno blijedo izdanje u drugoj utakmici, u Domu Dražena Petrovića, kada ih je Cibona potopila već do poluvremena, okončanog sa 61:31. Da su ovog puta Cedevitini igrači puno koncentriraniji, pogotovo obrambeno, moglo se vidjeti već u ranoj fazi utakmice, s 24:20 nakon prvih deset minuta, do kraja druge dionice su tu prednost povećali na 48:40, a u nastavku im Cibosi više nisu prišli bliže od pet razlike.

No, kao i u dosadašnje dvije utakmice, početak susreta je i ovog puta bio Cibonin. Do polovice prve četvrtine, momčad Josipa Vrankovića je dvaput dolazila do pet poena prednosti, ali u usporedbi s nedjeljnim slučajem, u srijedu nisu uspjeli odmaknuti još i dalje - Cedevita je zadržala priključak i potkraj prve dionice došla na svoje.

Na dobro otvaranje Bojana Bogdanovića i Leona Radoševića za Cibose, domaći su odgovorili s vodećim ulogama Damjana Rudeža i Hrvoja Kovačevića, koji je bio u startnoj petorci, na putu do preokreta i +4 nakon prvih deset minuta. Razlika od prošle utakmice je ponajprije bila u obrambenoj reakciji Cedevitinih igrača. Iako ne možemo reći da su u tom segmentu baš briljirali ni u ovoj utakmici, barem su natjerali suparnike da za svoje poene rade malo teže, bez serije prodora i polaganja kakve su Cibosi imali prije tri dana.

U drugoj dionici Cibona se držala na tri-četiri poena zaostatka sve do serije Tomislava Petrovića, koji je sa sedam poena u kratkom razdoblju vukao Cedevitu do 38:30 u 17. minuti. Do kraja prvog poluvremena, u napadu je od Petrovića palicu preuzeo Bracey Wright, ovog puta bez čekanja da mu se otvori šut - išao ga je tražiti sam, prvo prodorima i polaganjima, a zatim mu se otvorilo i s poludistance i trice, na putu do domaćih +8 na poluvremenu. U nešto više od tri minute u završnici druge dionice, američki šuter ubilježio je osam poena.

Rano u trećoj četvrtini, uz tricu Marina Baždarića i četiri poena Rudeža, Cedevitina prednost narasla je do 55:42. U nastavku, Bogdanović je uzvratio s dvije trice, Pankracije Barać pridodao svoja jedina četiri poena večeras, a Karlo Vragović dovršio Ciboninu seriju od 12:4, s kojom su smanjili na 59:54 u 25. minuti - no, pokazalo se da bliže od toga više neće doći.

Uz poene Baždarića, Rudeža i Andrije Žižića, koji je dotad bio napadački nezapažen, domaći su ponovno pobjegli, do 65:54 tri minute do kraja četvrtine, a kako je Žižić i do kraja te dionice koristio što ga čuva fizički slabiji i defanzivno naivniji Tomislav Zubčić, razlika nije značajno padala. Uoči posljednjih deset minuta bilo je 71:63.

Žižić je s košem i dodatnim bacanjem nakon Zubčićevog prekršaja povisio na 74:63 rano u četvrtoj, što je Josipa Vrankovića natjeralo da pokuša s Jurom Lalićem na "petici", no novi problem za goste stigao je tricom Wrighta iz kuta za odmak do 77:63, devet minuta do kraja. Cibosi su se odbili predati, uzvratili su serijom od 7:0, s četiri Lalićeva poena nakon asistencija pod koš u tom razdoblju, za smanjenje na 77:70, ali ta probuđena nada nije trajala dugo.

Žižić s nova četiri poena, a Hrvoje Kovačević tricom osigurali su domaći bijeg do 84:70 pet minuta do kraja, nakon čega je jedini trag nade za goste bila mini-serija od 5:0 kojom su prišli na 84:75 - no, s tricom Rudeža i dvicom Žižića iz kuta, na putu do domaćih 92:77, nestala je sva dvojba o drugom finalistu.

Među više junaka domaće momčadi, vrijedi izdvojiti Žižićev učinak, 21 poen i sedam skokova. Damjan Rudež dodao je 17, Bracey Wright 13 poena, a Marino Baždarić 12 poena, po pet skokova i asistencija i tri osvojene lopte. Dontaye Draper istaknuo se s osam asistencija, uhvatio je i pet skokova, dok realizatorski nije bio učinkovit, sa samo dva poena iz slobodnih bacanja, uz 0/6 iz igre.

U Ciboninom sastavu je najviše zabio, već po običaju, Bojan Bogdanović, ovog puta s 26 poena, a dodao je i šest skokova i četiri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte. Leon Radošević ubilježio je 23 poena, dok nitko drugi nije zabio više od deset, koliko je imao Goran Vrbanc.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 09:11
    Cim krene prodaja, ide se po godišnju za Cibonu! Neke ljubavi su vječne! PS Svaka čast vitaminima, neka uzmu prvenstvo kad cibosi nisu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2011. u 07:22
    bravo Cedevita, svaka čast na odigranoj ciloj sezoni.. nadan se da će osvojit prvenstvo i iduće sezone igrati Euroligu jer su realno jedini klub koji to stvarno zaslužuje uzevši u obzir izvore financiranja i općenito temelje na kojima počiva..
    Obrisan korisnik
  • trailer trash26.05.2011. u 00:23
    Marin Rozić je u prošloj tekmi šutirao valjda prvi i zadnji put u životu 8/8, a Bogdanović utrpao 30 poena te je bilo jasno da se takva šuterska večer neće ponoviti. Cedevita je komedija od ekipe, ali želim im da uđu u Euroligu jer jedini imaju koliko-toliko zdrave temelje pa će nadam se nešto i... [više na forumu]
    trailer trash
  • trailer trash26.05.2011. u 00:22
    Marin Rozić je u prošloj tekmi šutirao valjda prvi i zadnji put u životu 8/8, a Bogdanović utrpao 30 poena te je bilo jasno da se takva šuterska večer neće ponoviti. Cedevita je komedija od ekipe, ali želim im da uđu u Euroligu jer jedini imaju koliko-toliko zdrave temelje pa će nadam se nešto i... [više na forumu]
    trailer trash
  • nido26.05.2011. u 00:09
    ...ustat ce div kad tad a nadam se sljedece sezone vec pa ce ispit kojekakve jebene napitke....pun mi je kufer napuhanog ace....ocu veliku i staru CIBONU!!!
    nido