Tenis

Dodig odjurio nakon kiše

Ivor Krapac • četvrtak, 16.06.2011.
Dodig odjurio nakon kiše
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Dodig proslavio je i treću pobjedu na ATP turniru na travi Hertogenboscha. Dodig je prošao najteži ovotjedni izazov u tri seta četvrtfinala protiv Rusa Tejmuraza Gabašvilija, uz preokret po povratku na teren poslije kišnog prekida koji je poslao igrače u svlačionice nakon što je Rus glatko osvojio prvi set. U nastavku se Ivan razbudio i izborio svoje treće polufinale na ATP Touru, sve u ovoj sezoni...

Najuspješnija sezona karijere Ivana Dodiga, prva u kojoj redovito igra na ATP turnirima, dobila je novo lijepo poglavlje. Treći hrvatski reket izborio je polufinale na travi Hertogenboscha opravdavajući ulogu favorita i status četvrtog nositelja u ogledu s nepostavljenim Rusom Tejmurazom Gabašvilijem, kojeg je za malo manje od dva sata nadjačao s 2:6, 6:1 i 6:2. Osim što se igralo, meč je imao i dvosatni kišni prekid nakon prvog seta, koji je, kako se pokazalo, pomogao Ivanu, s obzirom da je nakon toga okrenuo meč u svoju korist.

Treći hrvatski polufinalist

Dodig je probojem u polufinale postao treći hrvatski tenisač koji je došao među posljednja četiri na ovom ATP turniru, koji je prvi put održan 1990. godine. Mario Ančić je 2004. izgubio u polufinalu, pa u naredne dvije sezone odlazio do kraja, dok je, nakon Ančićevih naslova iz '05. i '06., palicu preuzeo Ivan Ljubičić, koji je '07. proslavio svoj jedini ATP naslov na travi.

Za početak, stvari su izgledale puno povoljnije za 26-godišnjeg Rusa rodom i korijenima iz Gruzije, 142. na svijetu. Gabašvili je otvorio meč puno uvjerljivije nego četvrtopostavljeni hrvatski adut, s dva breaka na putu do 4:0, nakon čega se Ivan nije uspio vratiti u prvi set. Jedinu manju priliku imao je kod zaostatka od 4:1, kada je Rus držao nakon 30:40 i još jedne Dodigove break-lopte.

Nakon prvog seta u kojem mu je suparnik brzo pobjegao, za Ivana nije bila loša vijest što je pala kiša, zbog koje su morali na nešto više od dva sata predaha u svlačionicama. Po povratku na teren, 26-godišnji Međugorac dominirao je drugim setom, u trećem je bilo nešto teže, no i u tom dijelu meča pronašao je put.

U drugoj dionici Dodig je riješio stvar s dva breaka, za 2:0 i 5:1, u prvom slučaju uz okretanje 40:15. Početkom trećeg seta nije išlo lako na servisu. Ivan je u drugom gemu izvukao gem-loptu, a dva gema kasnije držao za 2:2 nakon 30:30 i dva izjednačenja, da bi breakom za 3:2 stigao korak bliže pobjedi.

Zabio 16 asova

Ivanu je na putu do pobjede pomogao vrlo dobar servis, sa 16 asova i 65 posto ubačenog prvog. Posebno može biti zadovoljan serviranjem u drugom setu, u tom dijelu meča imao je devet asova i odličnih 81 posto ubačenog prvog servisa (17/21) u četiri servis-gema.

U šestom gemu dogodili su se novi problemi na servisu hrvatskog aduta, s prve tri dvostruke pogreške u meču, što je Gabašviliju pomoglo da stigne do dvije nevezane break-lopte. Dodig je izvukao obje i držao za 4:2, da bi odmah potom, u još jednom dugom gemu, breaknuo za 5:2 i porušio suparnikovu nadu u ovom četvrtfinalu.

Ivan će u petak igrati svoje treće ATP polufinale u sezoni i karijeri, nakon što je otišao do kraja na PBZ Zagreb Indoorsu, a na turniru iz serije 500 u Barceloni zapeo protiv Rafaela Nadala među posljednja četiri. Polufinalni suparnik bit će mu jači iz ogleda Nijemca Denisa Gremelmayra i drugopostavljenog Cipranina Marcosa Baghdatisa, koji će zbog novog naleta kiše na teren tek u petak, što nije loša vijest za hrvatskog aduta. Njegovom idućem suparniku će polufinale biti drugi meč u istom danu.

Baghdatis i Gremelmayr će u 11 sati otvoriti petak na središnjem terenu, a polufinalni ogled s Dodigom na rasporedu je na kraju dana, peti iza 11 sati.

ATP Hertogenbosch, 16.6.2011., četvrtfinale: Dodig (Hrvatska, 4) - Gabašvili (Rusija) 2:6, 6:1, 6:2.

Prekinuto zbog kiše: Giraldo (Kolumbija) - Tursunov (Rusija) 3:6, 6:4, 4:4, Malisse (Belgija, 3) - Bogomolov Jr. (SAD) 6:2, 4:3.

Parovi, četvrtfinale: Lindstedt/Tecau (Švedska/Rumunjska, 2) - Dlouhy/Kohlmann (Češka/Njemačka) 7:6(6), 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 09:16
    Bravo Ivane!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 08:50
    Osvoji li turnir ulazi u top 30, a onda je već nositelj na GS. A danas mu protivnik igra dva meča, tako da je finale blizu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2011. u 01:35
    svaka cas, neopisivo mi je drago za tog momka, steta kaj nije poceo igrati ovako prije 2 god. spustio bi se u moguce 20 i napravio neki rezultat na gs sigurno, tipa medju 8.. mozda jos nije kasno ni za to.. idemo ivane
    Obrisan korisnik
  • zrinkec17.06.2011. u 01:22
    Bravo Dodig dokazao je da zna i može na travi :)
    zrinkec
  • Obrisan korisnik16.06.2011. u 23:20
    fala bogu da nije izgubišvili,šala mala svaka čast,sve bolji i bolji,baš ga je gušt gledat bori se za svaku loptu svaki poen,ni malo indisponiranosti
    Obrisan korisnik