Nogomet

(Ne)kontrolirani nogomet

Piše:Damir Žbulj • utorak, 23.08.2011.
(Ne)kontrolirani nogomet
Foto: Kristijan Komarica

Dinamo i drama idu ruku pod ruku. Kakva bi to bila uzvratna europska utakmica zagrebačkog sastava da nismo morali strepiti za konačni rezultat do same završnice utakmice? Još jako puno posla očekuje igrače i trenera Dinama, jer ova utakmica je ponovno dokazala svu ranjivost modrog sastava, koju će znalački iskoristiti ostali sudionici Lige prvaka.

Ivan Kelava: Vratar Dinama je u prvom susretu, osim kad je išao po loptu u mrežu, bio bez gotovo bez posla, dok je u uzvratu već nakon pet minuta igre spašavao svoju momčad. Odlično je istrčao, uklizao i obranio situaciju jedan na jedan sa švedskim napadačem. Nastavio je s dobrom partijom i u idućim minutama, a najviše posla imao je s visokim ubačajima u njegov kazneni prostor. U nastavku bio na mukama, zaustavljao udarce iz igre, ali iz slobodnog udarca u 69. minuti nije mogao pokriti svoj bliži kut. Fantastičnim obranama u završnih 15-ak minuta spasio Dinamov plasman u Ligu prvaka.

Šime Vrsaljko (do 50. minute, crveni karton): Vrsaljko je u prvom dijelu pokazao više nego u Zagrebu, ali u nastavku susreta nervoznim startom, kakvog si igrač u ovoj fazi natjecanja ne smije dopustiti, dobio i crveni karton te tako unio dodatnu nervozu na teren. Možda je sudačka odluka bila i prestroga, ali nije smio dati povoda sucu da ga pošalje ranije u svlačionicu. Gotovo je koštao Dinamo nastupa u Ligi prvaka.

Tonel: Doktor Tonel neobično je nesigurno ušao u ovaj susret. Za slabije procjene u samom otvaranju iskupio se u ostatku utakmice, smirio se i kvalitetnim intervencijama vratio se na razinu igre koju od njega očekujemo. Kao i čitava obrana u posljednjih pola sata grčevito branio Dinamova vrata.

Domagoj Vida: Vida kao da želi dobrim igrama dodatno opravdati naknadni poziv izbornika, koji ga je vratio na reprezentativni popis. Odlično je čitao napade domaćina, požrtvovan, kao i uvijek, beskompromisan u startovima. Dinamo je napravio odličan posao dovođenjem mladog Slavonca. Spašavao u završnici, odradio svoj posao vrhunski.

Leandro Cufre: Uskočio u sastav te je zauzeo mjesto 'načetog' Ibaneza. U prvih pola sata svoj defenzivni posao odradio je korektno, priključio se u nekoliko navrata i napadu, naravno, niti približno onoliko puta koliko smo navikli gledati od njegova sunarodnjaka Lucha, nije stvarao opasnost ubačajima u protivničkom kaznenom prostoru. Kraj prvog dijela nije odigrao na očekivanoj razini, ulazio u pogreške, a zbog jedne izgubljene lopte i igranja rukom, zaradio i žuti karton. Velikom pogreškom i lošom intervencijom u samoj završnici utakmice skrivio drugi pogodak Šveđana. Bila je ovo utakmica za zaborav iskusnog rutinera.

Adrian Calello: Argentinac je ponovno odigrao dobru utakmicu, dok je igrao na svojoj prirodnoj poziciji. Možda se njegov doprinos niti ne vidi na prvu, ali Calello je ponovno svoj posao za koji je zadužen odradio kvalitetno. Pravovremen u startovima, jedina zamjerka mu je pomalo nepotrebno zarađen žuti karton, na suparničkoj polovici, kada nije bilo prave opasnosti za Dinamo. Silom prilika, isključenjem Vrsaljka zauzeo njegovo mjesto u zadnjoj liniji, gdje se i nije najbolje snašao.

Jerko Leko: Uz raspoloženog Calella, koji je odradio i veći dio njegova posla, očekivalo se da će Leko više sudjelovati u igri prema naprijed. No, niti on se nije nametnuo, gotovo bez opasnog udarca prema protivničkim vratima, a većina pokušaja ubačaja nije pronašla njegove suigrače.

Milan Badelj: Najlošija ovosezonska partija Milana Badelja. Nije se nametnuo na sredini terena, gubio lopte, komplicirao, 'zakuhao' jednu opasnu situaciju u prvom poluvremenu pred Dinamovim vratima, koju srećom Šveđani nisu iskoristili. U nastavku neprimjetan, osim po izgubljenim loptama i pogrešnim proigravanjima.

Sammir (do 81. minute): Nije nažalost ponovio maestralnu zagrebačku partiju, ali je i u ovom susretu bio jedan od boljih na terenu. Ponovno neumorno trčao, i u nekoliko navrata odlično uposlio Rukavinu. Međutim, pošto Ruki nije zabio tako niti njegov doprinos nije honoriran na pravi način.

Ante Rukavina (do 87. minute): Rukavina je bio rastrčan, ponovno izuzetno aktivan, ali večeras je Ante izludio Dinamove navijače. U tri navrata se našao u 100-postotnim prilikama. Nije zabio pogodak, kojim bi primirili Šveđane, a posljedica promašaja bila je nepotrebno uzbudljiva završnica pred Dinamovim vratima.

Fatos Beqiraj (do 57. minute): Gotovo neprimjetan na terenu, osim jednog slabog pokušaja u prvom dijelu, ali i velike prilike u 55. minuti utakmice, kada je mogao prelomiti susret na Dinamovu stranu. Nije niti blizu prošlosezonske forme, a u 57. minuti zasluženo je povučen s terena.

Mateo Kovačić (od 57. minute): Mladi Mateo u nekoliko navrata je pokazao kako je budućnost zagrebačkog kluba. Potegnuo nekoliko kontri, ali nije bio smiren u završnici.

Mario Šitum (od 81. minute): Dinamo se grčevito branio u završnici utakmice pa Šitum nije imao što za pokazati u igri prema naprijed.

Ivan Krstanović (od 87. minute): Igrao premalo za ocjenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.08.2011. u 19:04
    djelomicno si u pravu johnny, profesionalnim prekrsajem se naziva i lagani prekrsaj na centru nekim bodychekom, laganim povlacenjem ili ulaskom u putanju, a da bi se sprijecila opasna kontra...u svakom slucaju ovo nije bio profesionalni prekrsaj...
    Obrisan korisnik
  • johnny00824.08.2011. u 16:29
     profesionalni prekrsaj je kad ZADNJI igrac faulira protivnika koji je u izglednoj situaciji isao sam na gol, a ne kad ga ovaj skrsi na centru uz postavljenu obranu iza sebe...takve gluposti o profesionalnom prekrsaju govore neinformirani komentatori koji pokusavaju ispast strasno pametni...
    johnny008
  • Obrisan korisnik24.08.2011. u 11:34
    Sve opaske autora teksta stoje. Leko može igrati samo zadnjeg veznog i tu je puno bolji od Calella. Krstanović i Bečiraj obične panjine treba gurati ove mlade Kovačića Šituma i Tomečaka!
    Obrisan korisnik
  • tribilium24.08.2011. u 10:48
    Ako se zanemare tri promašene šanse, od kojih je dvije by the way sam strvorio svojim kretanjem, a koje nisu toliko čiste kako to izgleda na prvi pogled, rukavina je bio jedan od najboljih. kod prve šanse je bio izbačen previše u livu stranu, i realno iz one pozicije kroz golmana koji je odlično... [više na forumu]
    tribilium
  • skembi24.08.2011. u 10:31
    Samir je na kraju krepavao, a Badelj bi trebao biti korisniji u obrani (trebao iako to jučer nije pokazao), no ako je već trebao izvesti Badelja logična zamjena bi bio Sylvestr koji je prodoran po boku ali šta je tu je.
    skembi