Tenis

Dodig zapeo na bivšem polufinalistu

Ivor Krapac • utorak, 30.08.2011.
Dodig zapeo na bivšem polufinalistu
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Dodig nije se pridružio Marinu Čiliću i Ivi Karloviću u drugom kolu muškog turnira US Opena. Nakon četiri sata i dvije minute, treći hrvatski reket je na startu izgubio od Nikolaja Davidenka, koji pamti newyorški Grand Slam turnir po polufinalima iz 2006. i '07. godine...

Na kraju ljetne sjevernoameričke turneje, na kojoj je, između ostalog, pobijedio i Rafaela Nadala na putu do osmine finala Masters 1000 turnira u Montrealu, a kasnije došao i do renkinga karijere, trenutnog 33. mjesta na svijetu, Ivan Dodig ostao je praznih ruku na US Openu. Nikolaj Davidenko nije bio najlakši ždrijeb za 32-postavljenog hrvatskog aduta, ali s obzirom na formu iskusnog Rusa, prilika nije izgledala loše - no, na koncu se radovao 30-godišnji ruski tenisač, 39. na ATP ljestvici, koji je sa 6:7(6), 6:3, 6:0, 2:6 i 6:2 preskočio prvu prepreku.

Meč je trajao malo više od četiri sata, a Dodigov poraz bio je prvi hrvatski ove godine na US Openu. Podsjetimo, u ponedjeljak su prvo kolo prošli Marin Čilić i Ivo Karlović, dok se ranije u utorak u drugo kolo ženskog turnira probila Mirjana Lučić.

"Kvrga" - treći put

Treći set bez osvojenog gema nije bio jedini takav za Dodiga ove godine na Grand Slam turnirima. I u porazima na Australian Openu i Wimbledonu dogodila mu se takva neugoda, u Melbourneu protiv Novaka Đokovića, a na londonskoj travi protiv Ryana Harrisona.

Ivanu se u sva tri ovogodišnja slučaja takav set dogodio na jednom od četiri najveća, a prije toga, posljednju "kvrgu" pretrpio je u svibnju pretprošle sezone na Challengeru u San Remu, u porazu sa samo dva osvojena gema protiv Srbina Ilije Bozoljca.

Dodig je, tako, zaključio Grand Slam godinu uz rezultate koji se ne uklapaju u sliku inače vrlo uspješne sezone, koja je čak i iznad postavljenih planova mjesecima unatrag. Na četiri najveća je, međutim, proslavio pobjedu jedino u prvom kolu Australian Opena, u hrvatskom ogledu s Karlovićem, a nakon što ga je u Melbourneu u drugom kolu zaustavio Novak Đoković, na Roland Garrosu (Pere Riba) i Wimbledonu (Ryan Harrison) gubio je u istoj fazi kao i u New Yorku, već na startu.

Kroz meč uspona i padova, Ivan je izdržao sat i 17 minuta dugi prvi set, bez breaka na bilo kojoj strani, uz odluku u tie-breaku u kojem su mu trebale tri set-lopte, s prolazom kod 7:6, nakon što je propustio 6:4. Poslije Davidenkovog preokreta i trećeg seta u kojem nije uhvatio ni gem, treći hrvatski reket vratio je nadu puno boljim četvrtim setom, ali u petom više nije išlo. Iskusni Rus je s dva breaka otišao do 4:1 i do kraja zadržao prednost.

Može li Hrvatska dobiti trećeg sudionika drugog kola u muškoj konkurenciji, sada će ostati na Ivanu Ljubičiću, koji kasnije u utorak ide na Slovenca Blaža Kavčiča.

US Open, tenisači, prvo kolo:
Davidenko (Rusija) - Dodig (Hrvatska, 32) 6:7(6), 6:3, 6:0, 2:6, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren31.08.2011. u 08:33
    apsolutno. nisam gledao meč, ali očito je da je bilo oscilacija
    Zdren
  • Obrisan korisnik31.08.2011. u 06:57
    Bas steta,Davydenko je bio dobra prilika za proc dalje ali ne uz ovakve velike padove u igri!
    Obrisan korisnik