Tenis

Hrvatska na tragu svjetskih prvaka

Ivor Krapac • nedjelja, 11.09.2011.
Hrvatska na tragu svjetskih prvaka
Foto: Bruno Karadža

S dovoljno vremena za pripremu i prilagodbu do petka, kada će se odigrati prva dva singla, hrvatski tenisači doputovali su u južnoafrički Potchefstroom, gdje će se od 16. do 18. rujna s domaćom reprezentacijom sresti u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa. Hrvatski reprezentativci predvođeni izbornikom Goranom Prpićem su u JAR stigli šest dana ranije zbog prilagodbe na veliku nadmorsku visinu, a u hotelskom kompleksu u kojem su odsjeli dočekale su ih fotografije aktualnih svjetskih prvaka u nogometu...

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako su španjolski reprezentativci osvojili naslov na nogometnom Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, a ukoliko to niste znali, na tom putu dobro su upoznali i grad u kojem će se Hrvatska idućeg vikenda pokušati izboriti za još jednu godinu u Svjetskoj skupini Davis Cupa. Španjolci su upravo u Potchefstroomu, udaljenom 117 kilometara od Johannesburga, imali svoju pripremnu bazu tijekom SP-a, a kako su hrvatski tenisači mogli vidjeti po dolasku u JAR, ondje se još uvijek sjećaju svjetskih prvaka.

Izbornik Goran Prpić i igrački kvartet u kojem su Marin Čilić, Ivan Dodig, Antonio Veić i Nikola Mektić smješteni su u nešto više od godine starom hotelskom kompleksu u kojem su lani odsjeli španjolski nogometaši, a u tom sektoru boravili su Iker Casillas, Juan Manuel Mata, Joan Capdevilla, Jose Manuel Reina, David Villa, Fernando Llorente i Alvaro Arbeloa, što su domaćini obilježili fotografijama španjolskih reprezentativaca u sobama u kojima su bili.

"Španjolci su se odavde vratili zadovoljni, neka tako bude i s nama", kazao je Marin Čilić po dolasku u Južnu Afriku, dodajući i da vjeruje kako će imati dovoljno vremena za prilagodbu na uvjete koji su hrvatske reprezentativce dočekali u Potchefstroomu.

Satnica mečeva

Petak, 16.9: 10 sati po srednjeeuropskom vremenu - prvi singl, u nastavku - drugi singl

Subota, 17.9: 13 sati - parovi

Nedjelja, 18.9: 10 sati - treći singl, u nastavku - četvrti singl

Upravo zbog specifičnih uvjeta Hrvatska je u JAR doputovala nešto ranije nego je to inače slučaj s gostujućim susretima u Davis Cupu. Potchefstroom je na 1.343 metra nadmorske visine, zrak je razrijeđeniji i loptice lete brže, ali srećom za Hrvatsku, i Čilić i Dodig su već dovoljno iskusni da se mogu prilagoditi svakoj situaciji. Iako je sasvim jasno da idućeg vikenda posao neće biti lak - predvođeni Kevinom Andersonom i s parom u kojem zasigurno očekuju bod, bez obzira na kombinaciju koju će John-Laffnie De Jager poslati na teren, Južnoafrikanci nisu bezazlen suparnik.

Po dolasku na mjesto odigravanja susreta, Goran Prpić izdvojio je upravo 203 cm visokog Andersona, 34. na svijetu, koji će biti glavni domaći adut. "Očekujem vrlo težak susret, a posebno opasan bit će Kevin Anderson. Gledao sam ga kako igra i mislim da se radi o tenisaču bez mane, izvrsna servisa", smatra hrvatski izbornik, dodajući kako vjeruje da bi se cijeli susret mogao "prelomiti" na dvoboju Čilića i Andersona, koji bi trebali otvoriti nedjelju.

No, prije toga bit će odigrano puno tenisa. U petak bismo mogli dobiti prvu naznaku kako će se kretati ovaj ogled. Ne bude li neugodnih iznenađenja s ozljedama ili bolestima uoči početka susreta, prvog dana srest će se Anderson i Dodig, odnosno Čilić i drugi južnoafrički igrač, kojeg će De Jager najvjerojatnije odrediti birajući između Rika de Voesta (124.) i Izaka van der Merwea (129.). U domaćem sastavu je i Raven Klaasen, četvrti reket i u singlu (254.) i u paru (149.) u ovom južnoafričkom kvartetu.

Što se tiče parova, među južnoafričkim adutima najbolje je rangiran Van der Merwe, 103. na svijetu, Anderson je 126., a De Voest 144., dok je domaćima glavni problem što se krajem srpnja s teniskih terena povukao 32-godišnji Wesley Moodie, 56. na ATP ljestvici parova, koji je "pod zastavom" redovito igrao od 2002., preskočivši tek poneki susret.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren12.09.2011. u 15:14
    ma kakav zovko...
    Zdren
  • Obrisan korisnik11.09.2011. u 20:04
    pa gdje je zovko??!!
    Obrisan korisnik