Nogomet

Dinamo na Real Madrid bez bijele zastave

Ante Zovko • srijeda, 14.09.2011.
Dinamo na Real Madrid bez bijele zastave
Foto: Kristijan Komarica

U trećem nastupu u Ligi prvaka Dinamo kreće protiv jednog od najjačih i najatraktivnijih protivnika koje je mogao dobiti. Na Maksimiru gostuje Real Madrid koji računa na lagana tri boda na otvaranju. Pritisak je na gostima, Dinamo nitko neće pogledati poprijeko ako izgubi, njemu utakmice s ravnopravnijim protivnicima tek slijede.

Nakon 12 godina i generacije današnjeg trenara Krunoslava Jurčića, Dinamo će treći put osjetiti igranje Lige prvaka. Početak, kao i 1999., nije mogao biti teži. Tadašnji protivnik bio je europski prvak Manchester United, a večeras će to biti jedna od najboljih svjetskih momčadi današnjice i najtrofejniji klub u povijesti, Real Madrid.

Ujedno je to i najteža i najlakša Dinamova utakmica. Najteža zato što igra protiv daleko bolje momčadi, s drugim najboljim igračem svijeta u svojim redovima, ponajboljim svjetskim trenerom na klupi (koji večeras neće biti na klupi) i mnoštvom drugih zvijezda koje u svakom trenutku mogu smjestiti loptu iza Ivana Kelave. Najlakša je zato što je Dinamo apsolutni autsajder. Ako izgubi, što je realna opcija u prvom kolu, nitko neće moći zamjeriti Modrima ako pokažu sve što mogu.

Aitor Karanka: "O Dinamu znam da nisu dugo igrali u Ligi prvaka, plasirali su se nakon više godina čekanja. Igraju pred svojim navijačima, koji su vrlo uzbuđeni. Mi moramo razmišljati o svojoj igri jer je Dinamo ipak među lakšim suparnicima u našoj skupini."

Na Dinamu je zadatak parirati Realu u maksimalnim granicama svojih mogućnosti pametnom igrom, a to je u slučaju hrvatskog prvaka što više zadržati loptu jer to loše izgleda kad protivnik niže napad za napadom, a poznato je da Dinamo nije ekipa koja je naviknuta braniti svoj gol na tridesetak metara.

"Ne smijemo ući s idejom da pokušamo samo zaustavljati Real - to bi bio krivi put. Pokušat ćemo dovesti utakmicu do onog ritma koji nama više odgovara, kroz posjed i kroz nametanje svoje igre. Mi imamo igrače koji su moćni u posjedu lopte", najavio je Jurčić. "Getafe nam je dobar pokazatelj, oni su to pokušavali i djelomično uspijevali. Tu je utakmicu prelomio nepostojeći jedanaesterac za Real, inače je moglo otići na drugu stranu. Getafe se nije uplašio, to je dobra vodilja za nas, to su nam smjernice kako igrati protiv Reala."

Trener Dinama suočen je prije Reala s problemima u najboljem dijelu svoje momčadi - obrani. Šime Vrsaljko suspendiran je na tri utakmice, Josip Šimunić mora odraditi suspenziju iz 2008. godine, a čini se kako neće zaigrati ni Leandro Cufre. Ipak, u Vidi i Tonelu ima uigran stoperski tandem, dok bi bekovske pozicije mogle biti problematične. Vrsaljka je vjerojatno zamijeniti Tomečak.

"Borit ćemo se do zadnjeg atoma snage. Pritisak nije na nama, ali nam je to zapravo dodatni motiv za borbu. Uvijek je ljepše ugodno iznenaditi svoju publiku, nego se boriti za dobar rezultat kada svi već unaprijed kažu da ga moraš ostvariti. Ovo je nogomet i tu je sve moguće, kako loše, tako i ono dobro. Srijeda je definitivno naš dan. Odmjeravanje s velikanima današnjeg nogometa pred prepunim Maksimirom, pred više od 30 tisuća navijača. Ima li boljeg motiva za borbu?", poručio je Dinamov junak protiv Malmöa, Ivan Kelava.

Prvo je kolo i Real Madrid sigurno dolazi po pobjedu. Kraljevski klub želi što prije osigurati svoje mjesto u drugom krugu. Kakve god želje i nade bile kod Dinamovih navijača, hrvatski je prvak za Španjolce tek nominalno najslabija momčad u skupini protiv koje se očekuju sigurni bodovi.

Xabi Alonso: "U zadnjih nekoliko dana gledali smo snimke Dinama i analizirali njihovu igru. Znamo da su motivirani svojim plasmanom u Ligu prvaka, a Dinamo ima jako puno dobrih igrača. Mogla bi to biti komplicirana utakmica."

Josea Mourinha neće biti na klupi zbog suspenzije, ali njegova momčad ima toliko potencijala u sebi da to ne bi trebalo igrati veliku ulogu. Real je naviknut na pobjede i bilo bi veliko iznenađenje da ode s Maksimira bez tri boda.

U Zagreb polufinalist prošle Lige prvaka i španjolski doprvak stiže samo bez tri igrača, ali nijedan nije član udarne postave. To su Kaka, Nuri Sahin i Hamit Altintop.

Real u nogama ima dvije prvenstvene utakmice u kojima je zabio deset golova, dva ogleda s Barcelonom u Superkupu te sedam pripremnih pobjeda. Momčad je uigrana, još jednu sezonu iskusnija i naviknuta ubirati bodove na svim kolosijecima.

Eventualnu Realovu pobjedu neće trebati posebno analizirati jer bi ona bila očekivana i realna s obzirom na omjer snaga. Uostalom, to je možda i jedina momčad koja se može ravnopravno nositi s Barcelonom.

Trener

Krunoslav Jurčić kao igrač je s Dinamom igrao Ligu prvaka, a bit će treći trener koji s Modrima ulazi u elitno klupsko natjecanje (nakon Zlatka Kranjčara i Osvalda Ardilesa). Po taktičkom je razmišljanju sličan Joseu Mourinhu, zna igrati na rezultat i ako to ne oduševljava navijače zbog "kontroliranog" nogometa. Stroga taktička podređenost posebno će večeras doći do izražaja jer se Dinamo nije naviknuo braniti, a vjerojatno će jedine šanse imati iz kontri.

Jose Mourinho ponajbolji je svjetski trener, dva puta pobjednik Lige prvaka, prvak u Portugalu i Engleskoj, zapravo pobjednik gdje god dođe. Iako mu je Barcelona i dalje bolna točka, ove sezone njegov Real izgleda jače, organiziranije, iskusnije i gladniji je trofeja. Portugalac je ove godine sve složio po vlastitom ukusu, Real je efikasan i pobjeđuje s visokim razlikama, nemilosrdan je. U Ligi prvaka Dinamo predstavlja prvi korak prema desetom naslovu kojeg na Bernabeuu toliko priželjkuju.

Taktika i forma

Dinamo je neporažen u prvenstvu (šest pobjeda i remi), a poznato je da se Modri najviše motiviraju za najjače suparnike pa Real ne bi trebao biti iznimka. Jurčić voli kontrolu lopte, što brže moguća proigravanja u tzv. rombu u kojem veliku ulogu imaju i bekovi, uglavnom u utakmicama u kojima napada Dinamo.

Real ima sličan pristup, ali dakako na jednoj puno višoj razini. Kako u Primeri nema konkurencije osim Barcelone, dva zadnja vezna čuvaju kreativce. U središtu zbivanja je Xabi Alonso koji čuva leđa Mesutu Özilu, a Angel Di Maria može igrati oba krila, križati se s napadačima. Cristiano Ronaldo je glavna opasnost, nije klasični napadač, ali zato i još opasniji jer često mijenja pozicije, a na početku sezone ima odličnog partnera u Benzemi. Real je u prva dva kola u prvenstvu ostvario dvije uvjerljive pobjede (6:0 u gostima kod Zaragoze, 4:2 kod kuće protiv Getafea).

Ključni igrači

Kod Dinama je to Sammir, veznjak s odličnim osjećajem za dodavanje u prostor, fizički dovoljno moćan da se driblingom i brzinom izbori za poziciju. Može biti opasan iz slobodnih udaraca iz blizine. Kod njega je često presudan psihološki faktor jer zna "potonuti" u važnim utakmicama, pogotovo ako se Dinamo brani. Ako Dinamo želi pružiti veliki otpor Realu, Sammir i ostatak vezne linije morat će biti iznimno pokretljivi i brzi u protoku lopte.

Cristiano Ronaldo od dolaska u Madrid pokazuje svoju vrijednost. Lani je zabio više od 50 pogodaka, a u prvenstvo je krenuo hat-trickom. Jedan od najboljih svjetskih driblera i jedan od najbržih igrača s loptom na svijetu silovitog i preciznog udarca koji zna pogoditi i glavom. Kelava će posebno biti na iskušenjima kod slobodnih udaraca, bilo to s 20 ili 35 metara.

Međusobni susreti

Dinamu i Realu bit će ovo drugi međusobni ogled, ali prvi službeni. Jedini put susreli su se u prijateljskoj utakmici 1974. na Santiago Bernabeuu. Dinamo je pobijedio 4:3 golovima Bonića, Senzena, Tukše i Devčića. Real je vodio 2:0 na poluvremenu pogocima današnjeg španjolskog izbornika Vicentea del Bosquea. U sastavu Dinama tada je bio i mladi Zlatko Kranjčar, koji će kao trener Dinamo prvi put uvesti u Ligu prvaka.

Vrijednost

Prema Transfermarktu, momčad Dinama procijenjena je na 56.300.000 eura, a 17 igrača na milijun eura ili više. Odskače Sammir s procijenjenom vrijednošću od osam milijuna, a slijedi Milan Badelj sa 6,5 milijuna.

Real je u tom pogledu "drugi svijet". Ukupna procijenjena vrijednost sadašnje momčadi je 531 milijun eura, a prva je violina Cristiano Ronaldo kojeg je Kraljevski klub platio 96 milijuna eura. Danas mu je vrijednost 90 milijuna. Kaka, kojeg je platio dvostruko skuplje, danas ima vrijednost 30 milijuna eura. Nakon Ronalda, slijede ponajbolji svjetski vratar Iker Casillas te Xabi Alonso (35 milijuna). Najslabije kotira pričuvni vratar Antonio Adan ("samo" milijun eura).

Liga prvaka, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dinamo0:1Real Madrid
Ajax0:0Lyon
1Real Madrid 619:2+1718
2Lyon 69:7+28
3Ajax 66:608
4Dinamo 63:22-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.09.2011. u 19:44
    Sa 8:0 Debrecen preko Hajduka do Manchester Uniteda
    Obrisan korisnik
  • xavice14.09.2011. u 19:34
    http://www.youtube.com/watch?v=EMublSl2zzo&feature=related
    xavice
  • Obrisan korisnik14.09.2011. u 17:15
    real ce odigrat koliko im bude trebalo ne vjerujem u iznenadjenje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.09.2011. u 16:58
    Real nije najtrofejniji?! Što si ti popušio danas,neku lošu ganđu?!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.09.2011. u 14:52
    3:0 za Dinamo i Real NIJE NAJTROFEJNIJI klub nego AC Milan...
    Obrisan korisnik