Tenis

Dodig: "Želio sam igrati prvi"

Ivor Krapac • četvrtak, 15.09.2011.
Dodig: "Želio sam igrati prvi"

Ivan Dodig će u petak pokušati donijeti Hrvatskoj prvi bod u susretu s Južnoafričkom Republikom u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa, a nakon što je ždrijebom odlučeno da će igrati prvi, bio je sretan što je ispalo tako. Ivan će se prvog dana s početkom u 10 sati boriti s Kevinom Andersonom, dok će, iza tog meča, na red doći Izak van der Merwe i Marin Čilić, a prvi hrvatski reket kazao je da će probati doznati što više o suparniku...

S obzirom da je zadovoljan Ivan Dodig, nema razloga da budemo nezadovoljni ishodom ždrijeba dan uoči početka susreta u Potchefstroomu. Drugi hrvatski reket u sastavu koji će se boriti za Svjetsku skupinu Davis Cupa htio je igrati prvi, ta želja mu se ispunila, a otkrio je i zbog čega je priželjkivao ovakav rasplet: "Ne volim dugo čekati početak meča".

S Andersonom se dosad susreo jedino lani u kvalifikacijama Masters 1000 turnira u Šangaju, kada ga je 203 cm visoki Južnoafrikanac pobijedio sa 6:2 i 6:4, a uoči novog ogleda, tome nije pridavao osobitu pozornost - vjeruje da će u petak biti drugačije: "Ja sam danas bolji igrač nego što sam bio prošle godine u Šangaju."

Vezane vijesti

Nakon sudara vodećeg južnoafričkog tenisača, 34. na svijetu, s trenutno trećim hrvatskim reketom, 37. na ATP ljestvici, u petak će se dogoditi ogled igrača među kojima je razlika u renkingu, igračkoj kvaliteti i iskustvu puno veća. Marin Čilić je trenutno 26., Izak van der Merwe 128., ali bez obzira na to, u Davis Cupu uvijek morate biti oprezni, pogotovo u gostima.

Čilić još nije igrao protiv Van der Merwea i ne zna puno o 27-godišnjem Južnoafrikancu, ali u Potchefstroomu ima reprezentativnog suigrača koji zna nešto više.

Kevin Anderson: "Znam što se od mene očekuje. Izaći ću na igralište i nastojati odigrati čim bolje. Čeka nas vrlo težak susret, a ja se nadam da će već početak biti uspješan za nas".

"Nikola Mektić je igrao s njim prošle godine u kvalifikacijama za Australian Open, pa će mi reći pokoji detalj", kazao je vodeći hrvatski tenisač, dodajući da je ipak ponajprije usmjeren na vlastitu igru: "Važno je da budem spreman i odigram 100 posto, a mislim da će tako biti. Igralište je dobro za kvalitetan servis i voleje, zadovoljan sam".

Da će kvalitetno serviranje biti vrlo bitno, moglo bi se predvidjeti sve da se i ne igra u specifičnim uvjetima, na 1.343 metra nadmorske visine, po razrijeđenom zraku, ali kako je Čilić ponovio nakon ždrijeba, hrvatski reprezentativci imali su dovoljno vremena za prilagodbu i petak će dočekati potpuno spremni.

Izbornik Goran Prpić zaključio je da Hrvatska ima ulogu barem blagog favorita, od toga ne bježi, niti se toga plaši: "Bili smo već u ovakvoj situaciji i znamo se nositi s tim. Imamo samopouzdanja, imamo iskustva iz susreta kao što je ovaj. No, pritisak će biti na obje strane".

John-Laffnie de Jager, Prpićev kolega s klupe suparnika, u singlu je dao prednost Van der Merweu pred iskusnijim, 31-godišnjim Rikom de Voestom, 133. na svijetu, a pojasnio je i zbog čega: "Uvijek je teško odlučiti u ovakvoj situaciji, pa je tako bilo i sada. Rik se nije sasvim oporavio od ozljede prsta, a Izak je imao dobrih rezultata ove godine i odlično je igrao ovdje na treninzima. Očekujem da će dobro servirati i da neće dopustiti Čiliću da nametne svoj ritam".

Može li drugi južnoafrički reket to izvesti ili će Marin opravdati ulogu favorita, doznat ćemo u petak iza podneva, a prije toga, Ivan Dodig će protiv Andersona biti u prilici skinuti dio pritiska s Čilićevih leđa uoči nastupa vodećeg hrvatskog igrača. Nije potrebno isticati koliko bi olakšanje bilo dočekati subotnje parove s 2-0 u rukama.

Foto: www.hts.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.09.2011. u 17:33
    Ako dodig dobije,a vjerujem u njega da može,upola će nam olakšati posao u JAR-u.Jedno veoma neugodno gostovanje, Sretno našima !
    Obrisan korisnik
  • Zdren15.09.2011. u 14:01
    Težak meč za dodiga
    Zdren