Nogomet

Šibenik se ne boji Dinama, Osijek desetkovan

Sportnet • subota, 01.10.2011.
Šibenik se ne boji Dinama, Osijek desetkovan
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometno prvenstvo Hrvatske nastavlja se kroz pet subotnjih utakmica, među kojima će Dinamo na svom terenu zaigrati protiv gostiju iz Šibenika...

Dinamo je poslije Real Madrida na Varaždinu pokazao da mu "fizičko i psihičko europsko pražnjenje" nije ostavilo traga na dominantnim izdanjima u hrvatskom prvenstvu, a sada to treba potvrditi i na Šibeniku poslije Lyona.

Razlika u odnosu na te dvoboja je ta što Krunoslav Jurčić ovoga puta neće ulaziti u rotacije i na terenu se mogu očekivati oni ponajbolji, uključujući i reprezentativca Josipa Šimunića, koji će dobivati svaku priliku za skupljanje minutaže kako bi se što prije vratio u punu formu.

Hrvatske prvake na teren ovoga puta neće povesti Milan Badelj, koji će kao i Ivan Tomečak subotnji susret propustiti zbog nezaliječenih ozljeda. Za momčad ponovno konkurira napadač Ivan Krstanović. U Maksimiru su Šibenčane dočekuje s poštovanjem i nužnim oprezom, ali jasnim i neupitnim ciljem - pobjedom. "Njihova izvedba protiv Splita nije bila tako loša kako rezultat pokazuje, a najviše me se dojmio Jakoliš. No, naš je cilj osvajanje hrvatskog prvenstva, bez obzira na fizički ili psihički umor", kaže Jurčić.

Nedostaju: Bišćan, Barbarić, Atta, Alispahić, Ademi, Badelj, Tomečak (ozljede)

Poslije šokantnog poraza od Splita pred nogometašima Šibenika je gostovanje kod najbolje hrvatske momčadi. Dinamo je nedvojbeno bolja momčad, ali Šibenčani se ne predaju unaprijed. Žele se kvalitetno suprotstaviti Modrima, odigrati još jednu dobru utakmicu, te željom i borbenošću nadomjestiti svoje slabije strane u usporedi s domaćinima.

"Dinamo je favorit, ali ne idemo se predati. Sigurno da idemo gore pokazati igru koju smo prezentirali u ove dvije utakmice. Podigli smo se maksimalno, trener je digao samopouzdanje, pogotovo kod nas mlađih igrača. Idemo gore stati čvrsto. Ne bojimo ih se, sigurno jesu kvalitetniji, ali idemo probati iznenaditi", kaže u najavi veznjak Narančastih Dario Krišto.

Sastav koji je istrčao protiv Splita bit će promijenjen: Bačelić-Grgić i Medvid koji su startali u prošlom kolu zbog kartona ne igraju, ali vraćaju se Kartelo i Husmani. U konkurenciji je ponovno i Spahija.

Nedostaju: Medvid (kartoni), Bačelić-Grgić, Golub (ozljede)

S obzirom da im u goste dolazi po rezultatima najlošija ekipa prvenstva, Koprivničani susjedski derbi ne shvaćaju onoliko ozbiljno kao proteklih godina. Obično bi momčad Varaždina čekali s dužnim poštovanjem, čak i strepnjom po domaće bodove, no stresa sada nema.

"Pobjeda nam je imperativ i svjesni smo uloge favorita. Kvalitetnija smo momčad od Varaždinaca, što pokazuje i naš plasman na ljestvici i uvjeren sam da ćemo to pokazati na travnjaku. Naši gosti sigurno će biti jako motivirani, ali bodovi ostaju u Koprivnici", potvrdio je i trener Roy Ferenčina.

S obzirom da su u posljednjem kolu izgubili u Splitu, Koprivničani doma ipak imaju imperativ pobjede, pa je ozbiljni pristup uz maksimalno zalaganje uputan za igrače Slaven Belupa. U njihovim redovima neće biti Grgić i Pilipović: "Još nisam odlučio tko će ih zamijeniti, ali sam siguran da će svi koji istrče na koprivnički stadion pokazati maksimalnu borbenost i zalaganje. S nova tri boda mirno bi otišli na prvenstvenu stanku", rekao je Ferenčina.

Nedostaju: Grgić, Pilipović (kartoni)

U Varaždinu se cijeli tjedan promišlja kako bi se u Koprivnici uzeli bodovi, no čarobne formule nema, osim one da 'fenjeraši' konačno proigraju kako valja i na travnjaku pokažu čiji dres nose. Trener Tomica Kocijan nije presretan kadrom kojim raspolaže, najavio je i 'čistku' za vrijeme zimske stanke, no do tada mora bodove uzeti s onima s kojima raspolaže.

Obrana je posebno kritična točka u varaždinskoj ekipi, ne samo igra posljednje linije već odrađivanje obrambenih zadataka u cijelosti, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li od prve minute zaigrati novoregistrirani Brazilac, stoper, DeSousa. S druge strane, trebat će promjena i u veznom redu, gdje opet neće biti Golubara. Očekuje se od prve minute u igri mladi Pajač, koji je trenera oduševio.

U momčadi Slavena, ofenzivno orijentiranoj, kako kaže Kocijan, najveću će opasnost predstavljati bivši Varteksovci: "Benko se nudi na sve strane, Brezovec je agresivan u veznom redu, a Glavica je jako nezgodan. On me jako podsjeća na Glavinu, ali je u boljoj formi, ili pak je općenito bolji igrač. Naravno, tu je i Mujanović", kaže Kocijan.

Nedostaju: Golubar (kartoni), Komljenović (ozljeda)

U Parku mladeži posljednjih dana nipošto nije bilo dosadno. Prvo je održan sastanak Odbora za proslavu 100. rođendana, a onda su uručeni otkazi dosadašnjem tehničkom direktoru Mariju Paladinu i glasnogovorniku Draženu Kuzmaniću. No, igrači zajedno s trenerom Tonćijem Bašićem koncentrirani su samo na utakmice.

"Iza nas je dobra serija rezultata, ali da bismo ostali u vrhu trebaju nam pobjede. Zato i protiv Zadra očekujem pobjedu jer bi nas samo nova tri boda zadovoljila", rekao je Bašić i dodao kako će njegovi igrači dodatno pripaziti na vodećeg strijelca lige iz redova Zadra, Ivana Santinija.

"Crveni" su trenutno trećeplasirana momčad lige sa samo dva boda minusa u odnosu na Hajduk, a u utakmicu sa Zadrom ulaze osokoljeni preokretom na Šubićevcu gdje su ostvarili svoju treću uzastopnu pobjedu u prvenstvu i ukupno četvrtu u posljednjih pet utakmica. U svibnju na Parku mladeži, u posljednjem međusobnom dvoboju Splita i Zadra, vidjeli smo čak pet pogodaka (3:2), nadajmo se jednako efikasnoj utakmici i večeras.

Nedostaju: nitko

Nakon dva uzastopna remija u prvenstvu i ispadanja iz Kupa nogometaši Zadra prošle su se subote vratili na pobjedničke staze domaćim slavljem nad Zagrebom. Još jedna nadahnuta večer Ivana Santinija vratila je mir u Stanove, a tjedan dana poslije na redu je nedaleko gostovanje u Splitu.

Cilj Dalibora Zebića bit će ostvarivanje identičnog rezultata kao i na posljednjoj gostujućoj utakmici u Puli, a to znači da bi neriješen ishod zadovoljio sve u i oko zadarskog kluba. Postava koja je iznijela utakmicu sa Zagrebom neće se mijenjati, kao i obično kad je rezultat povoljan, a ovaj put izostat će tek Luka Begonja.

Veznjak koji je ove godine odradio sve nastupe, upisao tri pogotka i asistenciju, na prisilan će odmor zbog tri žuta kartona, a nekoliko je kandidata za njegovo mjesto u momčadi. Očekuje se i povratak nekoliko oporavljenika u konkurenciju, što znači da zadarski strateg može složiti sastav sposoban zahtjevima vjerojatno tvrde utakmice u Parku mladeži.

Nedostaje: Begonja (kartoni)

Cibalia će nakon pobjede u Varaždinu tražiti nova tri boda u Vinkovcima. Momčad Samira Toplaka ugostit će neugodnu momčad Lokomotive, a pobjeda bi Vinkovčanima značila bijeg iz "opasne zone" i početak vraćanja u gornji dom HNL-a.

Važnosti utakmice svjestan je i trener Cibalije Samir Toplak koji vjeruje u osvajanje tri boda. "Jako važna utakmica je ispred nas, možda čak i ključna ako se želimo priključiti u borbu za gornji dio ljestvice. Treba nam pobjeda za pozitivnu atmosferu", izjavio je Toplak uoči desete prvenstvene utakmice.

Cibalia se nalazi u vrlo važnom razdoblju za klupsku budućnost. U tijeku je drugi krug privatizacije i pobjeda pred domaćim navijačima poboljšala bi atmosferu i donijela potreban mir u klubu, a i u svlačionici vinkovačkog kluba. Toplak je najavio da će zbog ozljede dvoboj propustiti Koledić dok su ostali igrači spremni.

Nedostaju: Koledić (ozljeda)

U desetom kolu prvenstva zagrebačku Lokomotivu očekuje gostovanje u Vinkovcima kod Cibalije. Lokosi u posljednje vrijeme bilježe izuzetno loše rezultate. Momčad Marija Tota u zadnjih pet susreta osvojila je tek jedan bod, zahvaljujući remiju s Rijekom u petom kolu, dok su u posljednje četiri utakmice svaki put poraženi.

Lokomotiva je sredinom tjedna poražena i u prijateljskoj utakmici protiv drugoligaša Rudeša rezultatom 4:1, no taj susret zagrebačka momčad odigrala je u pričuvnom sastavu tako da će igrači iz prve postave Lokomotive biti odmorni i spremni za utakmicu u Vinkovcima. Lokosi susret protiv Cibalije shvaćaju vrlo ozbiljno i u Vinkovcima žele prekinuti loš rezultatski niz.

Klub s Kajzerice u posljednjem kolu upisao je očekivan poraz od Dinama, a u tom susretu isključen je i igrač Lokomotive Frano Mlinar koji zbog toga nema pravo nastupa u Vinkovcima te će bodove Lokosi morati tražiti bez njegove pomoći.

Nedostaju: Mlinar (kartoni)

Tijekom tjedna Osijek je nenadano pojačao Dario Zahora, koji će na svoj debi ipak pričekati zbog administrativnih problema oko registracije. Tijekom tjedna nastali su veliki problemi za trenera Vladu Bilića koji je radio sa svega dvanaestoricom igrača, a među njima je nekolicina mladića bez ijedne minute prvoligaškog iskustva.

Prošlotjedna pobjeda protiv Intera bila je skupa: ozlijedili su se Smoje, Šorša i Vidaković. Uz to, viroza je "slomila" Ljubojevića, Ibriksa, Maglicu i Gavrića, a kartonirani su Kvržić i Miličević. Uz ranije ozlijeđene, posve je jasno u kakvim se problemima Osječani nalaze. Čak se i trener Bilić našalio na taj račun: "Ponudio nam se i pomoćni trener Goran Popović da pojača momčad." Problemi su ogromni, no nadaju se se oporavku barem nekog od navedenih.

Ulogu kapetana preuzet će Marko Babić koji u posljednje vrijeme ne drži nivo igara s početka sezone, a kapetanska vrpca bi ga mogla malo razbuditi. Bez obzira koja će jedanaestorica istrčati, Osječani su svakako favoriti protiv Lučkog i sve osim pobjede bilo bi ogromno iznenađenje.

Nedostaju: Šorša, Smoje, Vidaković, Jugović, Pavličić, Aleksić, Perošević (ozljede), Ljubojević, Maglica, Gavrić, Ibriks (viroza), Kvržić, Miličević (kartoni), Zahora (registracija)

Nakon prve prvoligaške pobjede u klupskoj povijesti, nogometaši Lučkog ohrabreni tim uspjehom idu na gostovanje u Osijek. Protiv Karlovca su igrači Željka Kopića prikazali vrlo dobru igru i nadaju se kako taj nivo mogu zadržati i protiv četvrtoplasirane ekipe prvenstva.

Premda su u prošlom kolu osvojili tri boda, Zagrepčani se i dalje nalaze na pretposljednjoj poziciji tablice. Na Gradskom vrtu su izraziti autsajderi, no dobro organiziranom obranom i brzim kontranapadima pokušat će Osječanima uzeti barem jedan bod. Ovo će biti prvi susret Osijeka i Lučkog pošto te dvije ekipe nisu dosad odigrale niti jednu prijateljsku utakmicu.

Trener Kopić ne može u Osijeku računati na ozlijeđenog Brazilca Andre Silvu, a njega će zamijeniti Vinko Buden koji se na svoju stopersku poziciju vraća nakon što je odradio jednu utakmicu kazne zbog tri žuta kartona. Glavni igrači su uglavnom spremni, te će Lučko hrabrom igrom nastojat doći do povoljnog rezultata.

Nedostaju: Sarić, Burić, Silva, Hovorka, Dumenčić (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Inter-Zaprešić1:1Istra 1961
Zagreb2:1Rijeka
Split3:1Zadar
Cibalia1:0Lokomotiva
Slaven Belupo1:0Varaždin
Osijek2:2Lučko
Dinamo2:1Šibenik
Karlovac 19191:1Hajduk
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.10.2011. u 18:36
    lučko vodi. pa se vi sprdajte i dalje ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2011. u 16:00
    @fofarrrr ...neda mi se svađat sa sakom jada ...vi ste ionako nitko i nista ...
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava01.10.2011. u 15:47
    lakše malooo.....
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik01.10.2011. u 15:39
    ti mora da si bio na grobniku jučer i mora da te pogodila neka flaša u glavu pa pričaš besmislice
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2011. u 15:21
    @fofarrrr pa da si pametan bi otiso sa foruma,ali vraga si ti pametan :/
    Obrisan korisnik